Συγκλονίζει το κορίτσι με τα κόκκινα» που γλίτωσε από τη Χαμάς - «Έμεινα ζωντανή για την κόρη μου»

H μυστηριώδης κοπέλα με το κόκκινο σάλι πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου. Ένα χρόνο μετά το χτύπημα της Χαμάς, έσπασε τη σιωπή της
4'

Έγινε γνωστή ως η «κοπέλα με τα κόκκινα», και ήταν μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες από το μακελειό της Χαμάς 7ης Οκτωβρίου 2023. Ο λόγος για την 26χρονη Βλάντα Παταποφ, η οποία εμφανίστηκε σε βίντεο να τρέχει να σωθεί από τη σφαγή στο μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου. Μαζί με εκατοντάδες νέους διασκέδαζε στο φεστιβάλ που η Χαμάς αιματοκύλισε τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 340 άνθρωποι και άλλοι 40 να συλληφθούν όμηροι.

Για εβδομάδες ο κόσμος αναρωτιόταν αν τα κατάφερε- αν έζησε ή αν πέθανε - μέχρι να εντοπιστεί από τη MailOnline που αποκάλυψε την ιστορία της. Τώρα, ένα χρόνο μετά, η μητέρα ενός παιδιού από την Ουκρανία έχει βάλει στην άκρη την προσωπική της θλίψη για να μιλήσει για τα γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή της για πάντα και εξακολουθούν να την στοιχειώνουν μέχρι σήμερα

Μιλώντας αποκλειστικά στη MailOnline, η διοργανώτρια γάμων είπε: «Αν είχα μια επιθυμία, θα ήταν να μπορούσαμε να πούμε σε όλους στο φεστιβάλ μία ώρα πριν ότι η Χαμάς θα επιτεθεί ότι κάτι θα συνέβαινε, ώστε να μπορέσουν όλοι να απομακρυνθούν»

«Επέζησα, αλλά άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί. Το σκέφτομαι αυτό. Στοιχειώνει το μυαλό μου. Είμαι ακόμα τραυματισμένη από αυτό που συνέβη ένα χρόνο. Εκανα θεραπεία και συμβουλευτική όπως πολλοί από τους άλλους που ήταν εκεί και βρίσκω ότι η ομιλία στους ανθρώπους με βοηθά να αντιμετωπίσω αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα. Αλλά μερικές φορές σκέφτομαι ποιος μπορεί να με βοηθήσει όταν όλα αυτά συνεχίζονται γύρω μας και ο φόβος είναι ακόμα εδώ και είναι ακόμα πραγματικός».

Η 26χρονη Βλάντα δίνει μάχη με το μετατραυματικό στρες (PTSD) ενώ υποφέρει από τύψεις που επέζησε τη στιγμή που οι οπλισμένοι τρομοκράτες έπεσαν από τον ουρανό με αλεξίπτωτα και έφτασαν με φορτηγά και μηχαβνές στην προσεκτικά προγραμματισμένη δολοφονική αποστολή.

Εν τω μεταξύ, η επέτειος της σφαγής και η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην περιοχή που κλιμακώνεται εκτός ελέγχου επιτείνουν το τραύμα της. Τώρα η Βλάντα αποκάλυψε όλα όσα θα μπορούσε να σκεφτεί καθώς το μόνο που σκέφτηκε ήταν να μείνει ζωντανή για χάρη της 3χρονης κόρης της.

Είπε: «Όταν σκέφτομαι πίσω εκείνη την ημέρα πριν από ένα χρόνο, όλα φαίνονται τόσο φρέσκα και το μόνο πράγμα που θα μπορούσα να σκεφτώ εκείνη την εποχή ήταν να μείνω ζωντανή για την κόρη μου Ρόμι και είμαι ευγνώμων γι 'αυτό κάθε μέρα. Θα γίνει τέσσερα σύντομα και για το ένα τέταρτο της ζωής της έχει γνωρίσει μόνο πόλεμο. Είναι τρομερό για εμάς, αλλά πολλές χώρες δεν φαίνεται να δέχονται ή να καταλαβαίνουν τι περνάμε ».

Η Βλάντα αποφάσισε να πάει στο φεστιβάλ την τελευταία στιγμή με δύο φίλους της και είδε πολλούς απο αυτούς να δέχονται πυρά και να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια της. Πέρασαν σχεδόν 24 ώρες πριν μπορέσει να αγκαλιάσει τελικά την κόρη της, στην ασφάλεια του σπιτιού της.

Είπε πώς έχει σχηματίσει έναν στενό δεσμό με εκείνους που της έσωσαν τη ζωή, αλλά σχεδιάζει να περάσει τη σημερινή επέτειο ήσυχα στο σπίτι με την οικογένειά της. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους τρομοκράτες να κερδίσουν. Δεν μπορούμε να είμαστε αδύναμοι - πρέπει να παραμείνουμε ισχυροί για το Ισραήλ και για τους ομήρους που βρίσκονται ακόμα στη Γάζα.

Αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο τρομακτικό εδώ αυτή τη στιγμή για εμάς, έχουμε πυραύλους από τη Γάζα, ρουκέτες από το Λίβανο και τώρα πυραύλους από το Ιράν, φαίνεται ότι δεν θα σταματήσει ποτέ».

Μιλώντας για τους καθημερινούς αγώνες της, η 26χρονη κοπέλα- που ζει στην παράκτια πόλη Aσντόντ νότια του Τελ Αβίβ - πρόσθεσε: «Γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις, σημειώθηκε μία πριν από λίγες ώρες και άλλη μία την περασμένη εβδομάδα. Δεν αισθάνεσαι ασφαλής αφήνοντας το σπίτι σου, αλλά όπως είπα πρέπει να είμαστε δυνατοί. δεν μπορείς να τους αφήσουμε να κερδίσουν.

Η πιο πρόσφατη ανάρτησή της στα social media, μόλις πριν από λίγες ημέρες, δείχνει την τετράχρονη κόρη της Ρόμι να χαμογελά και να παίζει. Άλλες εικόνες δείχνουν τη Βλάντα να απολαμβάνει τις μέρες στην παραλία με το φίλο της.