Στη Σαουδική Αραβία το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο - Ο Πύργος της Τζέντα ύψους ενός χλμ
Η Σαουδική Αραβία υπογράφει συμφωνία 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του Πύργου της Τζέντα, που πρόκειται να γίνει το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο.
Ο πύργος της Τζέντα προβλέπεται να έχει ύψος 1.000 μέτρων ξεπερνώντας τον Μπουρτζ Χαλίφα ύψους 828 μέτρων στο Ντουμπάι.
Η κατασκευή του μεγαλύτερου ουρανοξύστη στον κόσμο, ξανάρχισε σχεδόν επτά χρόνια μετά τη διακοπή των εργασιών εν μέσω εκκαθάρισης κατά της διαφθοράς σε όλο το βασίλειο.
Ο ουρανοξύστης ήταν περίπου το ένα τρίτο πλήρης όταν, το 2017, αρκετές βασικές προσωπικότητες - συμπεριλαμβανομένων των προέδρων τόσο του κύριου εργολάβου όσο και ενός ομίλου που συγχρηματοδότησε το έργο - συνελήφθησαν στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν μετά τις συλλήψεις, αν και σταμάτησαν στις αρχές του 2018. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, με αυξανόμενη ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της εκκαθάρισης, η JEC δήλωσε στο CNN ότι η κατασκευή θα εξακολουθούσε να προβαίνει, αλλά ακολούθησε μια μακροχρόνια παύση. Η αναστάτωση που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 φέρεται επίσης να καθυστέρησε τα σχέδια για επανέναρξη της εργασίας.
Σχεδιασμένος για ακραίες συνθήκες
Παλαιότερα γνωστός ως Kingdom Tower, ο ουρανοξύστης με θέα στην Ερυθρά Θάλασσα στην εμπορική πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Τζέντα, αναμένεται να περιέχει γραφεία, καταστήματα και κατοικίες. Τα αρχικά σχέδια, που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2011, περιελάμβαναν ένα ξενοδοχείο, ένα εμπορικό κέντρο και το υψηλότερο κατάστρωμα παρατήρησης στον κόσμο.
Ο πύργος σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Adrian Smith, ο οποίος χρησιμοποίησε το αποτύπωμα «τριών πετάλων» του κτιρίου και το κωνικό αεροδυναμικό σχήμα για να ξεπεράσει τις τεράστιες τεχνικές προκλήσεις της κατασκευής σε τέτοια ύψη.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης 59 διαφορετικούς ανελκυστήρες, σε αυτό που η εταιρεία αποκάλεσε «ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα ανελκυστήρων στον κόσμο».