Κτηνίατρος γλίτωσε γάτα από ευθανασία και καταδικάστηκε

Αργότερα μετά από περαιτέρω θεραπεία, η γάτα εξακολουθούσε να είναι σε άσχημη κατάσταση και τελικά θανατώθηκε
(Η γάτα που απεικονίζεται δεν είναι η γάτα που αναφέρεται στο άρθρο)
5'

Μια κτηνίατρος που πήρε στο σπίτι της μια γάτα που έπρεπε να κάνει ευθανασία κρίθηκε ένοχη για απρεπή συμπεριφορά.

Η Dr. Janine Parody είχε θανατώσει ήδη τρία ή τέσσερα ζώα εκείνο το πρωί και είπε ότι «δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλη ευθανασία», καθώς πίστευε ότι η «ευτυχισμένη» γάτα θα μπορούσε να θεραπευτεί, όπως άκουσε η πειθαρχική επιτροπή.

Όταν μια νοσηλεύτρια κτηνιατρικής αναρωτήθηκε αν ο ιδιοκτήτης είχε συναινέσει στη θεραπεία, το δικαστήριο άκουσε τη Dr. Parody να λέει ότι ο ιδιοκτήτης δεν ήθελε τη γάτα, πίστευε ότι θα ήταν νεκρή και δεν θα ήταν «τίποτα πιο σοφό».

Σύμφωνα με την Daily Mail, χωρίς να πάρει τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της οκτώ μηνών γάτας, η Dr. Parody νάρκωσε το ζώο, το ευνούχισε, αφαίρεσε το μικροτσίπ του τοποθετώντας ένα νέο, και το πήρε στο σπίτι για να το φροντίσει.

Η ιδιοκτήτρια της γάτας - η οποία διασώζει τακτικά γάτες και μόλις πρόσφατα την είχε πάρει στην ιδιοκτησία της - δήλωσε ότι «θρηνούσε για τη μικρή του ψυχούλα».

Αλλά παρόλο που η γυναίκα, η οποία προσδιορίστηκε μόνο ως SM στο δικαστήριο του Βασιλικού Κολλεγίου Κτηνιατρικών Χειρουργών (RCVS), ήταν «ενθουσιασμένη» όταν τελικά ενημερώθηκε ότι η γάτα ήταν ζωντανή - στη συνέχεια της ζητήθηκε να πληρώσει 480 λίρες για τη θεραπεία και δέχτηκε.

Το δικαστήριο άκουσε ότι η γυναίκα που διασώζει τακτικά γάτες ανέλαβε την ιδιοκτησία της γάτας, που ονομάζεται Shadow, αλλά λίγο αργότερα αποφάσισε να την θανατώσει επειδή ήταν «πολύ άρρωστη», ήταν αδύνατη και είχε τραύματα στο πρόσωπο.

Ξύρισε τη γάτα και την πήρε σπίτι

Το ραντεβού κλείστηκε για την Dr. Parody για να εκτελέσει το έργο στο Castle Veterinary Group στο Framlingham, Suffolk, στις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Αλλά αφού συμβουλεύτηκε έναν δερματολόγο που πρότεινε ότι η ασθένεια θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, η Dr Parody ξύρισε αντ' αυτού τη γάτα, την ευνούχισε και έδωσε εντολή σε έναν συνάδελφό της να αφαιρέσει το μικροτσίπ του ζώου.

Η ίδια πήρε στη συνέχεια τον Shadow στο σπίτι της για να τον φροντίσει τα Χριστούγεννα του 2021.

Αλλά μετά τα Χριστούγεννα, αφού μια υπάλληλος υποδοχής ρώτησε γιατί δεν υπήρχε αρχείο ή κλινικό ιστορικό για τον Shadow, η Dr. Parody παραδέχτηκε ότι η γάτα ήταν ζωντανή και στο σπίτι μαζί της. Η SM ενημερώθηκε τότε και επέστρεψε στο ιατρείο για να παραλάβει τη γάτα στις 31 Δεκεμβρίου.

Αλλά το δικαστήριο άκουσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά από περαιτέρω θεραπεία, η γάτα εξακολουθούσε να είναι σε άσχημη κατάσταση και θανατώθηκε.

Η Dr. Parody τότε παραιτήθηκε και ξεκίνησε έρευνα.

Η SM δήλωσε στο δικαστήριο ότι αισθάνθηκε ότι τόσο η ίδια όσο και το ζώο υπέφεραν άσκοπα ως αποτέλεσμα της απόφασης της Dr. Parody να μην τον θανατώσει στις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Το δικαστήριο άκουσε ότι η ιδιοκτήτρια της γάτας αισθάνθηκε ότι η Dr. Parody - η οποία εργαζόταν κάτω από «εξαιρετικά αγχωτικές συνθήκες» που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19, ήθελε να κρατήσει τη γάτα για τον εαυτό της.

Όμως η κτηνίατρος είπε στην επιτροπή ότι ήταν «έτοιμη να κάνει ευθανασία» μέχρι που μπήκε στο ιατρείο και την υποδέχτηκε μια γλυκιά νεαρή γάτα που φαινόταν υγιής εκτός από την κατάσταση του δέρματός της».

Και πρόσθεσε: «Είχα ήδη κάνει απανωτές ευθανασίες εκείνο το πρωί, όπως αναφέρθηκε, και βλέποντας μια ευτυχισμένη νεαρή γάτα, απλά δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω άλλη μια ευθανασία».

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να πω εδώ ότι, παρόλο που εκείνη τη δεδομένη στιγμή ήμουν κτηνίατρος για πάνω από 10 χρόνια, οι ευθανασίες δεν ήταν ποτέ εύκολες και πάντα τις «παίρνεις σπίτι» μαζί σου».

Η απόφαση του δικαστηρίου

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι υπήρξε ένα μπέρδεμα στην επικοινωνία, καθώς η Dr. Parody πίστευε λανθασμένα ότι η γάτα δεν είχε ιδιοκτήτη.

Η Dr. Parody δήλωσε: «Καταλαβαίνω ότι η απόφασή μου να μην κάνω ευθανασία στον Shadow και αντ' αυτού να τον θεραπεύσω χωρίς τη συγκατάθεση της κυρίας SM ήταν λανθασμένη».

«Ήταν μια απόφαση που πήρα σε μια πολύ, πολύ γεμάτη και αγχωτική μέρα και πίστευα ότι η γάτα δεν είχε ιδιοκτήτη, αλλά αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι αυτό δεν ήταν δικαιολογία».

Είπε ότι ενήργησε «με γνώμονα την ευημερία της γάτας στο επίκεντρο των αποφάσεών μου» και δεν είχε καμία πρόθεση να υιοθετήσει τη γάτα.

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κτηνίατρος είχε ενεργήσει με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά είχε «λάβει μια σειρά από πολύ κακές αποφάσεις».

Είπαν ότι η Dr. Parody «έκανε λανθασμένες υποθέσεις σχετικά με την έλλειψη ιδιοκτησίας του Shadow, βασιζόμενη σε συζητήσεις με άλλα μέλη του προσωπικού και όχι σε κλινικά αρχεία» και δεν είχε ελέγξει το μικροτσίπ της γάτας. Στη συνέχεια, η κτηνίατρος «ανέλαβε να πάρει μια σειρά από αποφάσεις που δεν είχε δικαίωμα να πάρει, χωρίς πρώτα να συμβουλευτεί τον ιδιοκτήτη».

Η Dr. Parody, η οποία εργάζεται τώρα στο Herefordshire, δέχθηκε επίπληξη.

Σχετικές ειδήσεις