Χαλέντ Μεσάαλ: Η Χαμάς θα αναγεννηθεί «σαν φοίνικας» από τις στάχτες της - Στρατολογεί μαχητές

Η Χαμάς θα αναγεννηθεί «σαν φοίνικας» από τις στάχτες της, λέει ο εξόριστος αρχηγός της, Χαλέντ Μεσάαλ

Χαλέντ Μεσάαλ: Η Χαμάς θα αναγεννηθεί «σαν φοίνικας» από τις στάχτες της - Στρατολογεί μαχητές
3'

Ο εξόριστος αρχηγός της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ομάδα θα αναγεννηθεί «σαν φοίνικας» από τις στάχτες της παρά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη κατά τη διάρκεια ενός έτους πολέμου με το Ισραήλ, και πρόσθεσε οτι συνεχίζει να στρατολογεί μαχητές και να κατασκευάζει όπλα.

Ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο, ο Μεσάαλ πλαισίωσε τη σύγκρουση με το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης που εκτείνεται σε 76 χρόνια και χρονολογείται από αυτό που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Νάκμπα» ή «καταστροφή», όταν πολλοί εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948 που συνόδευε τη δημιουργία του Ισραήλ.

«Η παλαιστινιακή ιστορία είναι φτιαγμένη από κύκλους», δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ο 68χρονος Μεσάαλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς υπό τον γενικό ηγέτη Γιάχια Σινουάρ. «Περνάμε φάσεις όπου χάνουμε μάρτυρες (θύματα) και χάνουμε μέρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων, αλλά μετά το παλαιστινιακό πνεύμα αναγεννάται ξανά, όπως ο Φοίνικας, χάρη στον Θεό».

Ο Mεσάαλ, ο οποίος επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας το 1997 αφού του έκαναν ένεση με δηλητήριο και ήταν ηγέτης της Χαμάς από το 1996-2017, είπε ότι η ισλαμιστική μαχητική ομάδα είναι ακόμα σε θέση να στήσει ενέδρες εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων. Η Χαμάς εκτόξευσε επίσης τέσσερις πυραύλους στη Γάζα το πρωί της Δευτέρας, κατά την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο. Όλοι αναχαιτίστηκαν.

«Χάσαμε μέρος των πυρομαχικών και των όπλων μας, αλλά η Χαμάς εξακολουθεί να στρατολογεί νεαρούς άνδρες και συνεχίζει να κατασκευάζει σημαντικό μέρος των πυρομαχικών και των όπλων της», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο Mεσάαλ εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στη Χαμάς επειδή έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ηγεσία της για σχεδόν τρεις δεκαετίες, και θεωρείται ευρέως πλέον ως το διπλωματικό της πρόσωπο. Τα σχόλιά του αποτελούν ένα μήνυμα ότι η ομάδα θα αγωνιστεί κόντρα στις όποιες απώλειες, ανέφεραν αναλυτές στη Μέση Ανατολή.

«Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι (η Χαμάς είναι) ζωντανή και συνεχίζει να κλωτσάει και... πιθανότατα θα επιστρέψει κάποια στιγμή στη Γάζα», δήλωσε ο Τζουστ Χίλτερμαν, διευθυντής Προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων. Είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει σχέδιο για τη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος, και αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στη Χαμάς να επανασυσταθεί αν και ίσως όχι με τέτοια δύναμη ή με την ίδια μορφή. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μεσάαλ.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του κατά της Χαμάς αφού περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 250 ελήφθησαν όμηροι στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Μεγάλο μέρος της Γάζας έχει ερημωθεί και περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς δεν υπάρχει πλέον ως οργανωμένη στρατιωτική δομή και έχει περιοριστεί σε αντάρτικες τακτικές. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των θανάτων Παλαιστινίων στη Γάζα, περίπου 17.000 άνθρωποι, είναι μαχητές της Χαμάς, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Περίπου 350 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες στη Γάζα.

Ο Μεσάαλ είπε ότι δεν βλέπει προοπτικές για ειρήνη όσο η κυβέρνηση του Νετανιάχου είναι στην εξουσία. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, της οποίας ο ιδρυτικός χάρτης ζητά την καταστροφή του Ισραήλ, για την αποτυχία να εξασφαλίσει την ειρήνη.
«Όσο υπάρχει η (ισραηλινή) κατοχή, η περιοχή παραμένει μια ωρολογιακή βόμβα», είπε ο Μεσάαλ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή