Εξελίξεις στην υπόθεση Μαντλίν ΜακΚάν: Σήμερα η απόφαση για τον βασικό ύποπτο εξαφάνισής της

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚάν δικάζεται στη Γερμανία για υποθέσεις βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η ετυμηγορία που αναμένεται σήμερα (8/10) θα είναι κρίσιμη γα τις περαιτέρω έρευνες στην υπόθεση της μικρής Μαντλίν
3'

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν, Κριστιάν Μπρικνέρ δικάζεται για τον βιασμό τριών γυναικών και δύο κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Πορτογαλία. Η ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί σήμερα (8/10), σε μια απόφαση που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τις περαιτέρω έρευνες στην υπόθεση της μικρής που εξαφανίστηκε πριν από 17 χρόνια.

Ο Κριστιάν Μπρικνέρ, 47 ετών, δικάζεται από τον Φεβρουάριο με την κατηγορία ότι βίασε τρεις γυναίκες και διέπραξε δύο εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τα οποία φέρεται να διαπράχθηκαν στην Πορτογαλία μεταξύ 2000 και 2017. Οι εισαγγελείς συνέστησαν να καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκισης, αποκαλώντας τον «σαδιστή ψυχοπαθή».

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Φρίντριχ Φίλσερ δήλωσε χθες ότι πρέπει να αθωωθεί, αμφισβητώντας την ακρίβεια των δηλώσεων μαρτύρων και λέγοντας στο δικαστήριο: «Η δίκη δεν έπρεπε να είχε γίνει ποτέ». Υποστήριξε επίσης ότι η δίκη είχε επισκιαστεί από την άσχετη υπόθεση ΜακΚαν, υποδηλώνοντας ότι ο Μπρικνέρ μπορεί να μην είχε κατηγορηθεί εάν δεν ήταν ήδη ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση της Mαντλίν.

Σε μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως ένδειξη ότι θα μπορούσε να αθωωθεί, ο δικαστής, Ούτε Ένγκεμαν, έκρινε τον Ιούλιο ότι τα στοιχεία εναντίον του κατηγορουμένου ήταν «ανεπαρκή» και ήρε το ένταλμα σύλληψης εναντίον του λόγω «έλλειψης επείγουσας υποψίας». Ο Μπρικνέρ θα είχε αποφυλακιστεί τότε, ακόμη και όταν η δίκη συνεχιζόταν, αν δεν εξέτιε ποινή φυλάκισης επτά ετών για άλλον έναν βιασμό.

Αυτή η καταδίκη πρόκειται να λήξει την ερχόμενη άνοιξη, και εάν ακυρωθεί την Τρίτη, θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις προσπάθειες των Γερμανών εισαγγελέων να συνεχίσουν την φερόμενη ανάμειξή του στην υπόθεση McCann. Η απόφαση αναμένεται σήμερα από το περιφερειακό δικαστήριο στο Μπράουνσβαϊγκ, στη βόρεια Γερμανία.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν ήθελε να πει κάτι, ο Μπρικνέρ ο οποίος παρέμεινε σχεδόν σιωπηλός σε όλη τη διάρκεια της δίκης, είπε χαμηλόφωνα: «Όχι, δεν θα το ήθελα». Καταδικασμένος βιαστής και παιδόφιλος, ο Μπρικνέρ ονομάστηκε τον Ιούνιο του 2020 ως ο κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση της Mαντλίν ΜακΚαν το 2007 από το θέρετρο Πραία ντα Λους στο Αλγκάρβε όπου βρισκόταν σε διακοπές με τους γονείς της. Δεν έχουν απαγγελθεί ποτέ κατηγορίες για την υπόθεση.

Αλλά ο γενικός εισαγγελέας του Μπράουνσβαϊγκ, Χανς Κρίστιαν Βόλτερς, έχει επανειλημμένα δηλώσει την πίστη των ανακριτών για τη συμμετοχή του στην υπόθεση αυτή και την ευθύνη του για τον θάνατό της. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι επικαλούνται υποτιθέμενα «συγκεκριμένα στοιχεία», οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη δηλώσει ποια είναι αυτά τα στοιχεία.

Η σύνδεση του κατηγορούμενου με την έρευνα για την υπόθεση ΜακΚαν έχει τεθεί επανειλημμένα σε όλη τη διάρκεια της δίκης. Ο Φίλσερ είπε ότι η υπόθεση εξαφάνισης είχε «πέσει σαν ομίχλη» στην τρέχουσα δίκη του Μπρικνέρ στην οποία κατηγορείται ότι βίασε την Ιρλανδή Hazel Behan στο διαμέρισμά της στην Πραία ντα Ρότσα το 2004.

Ο Μπρικνέρ κατηγορείται επίσης για τον βιασμό μιας έφηβης στο σπίτι του στην ίδια πόλη και για τον βιασμό μιας ηλικιωμένης γυναίκας στο διαμέρισμά της. Εάν καταδικαστεί θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 15 ετών. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.