Tραμπ: «Η Γάζα θα μπορούσε να γίνει καλύτερη από το Μονακό»

Η Γάζα θα μπορούσε να ανοικοδομηθεί «καλύτερα από το Μονακό», το μεσογειακό καταφύγιο για τους Kροίσους, είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
AP.
2'

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό παραγωγό Χιου Χιούιτ, ο οποίος τον ρώτησε αν η Λωρίδα της Γάζας, ο παράκτιος θύλακας, που ισοπεδώθηκε από την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ, που ξεκίνησε ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, θα μπορούσε να γίνει ένα νέο Μονακό «αν ξαναχτιζόταν με τον σωστό τρόπο».

«[Η Γάζα] θα μπορούσε να είναι καλύτερη από το Μονακό», απάντησε ο Τραμπ. «Έχει την καλύτερη τοποθεσία στη Μέση Ανατολή, το καλύτερο νερό, τα πάντα καλύτερα» Ο Τραμπ, πρώην εργολάβος ακινήτων, πρόσθεσε ότι «βρέθηκε εκεί» και ήταν «ένα σκληρό μέρος», αν και σύμφωνα με τους New York Times δεν υπάρχει κανένα αρχείο να επισκέπτεται τη Γάζα ως πρόεδρος ή ως επιχειρηματίας.

Ένας αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας είπε στην εφημερίδα ότι ο Τραμπ αναφερόταν στο Ισραήλ, το οποίο επισκέφτηκε ο Τραμπ (μαζί με τη Δυτική Όχθη) όταν ήταν πρόεδρος το 2017. Το Ισραήλ κατέχει τη Γάζα εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν είναι μέρος της χώρας.

Οι δηλώσεις του Τραμπ απηχούν εκείνες του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είπε τον Φεβρουάριο ότι η «παραθαλάσσια ιδιοκτησία της Γάζας… θα μπορούσε να είναι πολύ πολύτιμη».

Ένα χρόνο μετά τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ, η οποία περιελάμβανε αεροπορικές επιδρομές και χερσαία εισβολή, μεγάλο μέρος της Γάζας έχει μετατραπεί ερείπια, με το ένα τέταρτο των κτηρίων της να έχουν καταστραφεί ή να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού του θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων έχει εκτοπιστεί. Ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισαν το κόστος της ανοικοδόμησης της ζωτικής σημασίας υποδομής της Γάζας τον Απρίλιο σε 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια.