Οι μπλε βράχοι του «κόκκινου πλανήτη» - Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες της NASA από τον Άρη

Τα πλάνα, τα οποία κατέγραψε το ρόβερ Perseverance και αποκάλυψαν επίσης τον «πρώτο στο είδος του» γεωλογικό σχηματισμό που βρίσκεται πάνω στα αποξηραμένα απομεινάρια μιας αρχαίας λίμνης.
NASA
1'

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πιο καθαρή - μέχρι τώρα - εικόνα του Άρη, η οποία δείχνει εντυπωσιακούς μπλε βράχους να κατακλύζουν το αρειανό τοπίο.

Τα πλάνα, τα οποία κατέγραψε το ρόβερ Perseverance καθώς συνεχίζει να εξερευνά τον Κόκκινο Πλανήτη, αποκάλυψαν επίσης τον "πρώτο στο είδος του" γεωλογικό σχηματισμό που βρίσκεται πάνω στα αποξηραμένα απομεινάρια μιας αρχαίας λίμνης.

Σκούροι μπλε, οδοντωτοί ογκόλιθοι ηφαιστειακού βασάλτη εντοπίστηκαν γύρω από τον διάστικτο λευκό βράχο, ο οποίος βρέθηκε να έχει μια ορυκτή σύνθεση που δεν έχει ξαναδεί η NASA στον Άρη.

Η ομάδα της NASA που χειρίζεται το ρόβερ ονόμασε αυτό το βραχώδες πεδίο "Mount Washburn" προς τιμήν ενός βουνού στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone.

Το Perseverance - ένα τηλεχειριζόμενο κινητό εργαστήριο σε μέγεθος αυτοκινήτου - εξερευνά τη σκονισμένη λεκάνη αυτού του τόπου πρόσκρουσης αστεροειδούς, που ονομάζεται κρατήρας Jezero, από τον Φεβρουάριο του 2021. O Jezero έρεε κάποτε με νερό πριν από περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια, με ενδείξεις για μια "παλαιολίμνη" και ένα μακρύ, χαμένο δέλτα ποταμού μέσα στο χείλος αυτού του κρατήρα διαμέτρου 28 μιλίων.

Εντύπωση κάνει ότι λεπτόκοκκη άμμος και λάσπη με ακριβώς τη σύσταση που είναι γνωστό ότι διατηρεί απολιθώματα στη Γη μεταφέρθηκαν στο Jezero από αυτά τα ποτάμια. Κάτι που ενισχύει την πεποίθηση της NASA ότι αυτός ο κρατήρας μπορεί κάποτε να είχε εξωγήινη ζωή.

Σχετικές ειδήσεις