Τανζανία: Επείγουσα προειδοποίηση για μεταλλαγμένα κουνούπια που είναι ανθεκτικά σε εντομοκτόνα

Λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης που ονομάζεται «L976F», ορισμένα κουνούπια απέκτησαν «αντοχή» στο φυτοφάρμακο DDT

Τανζανία: Επείγουσα προειδοποίηση για μεταλλαγμένα κουνούπια που είναι ανθεκτικά σε εντομοκτόνα
AP
5'

Είναι υπεύθυνα για περισσότερους από 700.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν τώρα ότι τα κουνούπια θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνα, καθώς ανακαλύπτουν μεταλλαγμένα ζωύφια με ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα.

Για πρώτη φορά, κουνούπια που μεταφέρουν την ελονοσία στην Τανζανία έχουν μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να επιβιώνουν από το απαγορευμένο εδώ και καιρό φυτοφάρμακο DDT.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Ινστιτούτο Υγείας Ifakara στην Τανζανία προειδοποιούν τώρα ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Joel Odero, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, αναφέρει: «Η εμφάνιση νέων μηχανισμών ανθεκτικότητας θα μπορούσε να απειλήσει την πρόοδο δεκαετιών που έχει επιτευχθεί στη μείωση της μετάδοσης και της θνησιμότητας της ελονοσίας».

Λόγω γενετικής μετάλλαξης απέκτησαν «αντοχή» σε φυτοφάρμακο

Τα κουνούπια του είδους anopheles funestus είναι οι κύριοι φορείς της ελονοσίας στην ανατολική και νότια Αφρική.

Ενώ η χρήση της κουνουπιέρας πιστεύεται ότι αποτρέπει 633 εκατομμύρια περιπτώσεις της νόσου κάθε χρόνο, οι χημικές θεραπείες εξακολουθούν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο του πληθυσμού αυτού του εντόμου και στην πρόληψη της εξάπλωσης της ελονοσίας.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές πήραν δείγματα κουνουπιών από 10 περιοχές της Τανζανίας ανακάλυψαν ότι ορισμένοι πληθυσμοί είχαν αναπτύξει μια ανησυχητική αντοχή στα εντομοκτόνα.

Λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης που ονομάζεται «L976F», ορισμένα κουνούπια απέκτησαν «αντοχή» στο φυτοφάρμακο DDT.

Συγκεκριμένα, τα κουνούπια που συλλέχθηκαν από την περιοχή Morogoro στα ανατολικά της χώρας πέθαιναν μόνο στο 68% των περιπτώσεων μετά την έκθεση στο DDT - σε σύγκριση με σχεδόν 100% για άλλα κουνούπια.

Με τη γενετική αλληλουχία των κουνουπιών από την περιοχή μεταξύ του 2017 και του 2023, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 90 τοις εκατό των κουνουπιών στην περιοχή Morogoro είχαν τα γονίδια για την ανθεκτικότητα σε κάποια χρονική στιγμή.

Είναι ανησυχητικό ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που τα κουνούπια anopheles funestus που μεταφέρουν την ελονοσία αναπτύσσουν αντίσταση σε οποιαδήποτε χημική θεραπεία.

Ο κύριος Odero λέει: «Η ανακάλυψή μας εγείρει ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των σημερινών μεθόδων ελέγχου της ελονοσίας, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα εντομοκτόνα».

«Η κατανόηση της ανάπτυξης της ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της ελονοσίας, μιας ασθένειας που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως, κυρίως στην Αφρική».

Ακριβώς όπως η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά των βακτηρίων, η ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα εμφανίζεται γρήγορα όταν μια νέα χημική θεραπεία χρησιμοποιείται για να στοχεύσει ένα είδος εντόμου.

Το φυτοφάρμακο έχει απαγορευτεί στην Τανζανία από το 2008

Το νέο φυτοφάρμακο δημιουργεί μια ισχυρή «εξελικτική πίεση» που σημαίνει ότι μόνο τα έντομα με τη μετάλλαξη για την ανθεκτικότητα μπορούν να επιβιώσουν.

Αυτή η πίεση προκαλεί τη γρήγορη εξάπλωση της μετάλλαξης στον πληθυσμό και την αναποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Αυτό που κάνει αυτή την ανακάλυψη τόσο ασυνήθιστη είναι ότι η χρήση του DDT έχει απαγορευτεί στην Τανζανία από το 2008.

Πριν η έρευνα αποκαλύψει τις σοβαρές επιπτώσεις της χημικής ουσίας στην υγεία, το DDT είχε χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για τη μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών και άλλων εντόμων.

Το εκπληκτικό ποσό των 1,34 δισεκατομμυρίων τόνων της χημικής ουσίας ψεκάστηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα έτη μεταξύ 1946 και 1962.

Ωστόσο, αργότερα προέκυψε ότι η έκθεση στο DDT συνδεόταν με καρκίνο του μαστού και άλλους καρκίνους, ανδρική στειρότητα, αποβολές και χαμηλό βάρος γέννησης, αναπτυξιακή καθυστέρηση και βλάβες στο νευρικό σύστημα.

Οι ανακαλύψεις αυτές οδήγησαν πολλές χώρες στην απαγόρευση της χρήσης του φυτοφαρμάκου από τη δεκαετία του 1970 και μετά.

Βρήκαν απόθεμα που περιείχε 30 τόνους του επικίνδυνου φυτοφαρμάκου

Δεδομένου ότι το DDT δεν χρησιμοποιείται πλέον, αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι δεν υπάρχει εξελικτική πίεση που να αυξάνει τα ποσοστά ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα μεταξύ των κουνουπιών της Τανζανίας.

Ωστόσο, μέχρι το 2012, η Τανζανία εξακολουθούσε να διαθέτει απόθεμα 1.500 τόνων παρωχημένων φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων τόνων DDT.

Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι ένα απόθεμα που περιείχε 30 τόνους του επικίνδυνου φυτοφαρμάκου βρισκόταν μόλις 50 χιλιόμετρα από το σημείο όπου βρέθηκαν τα μεταλλαγμένα κουνούπια.

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο Molecular Ecology, υποστηρίζουν ότι η ιστορική έκθεση στο DDT στο περιβάλλον ήταν αρκετή για να προκαλέσει την εξάπλωση της μετάλλαξης.

Ο συν-συγγραφέας Dr. Francesco Baldini, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, λέει: «Η ανακάλυψή μας ρίχνει φως στις εκτεταμένες και ακούσιες συνέπειες της ιστορικής χρήσης εντομοκτόνων, αναδεικνύοντας πώς η περιβαλλοντική μόλυνση του παρελθόντος μπορεί να διαμορφώσει την εξέλιξη των πληθυσμών των φορέων και να επηρεάσει τις τρέχουσες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία».

Επιπλέον, ενώ τα ποσοστά του γονιδίου L976F έφθασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γονίδιο είχε σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι το 2023.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη μείωση στην επιτυχημένη εκστρατεία της κυβέρνησης της Τανζανίας για τον καθαρισμό των τελευταίων εναπομεινάντων αποθεμάτων DDT.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Fredros Okumu, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και του Ινστιτούτου Υγείας Ifakara, ζητά τώρα «επείγουσα» έρευνα για το κατά πόσον θα μπορούσε να εμφανιστεί αυτού του είδους η ανθεκτικότητα για άλλα φυτοφάρμακα.

Με πληροφορίες από την Daily Mail

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή