Κυκλώνας Μίλτον στην Φλόριντα: Ο χειρότερος εδώ και έναν αιώνα - Δείτε live την πορεία του

Οι αρχές της Φλόριντας ενέτειναν σήμερα τις εκκλήσεις εκκένωσης προς τους πολίτες πριν από την άφιξη του Μίλτον
5'

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί τους ανθρώπους που ζουν στην πορεία του κυκλώνα Μίλτον να λάβουν υπόψη τους τις εντολές εκκένωσης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι η «χειρότερη καταιγίδα που έπληξε τη Φλόριντα εδώ και πάνω από έναν αιώνα».

Ο πρόεδρος ανέβαλε το ταξίδι του στην Αγκόλα και τη Γερμανία, καθώς η καταιγίδα στρέφεται προς τα ανατολικά, και ο Λευκός Οίκος εντείνει τις προσπάθειές του για ενημέρωση ενόψει της επόμενης μεγάλης καταστροφής που θα μπορούσε να πλήξει τη νοτιοανατολική χώρα, μετά τον τυφώνα Ελίν που σάρωσε την περιοχή πριν από δύο εβδομάδες.

Η Καμάλα Χάρις απηύθυνε παρόμοια προειδοποίηση σε ζωντανή συνέντευξη στο δημοφιλές talk show The View, ενώ περιέγραψε επίσης τα σχέδιά της για την ανακούφιση των οικογενειών που συντηρούν τόσο τα παιδιά όσο και τους ηλικιωμένους συγγενείς τους.

Δείτε την πορεία του:

Η πορεία που περιμένεται να ακολουθήσει ο κυκλώνας Μίλτον:

Οι αρχές της Φλόριντας ενέτειναν σήμερα τις εκκλήσεις εκκένωσης προς τους πολίτες πριν από την άφιξη του Μίλτον, ενός «εξαιρετικά επικίνδυνου» κυκλώνα, που αναμένεται να φθάσει στις ακτές αυτής της χερσονήσου στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Έχοντας ήδη πληγεί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ελίν πριν από δέκα ημέρες, «όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε επιφυλακής είτε συναγερμού», προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο τυφώνας «Ελίν ήταν ένα σήμα κινδύνου, αυτός είναι στην κυριολεξία καταστροφικός», δήλωσε χθες στο CNN η Τζέιν Κάστορ, η δήμαρχος της Τάμπας. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμονται σε ολόκληρη τη Φλόριντα και πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους ή απλά σκοπεύουν να φύγουν.

«Έχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το», προέτρεψε χθες ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται.

Το αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) προειδοποιεί ότι ο Μίλτον ήταν ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας» και κάλεσε τους κατοίκους να «προετοιμαστούν σήμερα για την άφιξη του Μίλτον και να εκκενώσουν τις περιοχές τους εάν οι αρχές το ζητήσουν».

Κατηγορία 4 κυκλώνας

Ο Μίλτον εξασθένισε σε κατηγορίας 4 κυκλώνα. Σήμερα, στις 15.00 ώρα Ελλάδας, βρισκόταν στον Κόλπο του Μεξικού, σε απόσταση 880 χιλιομέτρων από την Τάμπα και κατευθύνεται προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά με μέγιστη ταχύτητα ανέμων τα 230 χλμ/ώρα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

«Καταστροφικά κύματα» και μία «καταιγίδα με θανάσιμο κίνδυνο» αναμένονται σήμερα κατά μήκος των βόρειων ακτών της μεξικανικής χερσονήσου Γιουκατάν, προειδοποίησε το NHC.

Ο Μίλτον είναι «η χειρότερη» καταιγίδα που πλήττει την περιοχή της Τάμπας τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το NHC.

Οι χειρότεροι τυφώνες του τελευταίου αιώνα των ΗΠΑ

Ο κυκλώνας Μίλτον θα μπορούσε να είναι μια από τις χειρότερες καταιγίδες στις ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια, οπότε με αφορμή αυτό το BBC, ανέλυσε τις χειρότερες καταιγίδες που έπληξαν τις ΗΠΑ τον τελευταίο αιώνα.

Η βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για τους τυφώνες δείχνει ότι τουλάχιστον 40 καταιγίδες στον Ατλαντικό έχουν φτάσει την κατηγορία πέντε από το 1924.

Πέντε καταιγίδες τα τελευταία 100 χρόνια έχουν χτυπήσει την ξηρά σε ισχύ:

Τυφώνας Καμίλ

Ο τυφώνας Καμίλ έπεσε στο Μισισιπή το 1969, προκαλώντας ένα μέγιστο κύμα καταιγίδας 7.3 μέτρων και καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα κατά μήκος της ακτής. Σκότωσε 259 ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς στη Βιρτζίνια, και προκάλεσε ζημιές περίπου 1.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Τυφώνας Άντριου

Ο τυφώνας Άντριου έπληξε τη νότια Φλόριντα το 1992 με συνεχείς ταχύτητες ανέμου έως και 265.5 χιλιόμετρα την ώρα και ριπές έως και 280 χιλόμετρα την ώρα. Σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι. Δεκάδες άλλοι θάνατοι πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από την καταιγίδα. Αφού προκάλεσε ζημιές ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (27.3 εκατομμυρίων ευρώ), θεωρήθηκε τότε η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τυφώνας Μάικλ

Ο τυφώνας Μάικλ έπληξε τη Φλόριντα το 2018 με ταχύτητα ανέμων 257 χιλιομέτρων την ώρα και ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα που έφτασε στην πολιτεία. Τουλάχιστον 74 θάνατοι αποδόθηκαν στην καταιγίδα - 59 στις ΗΠΑ και 15 στην Κεντρική Αμερική - και προκάλεσε ζημιές που υπολογίζονται σε 25,1 δισεκατομμύρια δολάρια (22.8 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τυφώνας Ελίν

Ο Μίλτον έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τον τυφώνα Ελίν που έπληξε τις ΗΠΑ. Η Ελίν σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους και έγινε ο φονικότερος τυφώνας που έπληξε την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ μετά την καταστροφή του τυφώνα Κατρίνα το 2005, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 2.000 άνθρωποι.

Σχετικές ειδήσεις