ΗΠΑ: Ταξιδιώτες θα ελέγχονται για θανατηφόρα ασθένεια που μοιάζει με τον Έμπολα

Οι μολυσμένοι από αυτόν τον ιό ασθενείς γίνονται «σαν φαντάσματα», αναπτύσσοντας συχνά έντονα μάτια και ανέκφραστα πρόσωπα

ΗΠΑ: Ταξιδιώτες θα ελέγχονται για θανατηφόρα ασθένεια που μοιάζει με τον Έμπολα
AP
3'

Ορισμένοι ταξιδιώτες που εισέρχονται στις ΗΠΑ θα υποβληθούν σε εξετάσεις για μια θανατηφόρα ασθένεια που μοιάζει με τον Έμπολα, εν μέσω μιας πρωτοφανούς επιδημίας στην ανατολική Αφρική.

Από την επόμενη εβδομάδα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) θα ελέγχει τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη Ρουάντα τις τελευταίες 21 ημέρες για τον ιό Μάρμπουργκ, μια θανατηφόρα λοίμωξη που σκοτώνει σχεδόν εννέα στους δέκα πάσχοντες.

Οι επιβάτες που προέρχονται από την πληγείσα από τη νόσο χώρα θα πρέπει να ανακατευθύνουν τα ταξίδια τους προς τις ΗΠΑ στο Σικάγο O'Hare, στο JFK της Νέας Υόρκης ή στο Washington Dulles στη Βιρτζίνια, όπου θα εξεταστούν για τον ιό.

Το CDC έχει στείλει τρεις επιστήμονες για να ερευνήσουν την επιδημία στη Ρουάντα που έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε δώδεκα θανάτους και 46 μολύνσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αποστείλει εκατοντάδες πειραματικά εμβόλια και θεραπευτικά σκευάσματα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι Αμερικανοί καλούνται να μην ταξιδέψουν στη Ρουάντα εκτός αν είναι απαραίτητο, με ταξιδιωτική προειδοποίηση «επιπέδου 2» να έχει τεθεί σε ισχύ για τη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

Συμπτώματα του ιού

Τόσο το Μάρμπουργκ όσο και ο Έμπολα προκαλούν ιογενείς αιμορραγικούς πυρετούς - καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν εσωτερική αιμορραγία και να βλάψουν πολλαπλά συστήματα οργάνων.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται απότομα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών πονοκεφάλων, πυρετού, διάρροιας, στομαχικού πόνου και εμετού. Γίνονται όλο και πιο σοβαρά.

Στα αρχικά στάδια της MVD - της νόσου που προκαλεί το Μάρμπουργκ - είναι πολύ δύσκολο να γίνει διάκριση από άλλες τροπικές ασθένειες, όπως ο Έμπολα, και την ελονοσία.

Οι μολυσμένοι ασθενείς γίνονται «σαν φαντάσματα», αναπτύσσοντας συχνά έντονα μάτια και ανέκφραστα πρόσωπα.

Αλλά σε μεταγενέστερα στάδια μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία από πολλαπλά σημεία του σώματος -συμπεριλαμβανομένων της μύτης, των ούλων, των ματιών και του κόλπου.

Όπως ο Έμπολα, ακόμη και τα νεκρά σώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα που εκτίθενται στα υγρά του.

Η ασθένεια μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω της επαφής με σωματικά υγρά, όπως σάλιο, αίμα, σπέρμα, ιδρώτα ή κόπρανα.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να τον κολλήσουν αγγίζοντας πετσέτες ή επιφάνειες που επίσης μπορούν να έρθουν σε επαφή με μολυσμένο άτομο.

Θεραπεία και εμβόλια

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες για τη νόσο, η οποία επί του παρόντος αντιμετωπίζεται με τη χρήση υποστηρικτικής φροντίδας, όπως ξεκούραση, ενυδάτωση και οξυγόνο.

Τέσσερις υποψήφιοι εμβολιαστές έχουν αξιολογηθεί για πιθανή χρήση σε δοκιμές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά μόνο ένας από αυτούς, που παρασκευάζεται από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Εμβολίων Sabin, έχει δεδομένα από δοκιμές σε πρώιμο στάδιο σε ανθρώπους που δείχνουν ότι είναι ασφαλής και οδηγεί σε ανοσολογική απόκριση.

Περαιτέρω δοκιμές των εμβολίων εκτός των περιβαλλόντων εκδήλωσης επιδημιών δεν είναι δυνατές λόγω των κινδύνων που ενέχουν.

Το Ινστιτούτο Εμβολίων Sabin δήλωσε το Σάββατο ότι παρέδωσε περίπου 700 δόσεις του εμβολίου του στη Ρουάντα, για να χρησιμοποιηθούν σε μια δοκιμή που απευθύνεται σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών υγείας.

Ο ιός Μάρμπουργκ εντοπίστηκε μόνο μία φορά στις ΗΠΑ, όταν μια 44χρονη γυναίκα από το Κολοράντο που μόλις είχε επιστρέψει από ένα σαφάρι δύο εβδομάδων στην Ουγκάντα διαγνώστηκε με τη νόσο το 2008.

Η γυναίκα είχε επισκεφθεί μια σπηλιά με ενός συγκεκριμένου είδους νυχτερίδες (fruit bat), με τις ίδιες να είναι γνωστό ότι φέρουν την ασθένεια. Η γυναίκα νοσηλεύτηκε και ανάρρωσε πλήρως.

Με πληροφορίες από την Daily Mail

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή