ΗΠΑ: Δραματική προειδοποίηση για τον «τυφώνα του αιώνα» Μίλτον – «Εάν μείνετε, θα πεθάνετε!»

Το αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) προειδοποιεί ότι ο Μίλτον είναι ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας» και κάλεσε τους κατοίκους να «προετοιμαστούν σήμερα για την άφιξή του και να εκκενώσουν τις περιοχές τους».

ΗΠΑ: Δραματική προειδοποίηση για τον «τυφώνα του αιώνα» Μίλτον – «Εάν μείνετε, θα πεθάνετε!»
NOAA via AP
4'

Οι αρχές της Φλόριντας ενέτειναν τις εκκλήσεις εκκένωσης προς τους πολίτες πριν από την άφιξη του Μίλτον, ενός «εξαιρετικά επικίνδυνου» κυκλώνα, που αναμένεται να φθάσει στις ακτές της χερσονήσου στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Έχοντας ήδη πληγεί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ελίν πριν από δέκα ημέρες, «όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε σε κατάσταση επιφυλακής είτε συναγερμού», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Ο τυφώνας «Ελίν ήταν ένα σήμα κινδύνου, αυτός είναι στην κυριολεξία καταστροφικός», δήλωσε στο CNNi η Τζέιν Κάστορ, η δήμαρχος της Τάμπας. «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμονται σε ολόκληρη τη Φλόριντα και πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα σπίτια τους ή απλά σκοπεύουν να φύγουν.

«Έχετε τον χρόνο να φύγετε. Επομένως, σας παρακαλώ, κάντε το», προέτρεψε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται.

Δραματική εκκληση από Μπάιντεν: «Απομακρυνθείτε τώρα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε αργά την Τρίτη έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης προτού ο κυκλώνας Μίλτον αφιχθεί στη Φλόριντα να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του κυκλώνα και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Κυκλώνας κατηγορίας 5

Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 – το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον – και προβλέπεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Ο κυκλώνας Μίλτον βρίσκεται αυτήν τη στιγμή περίπου 650 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα, συνοδευόμενος από ανέμους των οποίων η ταχύτητα φθάνει τα 260 χλμ/ώρα, αναφέρει η ενημέρωση του NHC με έδρα το Μαϊάμι.

Στο μεταξύ, το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.

Tο ραντάρ με την πορεία του κυκλώνα Μίλτον ΤΩΡΑ, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Οι χειρότεροι τυφώνες του τελευταίου αιώνα των ΗΠΑ

Ο κυκλώνας Μίλτον θα μπορούσε να είναι μια από τις χειρότερες καταιγίδες στις ΗΠΑ τα τελευταία 100 χρόνια, οπότε με αφορμή αυτό το BBC, ανέλυσε τις χειρότερες καταιγίδες που έπληξαν τις ΗΠΑ τον τελευταίο αιώνα.

Η βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για τους τυφώνες δείχνει ότι τουλάχιστον 40 καταιγίδες στον Ατλαντικό έχουν φτάσει την κατηγορία πέντε από το 1924.

Πέντε καταιγίδες τα τελευταία 100 χρόνια έχουν χτυπήσει την ξηρά σε ισχύ:

Τυφώνας Καμίλ

Ο τυφώνας Καμίλ έπεσε στο Μισισιπή το 1969, προκαλώντας ένα μέγιστο κύμα καταιγίδας 7.3 μέτρων και καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα κατά μήκος της ακτής. Σκότωσε 259 ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς στη Βιρτζίνια, και προκάλεσε ζημιές περίπου 1.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Τυφώνας Άντριου

Ο τυφώνας Άντριου έπληξε τη νότια Φλόριντα το 1992 με συνεχείς ταχύτητες ανέμου έως και 265.5 χιλιόμετρα την ώρα και ριπές έως και 280 χιλόμετρα την ώρα. Σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι. Δεκάδες άλλοι θάνατοι πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από την καταιγίδα. Αφού προκάλεσε ζημιές ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (27.3 εκατομμυρίων ευρώ), θεωρήθηκε τότε η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τυφώνας Μάικλ

Ο τυφώνας Μάικλ έπληξε τη Φλόριντα το 2018 με ταχύτητα ανέμων 257 χιλιομέτρων την ώρα και ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα που έφτασε στην πολιτεία. Τουλάχιστον 74 θάνατοι αποδόθηκαν στην καταιγίδα - 59 στις ΗΠΑ και 15 στην Κεντρική Αμερική - και προκάλεσε ζημιές που υπολογίζονται σε 25,1 δισεκατομμύρια δολάρια (22.8 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τυφώνας Ελίν

Ο Μίλτον έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τον τυφώνα Ελίν που έπληξε τις ΗΠΑ. Η Ελίν σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους και έγινε ο φονικότερος τυφώνας που έπληξε την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ μετά την καταστροφή του τυφώνα Κατρίνα το 2005, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 2.000 άνθρωποι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή