Αποκάλυψη: Ο Τραμπ έστειλε κρυφά στον Πούτιν τεστ για τον κορονοϊό ενώ υπήρχε έλλειψη στις ΗΠΑ

Ένα νέο βιβλίο ισχυρίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε κρυφά στον Πούτιν τεστ για τον κορονοϊό το 2020, ενώ υπήρχε έλλειψη στις ΗΠΑ
AP
4'

Ένα νέο βιβλίο του βετεράνου ρεπόρτερ του Γουότεργκεϊτ, Μπομπ Γούντγουορντ, αποκαλύπτει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε κρυφά πολυπόθητα τεστ Covid-19 στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για προσωπική χρήση όταν υπήρχε έλλειψη, ένας ισχυρισμός που απέρριψε με οργή η εκστρατεία του Τραμπ.

Το βιβλίο - με τίτλο «Πόλεμος» - περιλαμβάνει επίσης έναν ισχυρισμό ότι ο Τραμπ διατηρούσε κρυφά επαφή με τον Πούτιν από τότε που άφησε την εξουσία, σύμφωνα με αποσπάσματα που αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η εκστρατεία του Τραμπ είπε ότι καμία από αυτές τις «κατασκευασμένες ιστορίες» δεν ήταν αληθινή.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν του έδωσε καμία απολύτως πρόσβαση για αυτό το βιβλίο-σκουπίδι που είτε ανήκει στο τμήμα ευκαιρίας του τμήματος μυθοπλασίας ενός εκπτωτικού βιβλιοπωλείου είτε χρησιμοποιείται ως χαρτί υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ στο BBC.

Το νέο βιβλίο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, αποδίδει τη συνεχιζόμενη επικοινωνία μεταξύ του πρώην προέδρου και του Πούτιν σε έναν μόνο βοηθό του Τραμπ που δεν κατονομάζεται στο βιβλίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το βιβλίο περιγράφει μια σκηνή στην οποία ένας βοηθός Τραμπ διατάχθηκε να φύγει από το γραφείο του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγο, προκειμένου ο πρώην πρόεδρος να επικοινωνήσει με τον Πούτιν.

Ο ανώνυμος βοηθός φέρεται να είπε ότι οι δυο τους μπορεί να έχουν μιλήσει 5-6 φορές από τότε που ο Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2021. Το βιβλίο δεν αναφέρει τι συζήτησαν και επικαλείται έναν αξιωματούχο της εκστρατείας του Τραμπ που αμφισβητεί την υποτιθέμενη επαφή.

Το BBC δεν έχει δει αντίγραφο του βιβλίου. Οι Times ανέφεραν ότι ο Γούντγουορντ έγραψε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του βοηθού και ότι άλλες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε δεν γνώριζαν ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν ήρθαν σε επαφή μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Ο Γούντγουορντ, ο οποίος έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην αποκάλυψη του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ που τερμάτισε την προεδρία του Ρίτσαρντ Νίξον, έχει γράψει πολλά μπεστ-σέλερ βασισμένα στην πρόσβαση σε πηγές υψηλού επιπέδου.

Χαρακτηρίζοντας τον Γούντγουορντ «άφρονα» και «εξοργισμένο», ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ είπε: «Ο Γούντγουορντ είναι ένα θυμωμένο ανθρωπάκι και είναι ξεκάθαρα αναστατωμένος επειδή ο πρόεδρος Τραμπ τον μηνύει επιτυχώς λόγω της μη εξουσιοδοτημένης δημοσίευσης ηχογραφήσεων που έκανε στο παρελθόν».

Ο Τραμπ είχε μιλήσει στο παρελθόν με τον Γούντγουορντ για το βιβλίο του δημοσιογράφου που κυκλοφόρησε το 2021 - με τίτλο «Οργή». Αργότερα τον μήνυσε για αυτό, ισχυριζόμενος ότι ο Γούντγουορντ δεν είχε άδεια να κυκλοφορήσει ηχογραφήσεις των συνεντεύξεων τους, έναν ισχυρισμό που αρνήθηκε ο συγγραφέας.

Στον «Πόλεμο» γράφει ότι ενώ ο πρώην πρόεδρος ήταν στην εξουσία, ο Τραμπ «έστειλε στον Πούτιν κρυφά ένα σωρό τεστ για προσωπική του χρήση». Ο Πούτιν φέρεται να ανησυχούσε μήπως αρρωστήσει από τον ιό, σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πούτιν φέρεται να είχε ζητήσει από τον Τραμπ να μην κοινοποιήσει δημόσια ότι του τα είχε στείλει, φοβούμενος ότι θα έβλαπτε τη φήμη του Τραμπ. «Δεν θέλω να το πεις σε κανέναν γιατί οι άνθρωποι θα θυμώσουν με εσένα οχι εμένα», φέρεται να είπε ο Πούτιν στον Τραμπ, σύμφωνα με το βιβλίο που επικαλούνται οι Times. Ο Τραμπ φέρεται να είπε: «Δεν με νοιάζει»

Οι ισχυρισμοί επανέφεραν στην επιφάνεια ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο πρώην πρόεδρος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμαχία με τη Ρωσία με στόχο να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές, αν και μια έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν βρήκε στοιχεία γι' αυτό και δεν κατέληξε σε συμπέρασμα για το εάν ο Τραμπ είχε παρεμποδίσει την έρευνα.

Το βιβλίο εξετάζει επίσης τη μακρά σκιά που έριξε ο Τραμπ στις εξωτερικές συγκρούσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών και στο πικρό πολιτικό περιβάλλον των ΗΠΑ στο οποίο έχουν εκτυλιχθεί, σύμφωνα με την Washington Post. Περιλαμβάνει επίσης ειλικρινείς εκτιμήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα δικά του λάθη, συμπεριλαμβανομένης της απόφασής του να κάνει τον Μέρικ Γκάρλαντ γενικό εισαγγελέα.

Αντιδρώντας στη δίωξη του γιου του Χάντερ - από έναν ειδικό εισαγγελέα που ονομάστηκε από τον Γκάρλαντ - ο πρόεδρος είπε σε έναν συνεργάτη του: «Δεν έπρεπε ποτέ να διαλέξω τον Γκάρλαντ», ανέφερε η Post.

Πηγή: ΒΒC