Χαμένο φυτό της Βίβλου καλλιεργείται 1.000 χρόνια μετά

Οι επιστήμονες καλλιεργούν δέντρο από σπόρο 1.000 ετών που βρέθηκε σε σπήλαιο - Μπορεί να είχαι φαρμακευτικό φυτό που αναφέρεται στη Βίβλο
2'

Σπόρος ενός εξαφανισμένου φυτού που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής σε μια ερημική περιοχή βόρεια της Ιερουσαλήμ πριν από 40 χρόνια, φύτρωσε κι έγινε δέντρο...

Αν και έχουν περάσει 1.000 χρόνια από τη στιγμής που έπεσε στο έδαφος, οι βοτανολόγοι που το εξετάζουν πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένα εξαφανισμένο είδος που χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς πριν από χιλιάδες χρόνια, ενώ αναφορές του υπάρχουν και στη Βίβλο.

Επειδή δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν το είδος του φυτού, οι βοτανολόγοι έκαναν αυτό που ήθελε η φύση – το φύτεψαν.

Χρησιμοποιώντας μια καλά τεκμηριωμένη τεχνική μούσκεψαν τον σπόρο σε ορμόνες, υγρό λίπασμα και νερό και στη συνέχεια τον φύτεψαν σε μια κατσαρόλα.

Παρά το γεγονός ότι ο γενετικός του κώδικας εκτίθεται σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες για πάνω από 1.000 χρόνια, ο σπόρος βλάστησε μετά από 5 εβδομάδες. Η ραδιοχρονολόγηση προσδιόρισε την ηλικία του σχεδόν στους 10 αιώνες, μεταξύ των ετών 993 και 1202.

Το φυτό έχει γίνει ένα δέντρο ύψους 10 ποδιών.

Η χημική ανάλυση των φύλλων εντόπισε μια ομάδα φυτοχημικών γνωστών ως guggulterols που έχουν παρατηρηθεί σε ένα συγγενικό είδος που ονομάζεται Commiphora wightii που είναι γνωστό ότι διαθέτει ορισμένες ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου στη ρητίνη του.

Ένα φαρμακευτικό βάλσαμο, η προέλευση του οποίου δεν είναι γνωστή, αναφέρεται σε πολλά ιστορικά κείμενα, συμπεριλαμβανομένης της Βίβλου ως «τσόρι», αντί για το αρωματικό βάλσαμο της Ιουδαίας.

Πρέπει να περιμένουν τώρα μέχρι το δέντρο, 14 ετών σήμερα, να παράγει λουλούδι ή φρούτα για να ξέρουν με βεβαιότητα αν είναι ένα εξαφανισμένο είδος, και αν ναι, πώς ίσως να το κρατήσουν ζωντανό.