Wildlife Photographer of the Year 2024: Νικητής η φωτογραφία ενός πόδορου δίπλα σε γλοιώδη μούχλα

Ο ελληνικής καταγωγής 17χρονος Αλέξης Τίνκερ-Τσαβαλάς είναι ο νικητής στην κατηγορία Young Grand Title 2024 
2'

Είναι ελληνικής καταγωγής, τον λένε Αλέξη Τίνκερ-Τσαβαλά και από την Τρίτη 9/10/24 μπορεί να καμαρώνει για έναν σπουδαίο τίτλο. Είναι ο νικητής της δεύτερης ηλικιακής κατηγορίας Young Grand Title 2024 στον διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year 2024 (Φωτογράφος Άγριας Ζωής για το 2024) επικρατώντας των υπόλοιπων υποψηφιοτητών χάρη σε ένα μοναδικό κλικ.

Με μεγάλο βαθμό δυσκολίας μιας και ο πόδουρος είναι ένα έντομο που μπορεί να αναπηδήσει πολλές φορές σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Η φωτογραφία του θα εκτεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου από τις 11 Οκτωβρίου. Ο έφηβος νικητής, δείχνει την υπέροχη δουλειά του στον λογαριασμό του στο Instagram.



Συνδύασε 36 εικόνες και την διαδικασία focus stacking για τη φωτογραφία «Η Ζωή Κάτω Από Νεκρό Ξύλο»

Για να εξηγηθεί το τι αποτυπώθηκε στη φωτογραφία του ταλαντούχου Αλέξη, η οποία τιτλοφορείται με το «Η Ζωή Κάτω Από Νεκρό Ξύλο», αρκεί η μετάφραση όσων αναφέρονται στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, ο οποίος έκλεισε αισίως τα 60 χρόνια και συνεχίζει. «Ο Αλέξης Τίνκερ-Τσαβαλάς (Alexis Tinker-Tsavalas, Γερμανία) αναποδογυρίζει προσεκτικά έναν κορμό στο τοπικό του δάσος για να δει καρποφόρα σώματα από μούχλα και έναν μικροσκοπικό πόδουρο (springtail). Ο Αλέξης έπρεπε να δουλέψει γρήγορα για να τραβήξει αυτή τη φωτογραφία, καθώς οι πόδουροι μπορούν να πηδήξουν πολλές φορές κατά μήκος του σώματός τους σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται στοίβαγμα εστίασης (focus stacking, δηλαδή η διαδικασία ανάμειξης ή στοίβαξης πολλαπλών εικόνων για τη δημιουργία βάθους πεδίου), συνδυάζοντας 36 εικόνες, κάθε μία με διαφορετική περιοχή στην εστίαση», αναφέρεται.

Η συντάκτρια και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κάθυ Μόραν επαίνεσε τις ικανότητες του φωτογράφου. «Η μακροφωτογραφία είναι πρόκληση όταν προσπαθείς να αποτυπώσεις ένα είδος, πόσο μάλλον δύο. Το να τα βλέπεις και τα δύο φωτογραφημένα με τέτοια λεπτομέρεια είναι εξαιρετικό. Τη στιγμή που ο φωτογράφος έφτιαξε το κάδρο είναι σαν να συνομιλούν η γλοιώδης μούχλα και ο πόδουρος», σχολίασε.


«Οι πόδουροι έχουν μήκος μόλις δύο χιλιοστά. Βρίσκονται μαζί με μούχλες γλίτσας και απορρίμματα φύλλων σε όλο τον κόσμο. Τρέφονται με μικροοργανισμούς όπως βακτήρια και μύκητες, βελτιώνοντας το έδαφος βοηθώντας την αποσύνθεση της οργανικής ύλης», αναγράφεται στην ιστοσελίδα.