Φήμες ότι το Ιράν πραγματοποίησε υπόγεια πυρηνική δοκιμή - Σημειώθηκε σεισμός 4,6 Ρίχτερ

Εκτιμήσεις ειδικών κάνουν λόγο ότι ίσως το Ιράν πραγματοποίησε υπόγεια πυρηνική δοκιμή, το περασμένο Σάββατο, εν μέσω φόβων ραγδαίας κλιμάκωσης στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής.
3'

Το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου 2024, ένας σεισμός 4,6 Ρίχτερ καταγράφηκε στο Ιράν, με επίκεντρο το Αραντάν, στην επαρχία Σεμνάν, σε μικρό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Τεχεράνη, περίπου 110 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, γύρω στις 22:45 τοπική ώρα.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ένας δεύτερος, πιο αδύναμος σεισμός αναφέρθηκε στο Ισραήλ, πυροδοτώντας έντονες εικασίες και συζητήσεις στο διαδίκτυο. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνέδεσαν αμέσως τα σεισμικά γεγονότα με μια... πιθανή μυστική πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε το Ιράν! Στο σημείο αυτό της ερήμου του Ιράν, σύμφωνα με αναφορές, δεν είχε σημειωθεί ποτέ ξανά σεισμός, ενώ δεν ακολούθησαν και μετασεισμοί, γεγονός που θεωρείται μη φυσιολογικό...

Τότε το Ιράν είχε κλείσει για λίγες ώρες τον εναέριο χώρο του, και θεωρήθηκε ότι αυτό έγινε καθώς προετοιμαζόταν ισραηλινή επίθεση.

Ένας χρήστης στο X (πρώην Twitter) υπέθεσε, «Το Ιράν έχει πυρηνική ενέργεια από χθες το βράδυ. Χρησιμοποίησαν τις δοκιμαστικές βόμβες 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια κοντά στη Σεμνάν για να εξασφαλίσουν την ελάχιστη έκθεση στην ακτινοβολία και οδήγησαν σε έναν σεισμό 4,6 Ρίχτερ.

Καθώς συνεχίζονταν οι συζητήσεις, ένας χρήστης τόνισε τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του σεισμού, δηλώνοντας: «Ένας σεισμός 4,5 βαθμών έπληξε το #Ιράν χθες. Φήμες λένε ότι ήταν πυρηνική δοκιμή. Τον Φεβρουάριο του 2013 ένας σεισμός στη Βόρεια Κορέα αποδείχθηκε ότι ήταν πυρηνική δοκιμή. Ένας σεισμός του Ιράν τον Νοέμβριο του 2017 ονομάστηκε επίσης πυρηνική δοκιμή. Το Ιράν είναι ικανό να συγκεντρώσει αρκετό σχάσιμο υλικό μέσα στην εβδομάδα. Ποια είναι η πραγματικότητα;»

Αν και οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές μπορούν πράγματι να πυροδοτήσουν σεισμική δραστηριότητα, οι ειδικοί ήταν προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους για τον σεισμό της 5ης Οκτωβρίου. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως αυτές στο Natanz, είναι γνωστό ότι είναι βαθιά οχυρωμένες υπόγεια και το σχετικά μικρό βάθος του σεισμού δημιούργησε αμφιβολίες για την πιθανότητα πυρηνικής δοκιμής. Η διεξαγωγή μιας επιτυχημένης υπόγειας πυρηνικής δοκιμής χωρίς διαταραχές στην επιφάνεια είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Ωστόσο, οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις είναι βαθιά συνυφασμένες με φόβους για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Η Δύση κατηγορεί εδώ και καιρό το Ιράν ότι επιδιώκει να αναπτύξει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, έναν ισχυρισμό που το Ιράν αρνείται.

Ωστόσο, οι εικασίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον σεισμό της 5ης Οκτωβρίου και την πιθανή σύνδεσή του με μια πυρηνική δοκιμή έχουν προκαλέσει νέες συζητήσεις...