«Επί ποδός πολέμου» η Φλόριντα: Ανοίγουν καταφύγια, θωρακίζονται νοσοκομεία για τον τυφώνα «Μίλτον»

Πρωτοφανής συναγερμός έχει σημάνει στη Φλόριντα, καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Μίλτον, ένας από τους πιο καταστροφικούς του τελευταίου αιώνα. «Φύγετε για να σώσετε τη ζωή σας» προειδοποιούν τους κατοίκους οι Αρχές

«Επί ποδός πολέμου» η Φλόριντα: Ανοίγουν καταφύγια, θωρακίζονται νοσοκομεία για τον τυφώνα «Μίλτον»
AP
7'

«Αν μείνετε, θα πεθάνετε». «Τα σπίτια σας θα γίνουν το φέρετρό σας». «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου». Οι μακάβριες προειδοποιήσεις των Αρχών καθώς ο «τυφώνας Μίλτον» πλησιάζει με σφοδρότητα τη Φλόριντα, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Περίπου 11,4 εκατομμύρια κατοίκοι έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις για τον καταστροφικό τυφώνα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης έχουν αναφερθεί σε εκατοντάδες παράκτιες ζώνες - με περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους να καλούνται να εγκαταλείψουν τη δυτική Φλόριντα, σε μια από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της πολιτείας.

Η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση στους ντόπιους που αρνούνται να λάβουν υπόψη τις εντολές εκκένωσης καθώς πλησιάζει ο «Μίλτον». «Μπορώ να πω χωρίς καμία απολύτως δραματοποίηση: Αν επιλέξετε να μείνετε σε μια από αυτές τις περιοχές θα πεθάνετε», είπε στο CNN.

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για την πιθανότητα ενός άμεσου χτυπήματος με παλιρροϊκό κύμα 3-4 μέτρων. Αναλογιστείτε οτι ο τυφώνας "Έλεν", που μόλις έφυγε από την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, προκάλεσε κύματα 2 μέτρων και αυτό ήταν κυριολεκτικά τόσο καταστροφικό για εκείνους που βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη»

Η Ρίνα Ρόι σε ρεπορτάζ από την Τάμπα για το ABC News, δήλωσε ότι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε 11 κομητείες της Φλόριντα έλαβαν εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης. Ανέφερε ότι στο Σεντ Πίτερσμπουργκ, οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά σε εργοτάξια έχουν ειδοποιηθεί να μετακινηθούν, αφού τους είπαν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Δέκα νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί και ασθενοφόρα μεταφέρουν τους ασθενείς μακριά, έως και το Μιζούρι.

Η ίδια είπε ότι οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους στις παράκτιες περιοχές να μετακινηθούν όσο έχουν ακόμα χρόνο, ενώ ο δήμαρχος του Μπράντεντον, Τζιν Μπράουν, είπε σε όσους έμειναν πίσω να γράψουν τα ονόματά τους στα χέρια τους για σκοπούς... ταυτοποίησης. Πρόσθεσε: «Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σπίτι σας. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζωή σας». Επίσης, χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς έχουν κινητοποιηθεί, 34 αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε ετοιμότητα και 37.000 ηλεκτρολόγοι είναι είτε στη Φλόριντα είτε καθ' οδόν για να βοηθήσουν στις διακοπές ρεύματος, ανέφερε η δημοσιογράφος του ABC News.

Εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Φλόριντα πριν η «καταιγίδα του αιώνα» ισοπεδώσει σύμφωνα με τις εφιαλτικές προβλέψεις την ακτογραμμή της πολιτείας - με αρκετούς παγιδευμένους ντόπιους και τουρίστες να λένε πλέον ότι μπορεί να είναι πολύ αργά για να φύγουν.

Η πολιτεία κρατά την ανάσα της καθώς ο τυφώνας «Mίλτον» της κατηγορίας 5 πρόκειται να καταστρέψει την περιοχή της Τάμπα αργότερα σήμερα με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι πλημμύρες 5 μέτρων και άνεμοι ταχύτητας 280 χλμ/την ώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταστρέψουν τεράστιες εκτάσεις γης.

Σχολεία και επιχειρήσεις έκλεισαν και εκδόθηκαν υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης για περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της περιοχής. Χιλιάδες αυτοκίνητα προκάλεσαν έμφραγμα στους αυτοκινητόδρομους της Φλόριντα εν όψει της καταιγίδας, αφήνοντας όσους επέλεξαν να μείνουν με ελάχιστες πιθανότητες να γλιτώσουν τη ζωή τους.

Θωρακίζονται τα νοσοκομεία

Το Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα είναι αποφασισμένο να παραμείνει ανοιχτό καθ'όλη τη διάρκεια της κρίσης και λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις του, ανεγείροντας μεταξύ άλλων αντιπλημμυρικό φράγμα γύρω από την πανεπιστημιούπολη του στα νησιά Ντέιβις.

Το φράγμα για τις πλημμύρες, γνωστό ως AquaFence, είναι ένα αδιαπέραστο από το νερό φράγμα που είναι κατασκευασμένο για να αντέχει κύματα έως και 5 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανέφερε το νοσοκομείο σε ανακοίνωση. Ο φράχτης προστάτευσε με επιτυχία την εγκατάσταση από τα νερά της πλημμύρας του τυφώνα Ελέν πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Hurricane Milton Weather

Η τοποθεσία είναι επίσης εξοπλισμένη με ένα πηγάδι νερού και ένα ενεργειακό εργοστάσιο που έχει κατασκευαστεί για να αντέχει σε έναν τυφώνα κατηγορίας 5. Στην κύρια εγκατάσταση και σε τρεις ακόμη τοποθεσιες, οι αρχές έχουν αποθηκεύσει τρόφιμα, λευκά είδη και άλλες προμήθειες αξίας πέντε ημερών και τοποθέτησε προσωπικό που είναι εκπαιδευμένο στη διαχείριση έκτακτης ανάγκης.

«Αν μείνετε σπίτι θα γίνει το φέρετρό σας»

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, προειδοποίησε τους πολίτες, ανακοινώνοντας κατηγορηματικά: «Αν επιλέξετε να μείνετε… θα πεθάνετε». Συνέχισε σημειώνοντας ότι τα 4,5 μέτρα που προβλέπεται να φθάσουν τα κύματα της θεομηνίας στην πόλη θα μπορούσαν να βυθίσουν ολόκληρα σπίτια και κατέληξε: «Επομένως, αν είστε μέσα σε αυτά, βασικά θα γίνουν τα φέρετρά σας»

Ο «Μίλτον» είχε οριστεί αρχικά ως καταιγίδα κατηγορίας 1 όταν οι μετεωρολόγοι σήμαναν συναγερμό για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο αφού έπληξε το Μεξικό με ισχυρές ριπές και πλημμύρες. Η έντασή του έχει αυξηθεί έκτοτε, με τους ειδικούς να δηλώνουν ότι είχε γίνει τυφώνας κατηγορίας πέντε που θα μπορούσε να προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή.

Ο «Μίλτον» που εκτιμάται ότι θα φθάσει στην ξηρά αργότερα σήμερα (περίπου στις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος), «χτυπάει» μόλις δύο εβδομάδες μετά τον τυφώνα Έλεν που έπληξε τη Φλόριντα και προκάλεσε καταστροφή μέχρι τα Απαλάχια Όρη, αφήνοντας περίπου 230 ανθρώπους νεκρούς. Σε μια καταστροφική εκτίμηση, το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι είπε ότι: «Ο Μίλτον έχει τη δυνατότητα να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί στη Φλόριντα».

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις επέκτεινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης την Κυριακή σε 51 κομητείες και είπε ότι οι κάτοικοι της πολιτείας θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες διακοπές ρεύματος και υδροδότησης, φροντίζοντας να έχουν φαγητό και νερό μιας εβδομάδας και να είναι έτοιμοι να βγουν στο δρόμο.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), εν τω μεταξύ, συντονίστηκε με τον κυβερνήτη και ενημέρωσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Κυριακή για τον τρόπο με τον οποίο έχει οργανώσει τις προσπάθειες διάσωσης. Η FEMA έχει ετοιμάσει 20 εκατομμύρια γεύματα και 40 εκατομμύρια λίτρα νερό, καθώς ετοιμάζονται να τα διαθέσουν στους πολίτες μετά το χτύπημα του τυφώνα.

Συναγερμός για σαρκοφάγο βακτήριο

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Φλόριντα προειδοποιούν ότι οι πλημμύρες που θα προκαλέσει ο τυφώνας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μολύνσεων από το Vibrio vulnificus, το οποίο προκαλεί νεκρωτική περιτονίτιδα, ζει σε παράκτια νερά και σε στάσιμα πλημμυρικά ύδαταΤο Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα προειδοποίησε τους κατοίκους ότι τα νερά από τις πλημμύρες μπορεί να προκαλέσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή μόλυνση.

«Μετά από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, η συγκέντρωση αυτών των βακτηρίων μπορεί να αυξηθεί, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα με υφάλμυρο και αλμυρό νερό», ανέφερε το τμήμα σε δελτίο τύπου την Τρίτη. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ηπατική νόσο ή ανοιχτές πληγές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, ανέφερε.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο, κοιλιακό άλγος, πυρετό, ρίγη, γρήγορο ή υψηλό καρδιακό ρυθμό, σύγχυση ή αποπροσανατολισμό, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να λάβουν αμέσως ιατρική βοήθεια, ειδικά αφού εκτεθούν σε πλημμυρικά νερά, ανέφερε το τμήμα.

Για να αποφύγουν τη βακτηριακή λοίμωξη, οι άνθρωποι θα πρέπει να μην κολυμπούν ή να έρχονται σε επαφή σε πλημμυρικά νερά, να καλύπτουν ανοιχτά κοψίματα ή πληγές με αδιάβροχους επιδέσμους και να πλένουν καλά το δέρμα με σαπούνι και νερό μετά την επαφή με το νερό. Στις περιοχές της Φλόριντα που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα Ιαν παρατηρείται σχεδόν διπλάσιος αριθμός μολύνσεων από ένα σαρκοφάγο βακτήριο που ευδοκιμεί στα υφάλμυρα νερά των πλημμυρών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή