Τις κατέβασαν από αεροπλάνο γιατί φορούσαν crop tops

Υπάρχουν τελικά ενδυματολογικοί κώδικες στο αεροπλάνο: «Mας φέρθηκαν σαν εγκληματίες»
3'

Τρεις γυναίκες στις ΗΠΑ καταγγέλλουν αεροπορική εταιρεία πως τις υποχρέωσε να κατέβουν από πτήση, διότι φορούσαν crop tops, δηλαδή κοντά μπλουζάκια. Η Τάρα Κέχιντι και η φίλη της τράβηξαν σε βίντεο την αντιπαράθεση με τον αεροσυνοδό, που τους ζήτησε να κατέβουν από την πτήση της Spirit Airlines. Η εταιρεία είπε στο BBC ότι ερευνά το περιστατικό, προσθέτοντας ότι πράγματι, υπάρχουν «ορισμένα πρότυπα ένδυσης» για τους επιβάτες της.

https://www.tiktok.com/@catcusqueen2/video/7422063108044229918

Σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες, η αεροσυνοδός τους ζήτησε να αποβιβαστούν από την πτήση τους με προορισμό τη Νέα Ορλεάνη πριν το αεροπλάνο προλάβει να αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Οι Τάρα Κέχιντι και Τερέζα Αραούχο, φορούσαν πουλόβερ όταν επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο, αλλά τα έβγαλαν επειδή δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός.

«Φορούσαμε crop μπλουζάκια… φαινόταν λίγο η κοιλιά μας», είπε η Κέχιντι στο KABC, θυγατρικό δίκτυο του ABC. Όταν ένας άνδρας αεροσυνοδός είπε σε εκείνη και τη φίλη της να «βάλουν κάτι», ρώτησε: «Μπορούμε να δούμε έναν ενδυματολογικό κώδικα; Για παράδειγμα, υπάρχει μια πολιτική που λέει ότι δεν μπορούμε να φοράμε crop top στο αεροπλάνο;»

Μια άλλη γυναίκα, η Κάρλα Χάγκερ, που καθόταν στη σειρά μπροστά από τις γυναίκες είπε στο δίκτυο ότι πράγματι, η θερμοκρασία στο αεροπλάνο ανάγκασε τους περισσότερους επιβάτες να βγάλουν τα πουλόβερ τους. Η ίδια ήταν το τρίτο «θύμα» του κανονισμού: «Είπα, “λοιπόν, αν το σώμα σου είναι ακατάλληλο, τότε είναι και το δικό μου γιατί έχω κι εγώ ένα crop top κάτω από το πουλόβερ μου, οπότε θα πρέπει επίσης να διώξετε κι εμένα και το μικρό παιδί μου από την πτήση”», συμπλήρωσε η γυναίκα, η οποία ταξίδευε με το παιδί της.

Αν προσφέρθηκαν τελικά να φορέσουν ξανά τα πουλόβερ τους, οι δύο φίλες υποχρεώθηκαν να κατέβουν από το αεροσκάφος – όπως και η τρίτη γυναίκα που ταξίδευε μαζί με το παιδί της – χωρίς επιστροφή χρημάτων.

«Όλοι στο αεροπλάνο μας κοιτούσαν», είπε η Αραούχο και συμπλήρωσε: «μας φέρθηκαν σαν εγκληματίες».

Αν και η πλειονότητα των αεροπορικών εταιρειών έχει κώδικα ενδυμασίας, οι κανονισμοί αυτοί είναι συχνά ασαφείς και αφήνεται στην εξουσία των αεροσυνοδών να τους επιβάλλουν – με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες επιβάτες να επισημαίνουν τις σεξιστικές διαφορές σε αυτήν την επιβολή.

Σε μια δήλωση στο KABC, η Spirit Airlines είπε: «Το συμβόλαιο μεταφοράς μας, ένα έγγραφο στο οποίο συμφωνούν όλοι οι επισκέπτες κατά την πραγματοποίηση μιας κράτησης μαζί μας, περιλαμβάνει ορισμένα πρότυπα ένδυσης για όλους τους επισκέπτες που ταξιδεύουν μαζί μας. Ερευνούμε το θέμα και είμαστε σε επαφή με τους επισκέπτες σχετικά με την εμπειρία τους».

Το Συμβόλαιο Μεταφοράς της αεροπορικής εταιρείας λέει ότι οι επιβάτες μπορεί να κληθούν να εγκαταλείψουν μια πτήση εάν «είναι ανεπαρκώς ντυμένοι ή τα ρούχα τους είναι πρόστυχα, άσεμνα ή προσβλητικά».

Οι δύο φίλες ξόδεψαν τελικά 1.000 $ για να κάνουν εκ νέου κράτηση σε μια πτήση της Delta για τη Νέα Ορλεάνη, προκειμένου να γιορτάσουν τα 30ά γενέθλια της Κέχιντι. Είπαν στο KABC ότι ενδιαφέρονται να κινηθούν νομικά εναντίον της Spirit. Η οικονομική αεροπορική εταιρεία έχει ένα ιστορικό «επεισοδίων»: Από την τοποθέτηση ενός ασυνόδευτου ανηλίκου σε λάθος πτήση μέχρι τον αποκλεισμό χιλιάδων επιβατών με ακυρώσεις και καθυστερήσεις.

Πηγή:BBC

Σχετικές ειδήσεις