Φλόριντα: «Φύγαμε όλοι, πλημμύρισαν όλα στον προηγούμενο τυφώνα», λέει Έλληνας στο Newsbomb.gr

Ο Κρις Αλαχούζος, πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς και ελληνικής καταγωγής, περιέγραψε στο Newsbomb.gr την κατάσταση που επικρατεί λίγο πριν την επέλαση του τυφώνα «Milton»
4'

Με τον τυφώνα Milton να πλησιάζει απειλητικά τη Φλόριντα, οι Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια από τις πιο καταστροφικές καταιγίδες των τελευταίων δεκαετιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να καλεί σε άμεση προετοιμασία. Ο Κρις Αλαχούζος, πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς και ελληνικής καταγωγής, περιέγραψε στο Newsbomb.gr την κατάσταση που επικρατεί ενόψει της καταιγίδας και τις δύσκολες στιγμές που ήδη έχει ζήσει η περιοχή από τον προηγούμενο τυφώνα Χέλεν.

«Είμαστε καλά», δήλωσε αρχικά ο Κρις Αλαχούζος, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν απομακρυνθεί από το σπίτι τους και βρίσκονται σε απόσταση τρεισήμισι ωρών. «Σχεδόν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής έχουν επίσης αποχωρήσει», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον προηγούμενο τυφώνα Χέλεν, ο πρώην δήμαρχος περιέγραψε τις καταστροφές που προκάλεσε: «Το σπίτι μας πλημμύρισε. Πετάξαμε έπιπλα, ρούχα, συσκευές. Και τώρα έρχεται ένας νέος τυφώνας». Ο τυφώνας Milton, με ταχύτητα 150-180 μιλίων την ώρα, αναμένεται να χτυπήσει απόψε με ένταση, προκαλώντας ανησυχία σε όλους τους κατοίκους.

Δείτε εικόνες μετά στο Τάρπον Σπρίνγκς μετά το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν:

«Όπως μας είπαν, ο τυφώνας αναμένεται απόψε το βράδυ στη 01:00 τα ξημερώματα, θα έχει ταχύτητα 150-180 μίλια την ώρα, περίπου 320 χιλιόμετρα, δηλαδή πολύ καταστροφικός. Βρίσκομαι στην περιοχή Σεμπάστιαν που είναι περίπου 3,5 ώρες μακριά από το Τάρπον Σπρίνγκς», συνέχισε.

Ο Κρίς Αλαχούζος σημείωσε επίσης ότι ήταν υποχρεωτική η εκκένωση, με την αστυνομία να απομακρύνει τον κόσμο. «Χθες έφυγαν όλοι, ήταν υποχρεωτικό, ερχόταν η αστυνομία και έδιωχνε τον κόσμο», ανέφερε.

Ο τυφώνας Milton έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει την περιοχή της Τάμπας τα τελευταία 100 χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Δείτε live την πορεία του τυφώνα:

Τάρπον Σπρινγκς: Η ιστορία πίσω από το νησί των σφουγγαράδων

Το Τάρπον Σπρινγκς, που μοιάζει με ένα ελληνικό νησί, είναι μια πόλη στη Φλόριντα όπου η ελληνική κουλτούρα είναι πανταχού παρούσα. Από τα μπλε και λευκά κτίρια, τα ψαροκάικα, και τις ελληνικές πινακίδες, μέχρι τα εστιατόρια με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και τις πωλήσεις σφουγγαριών, όλα παραπέμπουν στην Ελλάδα. Η πόλη έχει ισχυρή σύνδεση με τους πρώτους Καλύμνιους που έφτασαν εκεί πάνω από έναν αιώνα πριν, με μία από τις κύριες λεωφόρους να ονομάζεται «Δωδεκανήσου».

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, μετά από οικονομικές δυσκολίες, πολλοί Έλληνες νησιώτες σφουγγαράδες μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, και το Τάρπον Σπρινγκς αναδείχθηκε σε σημαντικό κέντρο σπογγαλιείας. Η πόλη πήρε το όνομά της από το ψάρι tarpon και η ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων σφουγγαριών τράβηξε επιχειρήσεις από την Κούβα και τις Μπαχάμες.

Ο πρώτος Έλληνας που εγκαταστάθηκε εκεί, ο Ιωάννης Κόκκορης, έφτασε το 1903 από τη Νέα Υόρκη. Μαζί με τον Σπύρο Βουτέρη, το 1905, ναύλωσαν το καΐκι «Ελπίδα» και ξεκίνησαν να αλιεύουν σφουγγάρια στον Κόλπο του Μεξικού, χρησιμοποιώντας ελληνικές τεχνικές. Με την πάροδο του χρόνου, η κοινότητα των Ελλήνων μεγάλωσε και δημιούργησε δεσμούς με τους ντόπιους, παρά τις δυσκολίες από ρατσιστικές ομάδες.

Η βιομηχανία σφουγγαριών άνθησε, καθιστώντας το Τάρπον Σπρινγκς σημαντικό κέντρο σπογγαλιείας στις ΗΠΑ. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, η πόλη παρήγαγε το 45% των σφουγγαριών της χώρας. Ωστόσο, μετά την επιδημία κόκκινης άλγης, οι σπογγαλιείς στράφηκαν σε άλλες δραστηριότητες, με την πόλη να επικεντρώνεται περισσότερο στον τουρισμό. Η αποβάθρα των σπογγαλιέων σήμερα φιλοξενεί μαγαζιά και μουσεία που τιμούν το παρελθόν της περιοχής.

Στο επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, με περίπου 800 οικογένειες να ανήκουν σε αυτή την ενορία. Η κορυφαία θρησκευτική γιορτή είναι τα Θεοφάνεια, στις 6 Ιανουαρίου, με την τελετή του αγιασμού των υδάτων, μια παράδοση που συνδέεται με τους παλιούς σφουγγαράδες.

Σχετικές ειδήσεις