Στην Αλβανία ο Ερντογάν αύριο, για να εγκαινιάσει το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί στα Τίρανα και με τον θρησκευτικό ηγέτη της μουσουλμανικής σέκτας των Μπεκτασήδων (ή Μπεκτασί) στην Αλβανία, στον απόηχο του σχεδίου του πρωθυπουργού της Αλβανίας για τη δημιουργία του μουσουλμανικού «βατικανού» των βαλκανίων
2'

Σε μια ακόμη επίδειξη των στενών σχέσεων Αλβανίας και Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τη γειτονική μας χώρα αύριο, Πέμπτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας ο βασικός λόγος της επίσκεψης είναι να εγκαινιάσει το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων.

Το Namazgja Mosque είναι μια επένδυση αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ από την Τουρκία, στην Αλβανία με σαφή σκοπό την πρόσδεση της βαλκανικής χώρας στο άρμα της Τουρκίας.

Κανονικά έπρεπε να είχε ανοίξει τις πόρτες του στους πιστούς και να ψάλλει το πρώτο κάλεσμα το 2018, δύο χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, αλλά αυτό δεν έγινε. Και πάλι το 2022 συζητήθηκε ότι το μεγαλύτερο τζαμί των Βαλκανίων θα ανοίξει τις πόρτες του στους πιστούς, αφού εγκαινιάστηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά ούτε τότε άνοιξε.

Το τζαμί έχει χωρητικότητα 5.000 ατόμων και έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ο μουφτής των Τιράνων Γκαζμέντ Τεκία ορίστηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινού ιδρύματος της Μουσουλμανικής Κοινότητας και της τουρκικής πλευράς, που θα έχει τη διαχείριση του νέου τζαμιού.

Σύμφωνα με το ertnews o Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί στα Τίρανα και με τον θρησκευτικό ηγέτη της μουσουλμανικής σέκτας των Μπεκτασήδων (ή Μπεκτασί) στην Αλβανία και ταυτόχρονα όλων των Μπεκτασήδων στον κόσμο Εντομοντ Μπραχίμαϊ, ευρύτερα γνωστό στους πιστούς ως Μπαμπά Μόντι. Τον περασμένο μήνα είχε γίνει γνωστό, μέσω δημοσιεύματος των New York Times, το σχέδιο του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να ιδρύσει εντός της επικράτειας της Αλβανίας ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος Μπεκτασήδων, στο πρότυπο του Βατικανού, προκαλώντας την αντίδραση εκπροσώπων της πολυπληθούς κοινότητας των Μπεκτασήδων στην Τουρκία.

Η ατζέντα Ερντογάν στα Τίρανα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, σύμφωνα όμως με πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ηγηθεί μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό στην προγραμματισμένη διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών και να γίνει δεκτός από τον Αλβανό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπέγκαϊ.

Σχετικές ειδήσεις