Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες της Φλόριντα μέχρι να εξασθενήσει ο τυφώνας «Μίλτον»

Οι προσπάθειές τους να θωρακίσουν τις περιουσίες τους και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν από τον τυφώνα «Μίλτον».
AP
2'

Οι μαρτυρίες των Ελλήνων της Φλόριντα, αποκαλύπτουν την αγωνία τους για την προστασία των περιουσιών τους, μέχρι να εξασθενήσει ο τυφώνας «Μίλτον».

Μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψαν το πώς θωράκισαν τις κατοικίες τους για να προστατευθούν από την μανία του τυφώνα.

«Από την στάθμη της θάλασσας δεν κινδυνεύουμε είναι οι άνεμοι το πρόβλημα και οι βροχές γιατί ρίχνει πολύ δυνατές καταιγίδες αυτή τη στιγμή αν ήσασταν εδώ να ακούσετε σχεδόν Τραντάζει το σπίτι δηλαδή είναι πάρα πολύ δυνατοί άνεμοι. Έξω γίνεται κατακλυσμός κυρίου δεν τολμώ να ανοίξω ούτε καν παράθυρο είναι πολύ άσχημη κατάσταση» είπε στη μαρτυρία της η Άρια Σωκράτους, μέλος της ελληνικής ομογένειας στη Φλόριντα.

«Δεν είμαστε στο μάτι του κυκλώνα αλλά μας έχουν πει τα αυτοκίνητα να βρίσκονται στον πρώτο όροφο… τα πάρκινγκ είναι ανοιχτά.. στις βεράντες να μην υπάρχουν έπιπλα… Μέσα στη νύχτα περιμένουμε να δυναμώσει» λέει η Κατερίνα Πλουμιδάκη, δημοσιογράφος της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας” και συγγραφέας.

Οι κάτοικοι έχουν καταφέρει να εκκενώσουν τις οικείες τους, φεύγοντας αρκετά χιλιόμετρα μακριά, ενώ άλλοι βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους περιμένοντας να περάσουν οι πιο δύσκολες ώρες.

«Ήμασταν αγκυροβολημένοι περιμένοντας να έρθει σειρά μας να μπούμε στο λιμάνι και μας ενημέρωσαν ότι πλησιάζει το τυφώνας Μίλτον – σηκώσαμε άγκυρα και βγήκαμε στα ανοιχτά – σε λίγες ώρες όμως η δύναμή του διπλασιάστηκε» ανέφερε Έλληνας καπετάνιος.

Εξηγήσεις του φαινομένου από τους ειδικούς
Ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι τέτοια φαινόμενα θα συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

«Με την κλιματική αλλαγή αυτά τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά. Το νερό είναι ζεστό τόσο με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ενέργεια» επισήμανε ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

«Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την μεγαλύτερη συχνότητα γεγονότων από ότι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε να κάνουμε με μεγαλύτερες περιοχές, μεγαλύτερες επιπτώσεις και σε περιοχές που δεν είχαν εκδηλωθεί τέτοια φαινόμενα» εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες που η Φλόριντα, μετά τον τυφώνα Ελίν, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου επικίνδυνου καιρικού φαινομένου.

Σχετικές ειδήσεις