Θρίλερ στη Μέση Ανατολή: Ήταν πράκτορας των Ισραηλινών ο Ισμαήλ Καανί; Αγωνία για την τύχη του

Ο Ισμαήλ Καανί, ο αρχηγός της διαβόητης ομάδας Quds, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, είναι ζωντανός, αλλά θεωρείται ύποπτος για τους δεσμούς του με το Ισραήλ

Θρίλερ στη Μέση Ανατολή: Ήταν πράκτορας των Ισραηλινών ο Ισμαήλ Καανί; Αγωνία για την τύχη του
Associated Press
8'

Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ εκτυλίσσεται μέσα στις φλόγες του πολέμου της Μέσης Ανατολής με πρωταγωνιστή τον Ιρανό στρατηγό Ισμαήλ Καανί, ο οποίος ερευνάται για τους «δεσμούς του με το Ισραήλ» μετά την επίθεση στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πληροφορίες που κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου.

O Ισμαήλ Καανί, επικεφαλής της ελίτ ιρανικής δύναμης Quds, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε μια μαζική αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό στις 27 Σεπτεμβρίου, γεγονός που συγκλόνισε τη συμμαχία του «Άξονα της Αντίστασης» κατά του Ισραήλ.

Ορισμένα αραβικά μέσα αναφέρουν ότι είναι ζωντανός και αβλαβής -αλλά φρουρείται αυστηρά και ανακρίνεται- καθώς το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ερευνά παραβιάσεις ασφάλειας για το πώς το Ισραήλ μπόρεσε να ανατρέψει την ανώτερη ηγεσία του τρομοκρατικού κινήματος και να εντοπίσει πού και πότε μπορούσε να εντοπιστούν οι αξιωματούχοι του.

Το Sky News Arabic μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Καανί ερευνάται για υποτιθέμενους δεσμούς με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο στρατηγός υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ τον ανέκριναν. Οι υποψίες ότι οι ανώτεροι Ιρανοί διοικητές μπορεί να είχαν γίνει πράκτορες του Ισραήλ κλιμακώθηκαν, όταν ο άνθρωπος που επρόκειτο να διαδεχθεί τον Nασράλα ο Χασέμ Σαφιεντίν πιθανότατα σκοτώθηκε επίσης σε αεροπορική επιδρομή στις 4 Οκτωβρίου στη βάση του στη Βηρυτό.

Ο Σαφιεντίν πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Σούρα της Χεζμπολάχ, στην οποία συμμετείχουν ανώτεροι ηγέτες της οργάνωσης, ανέφεραν πηγές. Μέσα σε λίγα λεπτά από την άφιξή του, χτυπήθηκε από μία επίθεση τόσο ισχυρή που κατεδάφισε τέσσερα μεγάλα κτήρια κατοικιών. «Η παραβίαση ήταν 100% Ιρανική και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό το κομμάτι»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι ο Σαφιεντίν είχε «αποσυρθεί», αλλά εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού είπε αργότερα ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι σκοτώθηκε.

Εάν ο Σαφιεντίν έχει ήδη σκοτωθεί, θα ήταν ο τελευταίος μετά από τουλάχιστον δώδεκα κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το εβραϊκό κράτος εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν. Μαζί με στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά της ηγεσίας της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις άρχισαν επίσης να πραγματοποιούν επιδρομές κατά της τρομοκρατικής ομάδας για να κατεδαφίσουν τις αποθήκες όπλων και την υποδομή της.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε περισσότερα από 200 στελέχη της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια των επιδρομών της περασμένης εβδομάδας, με πολλές σήραγγες και εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων να καταστρέφονται κατά μήκος των συνόρων. Αξιωματούχοι του IDF και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις στον Λίβανο θα συνεχιστούν μέχρι να βεβαιωθούν ότι η Χεζμπολάχ δεν αποτελεί πλέον απειλή για το βόρειο Ισραήλ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Η ελίτ δύναμη Quds και ο «άξονας αντίστασης»

Η δύναμη Quds του Ιράν παρέχει υποστήριξη στον αντι-ισραηλινό «άξονα αντίστασης», ο οποίος αποτελείται από περιφερειακές τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παλαιστινιακής Χαμάς στη Γάζα, των Χούθι στην Υεμένη και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Καανί διαδέχθηκε το πρώην αφεντικό του Κασέμ Σολεϊμανί, τον οποίο οι ΗΠΑ δολοφόνησαν το 2020. Αφού ανέλαβε τη θέση, φέρεται να ανέλαβε πλήρως και τον ρόλο του, εντείνοντας τις προσπάθειές του να προμηθεύει, να εκπαιδεύει και να συντονίζει περιφερειακές τρομοκρατικές ομάδες.

Ο Καανί έφτασε στον Λίβανο δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Nασράλα, συνοδευόμενος από αρκετούς διοικητές του IRGC και άλλες προσωπικότητες «για να αξιολογήσει την κατάσταση στο έδαφος», σύμφωνα με πηγές. Αλλά μετά την επίθεση στον Σαφιεντίν χάθηκε κάθε επαφή μαζί του για δύο ημέρες, πρόσθεσαν.

Οι εικασίες έχουν αυξηθεί στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης ότι ο Καανί τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε στους ανηλεείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού. Αλλά μια πηγή στο IRGC και ανώτεροι Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν στο Middle East Eye (ΜΕΕ) ότι ο ηγέτης της Δύναμης Quds δεν τραυματίστηκε και δεν ήταν μαζί με τον Σαφιεντίν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σούρα.

Την Τρίτη, ο Iraj Masjedi, αναπληρωτής διοικητής της Δύναμης Quds και πρώην πρεσβευτής του Ιράν στη Βαγδάτη, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Kαανί είναι «καλά στην υγεία του και εκτελεί τα καθημερινά του καθήκοντα». Ωστόσο, οκτώ πηγές από το Ιράν, το Ιράκ και τον Λίβανο ανέφεραν ότι κρατείται όσο συνεχίζονται οι έρευνες.

«Οι Ιρανοί έχουν σοβαρές υποψίες ότι οι Ισραηλινοί έχουν διεισδύσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ειδικά σε αυτούς που εργάζονται στην αρένα του Λιβάνου, επομένως όλοι βρίσκονται υπό έρευνα», είπε στο MEE ο διοικητής μιας ένοπλης φατρίας κοντά στο Ιράν. «Τίποτα δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή. Οι έρευνες συνεχίζονται και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Οι έρευνες του Ιράν για τις συνθήκες του θανάτου του Νασράλα επικεντρώθηκαν επίσης στις τελευταίες κινήσεις του ταξίαρχου Aμπάς Νιλφορουσάν, ενός διοικητή της Δύναμης Quds που σκοτώθηκε μαζί με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. Ο Nιλφορουσάν άρχισε να επιβλέπει τις επιχειρήσεις στη Συρία και τον Λίβανο αφού ο προκάτοχός του, ταξίαρχος Moχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα σε κτήριο ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό τον Απρίλιο.

Πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ και ιρακινές πηγές που γνωρίζουν τα γεγονότα είπαν στο MEE ότι ο Νασράλα βρισκόταν έξω από τα νότια προάστια της Βηρυτού το βράδυ πριν από τη δολοφονία του, αλλά επέστρεψε στην περιοχή για να συναντηθεί με τον Nιλφορουσάν και αρκετούς από τους ηγέτες του κόμματος στο συνηθισμένο τους οχυρωμένο δωμάτιο επιχειρήσεων.

Ο Nιλφορουσάν, ο οποίος είχε πετάξει στη Βηρυτό εκείνο το βράδυ από την Τεχεράνη, μεταφέρθηκε απευθείας από το αεροπλάνο στην αίθουσα επιχειρήσεων κάτω από την κατοικημένη συνοικία Haret Hreik, ανέφεραν οι πηγές. Έφτασε εκεί πριν από τον Νασράλα. Το χτύπημα που είχε στόχο τη συνάντηση έλαβε χώρα λίγο μετά την είσοδο του Νασράλα στην αίθουσα, ανέφεραν οι πηγές.

«Η παραβίαση ήταν 100% ιρανική και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό το κομμάτι», είπε στο MEE πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανακοίνωσαν τον θάνατο του Νιλφορουσάν ως «μάρτυρα» που πέθανε μαζί με τον Νασράλα. Πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ είπαν στο MEE ότι ο Καανί βρισκόταν στον Λίβανο και επρόκειτο να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σούρα μετά από πρόσκληση του Σαφιεντίν την ημέρα της αεροπορικής επιδρομής.

Αλλά ο Καανί ζήτησε συγγνώμη και αποχώρησε από τη συνάντηση λίγο πριν ξεκινήσει, είπαν. «Το Ισραήλ στόχευσε τον τόπο διεξαγωγής αυτής της συνάντησης με μια επιδρομή που ήταν μεγαλύτερη και σκληρότερη από την επιδρομή που είχε στόχο τον Νασράλα. Το κεφάλι του Σαφιεντίν ήταν αυτό που ζητούσαν, και κανένας άλλος», είπε μια πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ.

Λιβανικές και ιρακινές πηγές επιμένουν οτι ο Καανί βρίσκεται «σε κατ' οίκον περιορισμό» και αυτή τη στιγμή ανακρίνεται από πρόσωπα υπό την άμεση επίβλεψη του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο διοικητής μιας ένοπλης φατρίας που υποστηρίζεται από το Ιράν είπε στο MEE ότι η δολοφονία του Iσμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη τον Ιούλιο ενίσχυσε τις υποψίες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν είχαν πλέον ύποπτο ρόλο.

Ο Χανίγια σκοτώθηκε σε έκρηξη σε ξενώνα που ασφαλίστηκε από το IRGC κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Mασούντ Πεζεσκιάν. «Οι Ιρανοί προσπαθούν τώρα να προσδιορίσουν την έκταση της παραβίασης και την πηγή της. Τα σημάδια δείχνουν ότι η πηγή είναι η Φρουροί της Επανάστασης, αλλά δεν είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι σε αυτό το στάδιο», είπε ο διοικητής. «Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί τώρα είναι ότι η παραβίαση είναι πολύ μεγάλη και οι απώλειες που προκάλεσε είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα περίμενε κανείς».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή