Τυφώνας «Μίλτον»: Προεκλογική κόντρα Τραμπ-Χάρις στα συντρίμμια - Πάνω από 100 δισ. το κόστος

Η Φλόριντα μετράει τις πληγές της μετά τον τυφώνα «Μίλτον» εν μέσω πολιτικής θύελλας, παραμονές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
AP
7'

Ο τυφώνας «Μίλτον» έσβησε στα νερά του Ατλαντικού, άφησε όμως καταστροφικό αποτύπωμα στη Φλόριντα, έστω και αν δεν επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι των Αρχών για μία «βιβλική» θεομηνία ιστορικών διαστάσεων. Τουλάχιστον 16 είναι οι νεκροί μέχρι στιγμής, περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν χωρίς ρεύμα και η επόμενη ημέρα προδιαγράφεται δύσκολη, με τις πληγείσες περιοχές να μετράνε ζημιές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Φλόριντα καθαρίζουν δέντρα και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που είχαν πλημμυρίσει και αντλούν ύδατα από τις πλημμυρισμένες συνοικίες, σε μία επιχείρηση καθαρισμού που θα μπορούσε να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ή μήνες για μερικούς ανθρώπους.

Ο «Μίλτον», ο πέμπτος πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό, θα μπορούσε να κοστίσει μόνο στις ασφαλιστικές εταιρείες έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια, λένε οι αναλυτές. Ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε για κυβερνητική υποστήριξη, καθώς η πλήρης έκταση της ζημιάς ακόμη διερευνάται.

Πολιτική κόντρα με φόντο τα συντρίμμια

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, ο οποίος δίνει μάχη για τον Λευκό Οίκο με την Δημοκρατική αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, επιτέθηκε στους αντιπάλους του για τον χειρισμό των προσπαθειών ανάκαμψης από την καταιγίδα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση... δεν έχει κάνει αυτό που υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνει, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Βόρεια Καρολίνα», είπε χθες. Η Βόρεια Καρολίνα χτυπήθηκε σκληρά από τον τυφώνα «Ελίν» που προηγήθηκε του «Μίλτον» και ο Τραμπ δίνει σκληρή μάχη στην πολιτεία, εναντίον της αντιπάλου του Χάρις.

Η Χάρις, η οποία είπε ότι ο Τραμπ διαδίδει ψέματα σχετικά με την απάντηση της κυβέρνησης, απάντησε στην πολιτικοποίηση του θέματος. «Δυστυχώς, είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από τον τυφώνα Ελίν και τώρα αμέσως μετά τον Μίλτον, ότι οι άνθρωποι παίζουν πολιτικά παιχνίδια. Πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι ώρα για αυτό», είπε, χωρίς να κατονομάσει τον Τραμπ.

«Σε αυτή την κρίση –όπως σε τόσα ζητήματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους της χώρας μας, νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό να αναγνωρίσει η ηγεσία την αξιοπρέπεια» την οποία δικαιούνται οι άνθρωποι.

Οι πολιτικοί και των δύο πλευρών γνωρίζουν καλά οτι οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε κρίσιμες προεκλογικές περιόδου, όπως το 2005 όταν μειώθηκαν τα ποσοστά αποδοχής του Τζορτζ Μπους μετά τον τυφώνα Κατρίνα που κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη με τονΡεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο να μην συνέρχεται ποτέ από μια απάντηση που πολλοί έκριναν ανεπαρκή εκείνη την εποχή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή και οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία, και προέτρεψε τους νομοθέτες, που βρίσκονται σε διακοπή, να δράσουν.

Ενώ ο Μίλτον βγήκε στη στεριά στη δυτική ακτή της πολιτείας το απόγευμα της Τετάρτης, μερικές από τις χειρότερες καταστροφές προκλήθηκαν περισσότερα από 160 χιλιόμετρα μακριά κατά μήκος της ανατολικής ακτής της πολιτείας.

16 νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές

Ο τυφώνας προκάλεσε τουλάχιστον 16 θανάτους μετέδωσε το CBS News επικαλούμενο το Τμήμα Επιβολής του Νόμου στη Φλόριντα. Στην κομητεία Σεντ Λούσι, ανεμοστρόβιλοι σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους ενώ μεταξύ Σιέστα Κι και Φορτ Μάγιερς Μπιτς η στάθμη του νερού έφτασε μέχρι και τα 3 μέτρα πάνω από το επίπεδο του εδάφους, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Περίπου 2,75 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα συνολικά έμειναν χωρίς ρεύμα αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με το PowerOutage.us. Κάποιοι περίμεναν ήδη να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση μετά τον τυφώνα Ελίν που έπληξε πρόσφατα την περιοχή. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις προειδοποίησε την Πέμπτη ότι αν και η πολιτεία είχε αποφύγει το «χειρότερο σενάριο», η ζημιά ήταν ακόμα σημαντική.

Οι κάτοικοι της Φλόριντα συνέχιζαν να επισκευάζουν ζημιές, αφού η καταιγίδα κατέστρεψε παράκτιες κοινότητες, ισοπέδωσε σπίτια, πλημμύρισε δρόμους και δημιούργησε ένα μπαράζ θανατηφόρων ανεμοστρόβιλων.

Καθώς οι κάτοικοι έτρεχαν πίσω στα σπίτια τους για να μάθουν εάν τα σπίτια τους καταστράφηκαν ή γλίτωσαν, η εύρεση καυσίμων ήταν ακόμα μια πρόκληση. Τα πρατήρια καυσίμων εξακολουθούσαν να είναι κλειστά, ενώ τα θεματικά πάρκα της Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένων των Walt Disney World, Universal Orlando και SeaWorld σχεδίαζαν να ανοίξουν ξανά μέσα στις επόμενες ώρες μετά από αξιολόγηση των επιπτώσεων της καταιγίδας.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της πολιτείας, δήλωσε ότι οι αναχωρήσεις για πτήσεις εσωτερικού και διεθνείς πτήσεις θα επαναληφθούν την Παρασκευή, μετά την επανέναρξη των αφίξεων εσωτερικού την Πέμπτη το απόγευμα. Το αεροδρόμιο υπέστη μικρές ζημιές, συμπεριλαμβανομένων μερικών διαρροών και πεσμένων δέντρων.

Υγειονομική βόμβα απειλεί τους κατοίκους

Στον απόηχο των δύο καταστροφικών τυφώνων, της «Ελίν» και του «Μίλτον», οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εκτεταμένες καταστροφές, διακοπές ρεύματος, αλλά και αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία, προειδοποιούν οι ειδικοί. Μία εκτεταμένη περιοχή αντιμετωπίζει τώρα εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, μολυσμένο νερό και σοβαρή έλλειψη ιατρικών προμηθειών.Οι πλημμύρες αναμένεται να επιδεινωθούν καθώς τα ποτάμια ανεβαίνουν και το κορεσμένο έδαφος θα προσπαθεί να απορροφήσει περισσότερο νερό.

«Πρώτα και κύρια είναι οι κίνδυνοι για το νερό. Και δυστυχώς, περισσότερα άτομα θα πεθάνουν μετά την καταιγίδα λόγω πνιγμού παρά πριν από αυτήν πριν από τις καταιγίδες», δήλωσε ο Scott Rivkees, καθηγητής στο Brown School of Public Health στο Providence, R.I.

«Τα πράγματα για τα οποία θα ανησυχούμε την επόμενη εβδομάδα είναι να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα δεν θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο από πνιγμό, κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, κίνδυνο τραυμάτων και διασφάλιση ότι τα άτομα αποφεύγουν το μολυσμένο νερό, τόσο από άποψη της τοπικής έκθεσης και όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ», είπε στο Global News.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Φλόριντα προειδοποιούν ότι οι πλημμύρες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μολύνσεων από το ένα σαρκοφάγο βακτήριο, το Vibrio vulnificus, το οποίο προκαλεί νεκρωτική περιτονίτιδα, ζει σε παράκτια νερά και σε στάσιμα πλημμυρικά ύδατα.

«Τα βακτήρια vibrio, που βρίσκονται συνήθως σε ζεστά παράκτια ύδατα, μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες κατά την κατάποση ή όταν ανοιχτές πληγές εκτίθενται σε μολυσμένο νερό», προειδοποίησε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι η συγκέντρωση του βακτηρίου αυξάνεται μετά από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες

Σχετικές ειδήσεις