Το DNA μίλησε: Ο Χριστόφορος Κολόμβος είναι θαμμένος στη Σεβίλλη - Το Σάββατο η καταγωγή του

Χριστόφορος Κολόμβος: Απαντήθηκε το ένα από τα δύο ερωτήματα για τον εξερευνητή που άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη και την ιστορία της ανθρωπότητας
AP
2'

Δύο μυστήρια αιώνων αναφορικά με τον Χριστόφορο Κολόμβο, του ανθρώπου που άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη και την ιστορία, φαίνεται πως βρήκαν τη λύση τους, όπως υποστηρίζουν Ισπανοί επιστήμονες.

Περισσότερο από 5 αιώνες μετά τον θάνατο του εξερευνητή, τα λείψανα που θαμμένα σε έναν τάφο στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, του ανήκουν, βάζοντας έτσι σε ένα από τα ερωτήματα.

Όσον αφορά στο δεύτερο, αν ο πασίγνωστος πλοηγός κατάγεται από τη Γένοβα –όπως ισχυρίζεται από καιρό η ιστορία– ή ήταν στην πραγματικότητα Βάσκος, Καταλανός, Γαλικιανός, Έλληνας, Εβραίος ή Πορτογάλος, αναμένεται να απαντηθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος σε πίνακα του Ιταλού ζωγράφου Sebastiano Del Piombo

AP Photo

Τα λείψανα του Κολόμβου ταξίδεψαν αρκετές φορές. Αν και ο Κολόμβος πέθανε στην ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ το 1506, ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα, το οποίο σήμερα χωρίζεται στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, από εκεί στην Κούβα το 1795 και στη συνέχεια στη Σεβίλλη το 1898 όταν η Ισπανία έχασε τον έλεγχο της Κούβας μετά τον ισπανοαμερικανικό πόλεμο.

Την Πέμπτη, μετά από δύο δεκαετίες τεστ DNA και έρευνας, ο ιατροδικαστής Χοσέ Αντόνιο Λορέντε είπε ότι το ημιτελές σύνολο λειψάνων στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης ήταν πράγματι του Κολόμβου.

Το πιο δεμένο ερώτημα της ακριβούς προέλευσης του εξερευνητή θα αποκαλυφθεί στο Columbus DNA: His True Origin, ένα ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που προβάλλεται το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, την ημερομηνία που η Ισπανία γιορτάζει την εθνική της ημέρα και τιμά την άφιξη του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο.

Αν, όπως υποδηλώνει το πρόγραμμα και η συνακόλουθη διαφημιστική εκστρατεία, η γοητεία με τον Κολόμβο παραμένει αμείωτη, το ίδιο συμβαίνει όλο και περισσότερο με τη διαμάχη για την «κληρονομιά» του.

Το 2015, η Ada Colau, τότε δήμαρχος της Βαρκελώνης, ενώθηκε με πολλούς στην ισπανική αριστερά για να αποδοκιμάσει τους εορτασμούς της 12ης Οκτωβρίου. «Ντροπή που ένα έθνος γιορτάζει μια γενοκτονία και, επιπλέον, με μια στρατιωτική παρέλαση που κοστίζει 800.000 ευρώ», έγραψε στο Twitter .

Ο Χοσέ Μαρία Γκονζάλες Σάντος, ο τότε δήμαρχος του Κάντιθ, συμφώνησε. «Δεν ανακαλύψαμε ποτέ την Αμερική, σφαγιάσαμε και καταπνίξαμε μια ήπειρο και τους πολιτισμούς της στο όνομα του Θεού», είπε . «Τίποτα για να γιορτάσουμε».

Πριν από τέσσερα χρόνια, ένα άγαλμα του Κολόμβου στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, γκρεμίστηκε, πυρπολήθηκε και πετάχτηκε σε μια λίμνη.

Στη θέση του τοποθετήθηκε μια πινακίδα που έγραφε «Ο Κολόμβος αντιπροσωπεύει τη γενοκτονία».