Σε λειτουργία δύο ιταλικά κέντρα ασύλου στην Αλβανία

Μόλις ένας στους 5 το πήρε τον δρόμο της επιστροφής πέρυσι, από τις 480.000 υπηκόων τρίτων χωρών που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ
AP
2'

Μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, τα ιταλικά κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία μπορούν τώρα να ξεκινήσουν τις εργασίες τους, όπως ανέφερε ο Ιταλός πρεσβευτής, επιθεωρώντας τις εγκαταστάσεις, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει πότε θα φτάσουν εκεί οι πρώτοι μετανάστες.

Όσοι διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές στην ανοικτή θάλασσα πρόκειται να μεταφερθούν και στους δύο καταυλισμούς. Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να φιλοξενηθούν στα κέντρα κάθε χρόνο.

Η Ιταλία σχεδιάζει να φέρει πρώτα μετανάστες στον καταυλισμό στο λιμάνι Shengjin της Αδριατικής για έναν αρχικό έλεγχο. Στη συνέχεια πρέπει να μεταφερθούν στο κύριο στρατόπεδο στο Gjader. Εκεί, η ιταλική κυβέρνηση θέλει να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου τους. Οι μετανάστες που χαρακτηρίζονται ευάλωτοι, ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά, δεν πρόκειται να φιλοξενηθούν στους καταυλισμούς, αλλά θα μεταφέρονται στην Ιταλία.

Μόνο εάν εγκριθεί μια αίτηση θα είναι δυνατή η είσοδος ατόμων στην Ιταλία. Εάν απορριφθεί μια αίτηση, οι απελάσεις θα πραγματοποιούνται απευθείας από την Αλβανία σύμφωνα με τα σχέδια και έτσι θα είναι δυνατές ταχύτερα. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν έντονα τις εγκαταστάσεις.

Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από τη μετακίνηση προσφύγων από την Αφρική προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, υποσχέθηκε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της να την παράνομη μετανάστευση προς την Ιταλία. Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, η Μελόνι και ο Αλβανός ομόλογός της Έντι Ράμα συμφώνησαν να δημιουργήσουν τα κέντρα - αρχικά για πέντε χρόνια, έναντι 670 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ιταλία και η Ουγγαρία πρότειναν την επέκταση σε ολόκληρη την ΕΕ και τη δημιουργία των λεγόμενων «κέντρων επιστροφής» στα οποία οι μετανάστες χωρίς δικαίωμα παραμονής θα στέλνονται πίσω σε χώρες εκτός της ΕΕ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ιταλοαλβανικής συμφωνίας πέρυσι. Άλλα κράτη της ΕΕ δεν θεωρούν αυτό το μοντέλο κατάλληλο, ενώ η Αλβανία έχει αποκλείσει περαιτέρω κέντρα υποδοχής στο έδαφός της.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, περισσότεροι από 480.000 υπήκοοι τρίτων χωρών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ πέρυσι, αλλά μόνο ένας στους 5 το πήρε τον δρόμο της επιστροφής.