Guardian: Αμερικανικής κατασκευής τα ισραηλινά πυρομαχικά που βομβάρδισαν το κέντρο της Βηρυτου

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού από το 2006

Guardian: Αμερικανικής κατασκευής τα ισραηλινά πυρομαχικά που βομβάρδισαν το κέντρο της Βηρυτου
3'

Πυρομαχικά κατασκευής ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού που σκότωσε 22 άτομα και τραυμάτισε 117, σύμφωνα με ανάλυση των θραυσμάτων που βρήκε ο Guardian στον τόπο της επίθεσης.

guradian.jpg

Το χτύπημα το βράδυ της Πέμπτης έπληξε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά Μπάστα, ισοπεδώνοντας την πολυκατοικία και καταστρέφοντας αυτοκίνητα και τους εσωτερικούς χώρους των γειτονικών κατοικιών.

Ήταν το πιο φονικό χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από ένα χρόνο.

Τα συνεργεία διάσωσης εργάζονταν όλη νύχτα για να εντοπίσουν ζωνταντούς και να ανασύρουν νεκρούς. Στο κτήριο ωστόσο υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι από τους ενοίκους, καθώς βρισκόταν μέσα και πρόσφατα εκτοπισμένοι από τον νότιο Λίβανο.

Το κτήριο ήταν ένα από τα δύο χτυπήματα στο κέντρο της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα, τον επικεφαλής της μονάδας συνδέσμου και συντονισμού της ομάδας και υπεύθυνο για τη συνεργασία με τις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με το Reuters, ο Σάφα επέζησε της απόπειρας δολοφονίας.

Ο Guardian βρήκε υπολείμματα ενός πυρομαχικού κοινής άμεσης επίθεσης (Jdam) αμερικανικής κατασκευής στα ερείπια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε το απόγευμα της Παρασκευής. Τα Jdams είναι κιτ καθοδήγησης που κατασκευάστηκαν από την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Boeing που συνδέονται με μεγάλες «χαζές βόμβες» που κυμαίνονται έως και 900 κιλά, μετατρέποντάς τις σε βόμβες καθοδηγούμενες με GPS.

Το υπόλειμμα όπλων επαληθεύτηκε από το τμήμα κρίσεων, συγκρούσεων και όπλων της Human Rights Watch και ενός πρώην στρατιωτικού τεχνικού βομβών των ΗΠΑ.

Τα αμερικανικά όπλα ήταν το κλειδί για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, με το Jdams να είναι συγκεκριμένα ένα από τα πιο ζητούμενα πυρομαχικά του Ισραήλ από τις ΗΠΑ. Μια προηγούμενη έρευνα από τον Guardian διαπίστωσε ότι ένα Jdam χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, η οποία θεωρήθηκε παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση της Πέμπτης σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα πυρομαχικό κατασκευής των ΗΠΑ επιβεβαιώνεται ότι χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού από το 2006.

Οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί έντονη κριτική για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, η οποία ανήλθε σε 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Τον Σεπτέμβριο, περισσότερες από δώδεκα οργανώσεις για τα δικαιώματα υπέγραψαν κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον να αναστείλει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, επικαλούμενη τη χρήση αμερικανικών πυρομαχικών σε επιθέσεις στη Γάζα κατά αμάχων. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε «γενοκτονικές πράξεις» στον πόλεμό του στη Γάζα.

Στον Λίβανο, ο κόσμος έχει μείνει συγκλονισμένος από την ένταση της αεροπορικής εκστρατείας του Ισραήλ στη χώρα, η οποία ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η Μπάστα είναι μια εργατική, σε μεγάλο βαθμό μουσουλμάνοι Σουνίτες, γειτονιά που φημίζεται για τις αντίκες και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Στην περίοδο αιχμής, οι τουρίστες εμφανίζονται συχνά να περπατούν στην περιοχή και την αγορά της, όπου πωλούνται αρχαιότητες και έπιπλα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή