NYT: Η Χαμάς καθυστέρησε έως τις 7 Οκτωβρίου, προσπαθώντας να στρατολογήσει Ιράν και Χεζμπολάχ

Μυστικά έγγραφα που κατάσχεσε ο ισραηλινός στρατός αποκαλύπτουν το αρχικό σχέδιο της Χαμάς για εισβολή στο Ισραήλ το φθινόπωρο του 2022 

NYT: Η Χαμάς καθυστέρησε έως τις 7 Οκτωβρίου, προσπαθώντας να στρατολογήσει Ιράν και Χεζμπολάχ
4'

Η εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023, ήταν αρχικά σχεδιασμένη για το φθινόπωρο του 2022, ωστόσο καθυστέρησε καθώς οι ηγέτες της, προσπαθούσαν να «στρατολογήσουν» το Ιράν και τη Χεζμπολάχ ώστε να συμμετάσχουν στην επίθεση ή τουλάχιστον να δεσμευτούν σε μια ευρύτερη μάχη με το Ισραήλ, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Χαμάς που κατασχέθηκαν από τον ισραηλινό στρατό

Για να πείσουν τη Χεζμπολάχ, οι ηγέτες της Χαμάς ανέφεραν την «εσωτερική κατάσταση» του Ισραήλ - η οποία σύμφωνα με την έκθεση φαίνεται να είναι μια αναφορά στην εσωτερική πολιτική αναταραχή για την ώθηση της δικαστικής αναμόρφωσης της κυβέρνησης - ως κύριο λόγο που «αναγκάστηκαν να προχωρήσουν προς μια στρατηγική μάχη».

0c337f4a-xamas.jpg

Σύμφωνα με τους Times, παρόλο που αισθάνθηκε ότι είχε την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και του Ιράν, η Χαμάς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεί να εξαπολύσει την επίθεση μόνη της προτού το Ισραήλ αναπτύξει ένα νέο σύστημα αεράμυνας.

Η παλαιστινιακή ομάδα φέρεται επίσης να υποκινήθηκε εν μέρει από την επιθυμία να διαταράξει την πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για ομαλοποίηση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Η Χαμάς απέφυγε σκοπίμως μεγάλες αντιπαραθέσεις με το Ισραήλ για δύο χρόνια από το 2021, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τον αιφνιδιασμό της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Όπως το είδαν οι ηγέτες, «πρέπει να κρατήσουν τον εχθρό πεπεισμένο ότι η Χαμάς στη Γάζα θέλει ηρεμία».

Οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα είπαν ότι ενημέρωσαν τον Ισμαήλ Χανίγιε, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, για «το μεγάλο έργο».

Δεν ήταν προηγουμένως γνωστό εάν ο Χανίγιε, ο οποίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ τον Ιούλιο , είχε ενημερωθεί για την επίθεση πριν συμβεί.

xamas.jpg

Πρελούδιο του πολέμου

Ο βαθμός στον οποίο το Ιράν και η Χεζμπολάχ γνώριζαν για τα αρχικά σχέδια της Χαμάς ήταν ένα από τα επίμονα μυστήρια της 7ης Οκτωβρίου. Το ερώτημα απέκτησε νέα απήχηση τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο και τα πλήγματα του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αρνήθηκε δημόσια ότι το Ιράν είχε ρόλο στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει πληροφορίες που δείχνουν ότι βασικοί Ιρανοί ηγέτες αιφνιδιάστηκαν, τροφοδοτώντας τις αμφιβολίες ότι το Ιράν έπαιξε άμεσο ρόλο στον σχεδιασμό. Ωστόσο, οι ηγέτες της Χαμάς μίλησαν ευρέως για την υποστήριξη που έλαβαν από τους περιφερειακούς συμμάχους και υπήρξαν διάσπαρτες και μερικές φορές αντικρουόμενες αναφορές ότι αξιωματούχοι του Ιράν και της Χεζμπολάχ βοήθησαν στο σχεδιασμό της επίθεσης και στην εκπαίδευση μαχητών.

xamas-2.jpg

Η ανακάλυψη αυτών των αρχείων έχει πυροδοτήσει αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ. Η εσωτερική στρατιωτική αναθεώρηση των εγγράφων αμφισβήτησε γιατί οι κατάσκοποι του Ισραήλ δεν κατάφεραν είτε να τα αποκτήσουν πριν ξεκινήσει η Χαμάς την επίθεσή της είτε να διακρίνουν τη στρατηγική που περιγράφουν. Ενώ το Ισραήλ απέκτησε τα σχέδια μάχης της Χαμάς πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί διοικητές απέρριψαν επανειλημμένα την ιδέα ότι η Χαμάς είχε την ικανότητα ή την πρόθεση να τα πραγματοποιήσει άμεσα.

Η Χαμάς ήταν πιο επιτυχημένη στις προσπάθειές της να παραπλανήσει το Ισραήλ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου, αξιωματικοί των ισραηλινών πληροφοριών εντόπισαν ότι μαχητές της Χαμάς είχαν ξεκινήσει έναν ασυνήθιστο ελιγμό. Αλλά απέρριψαν τη σημασία του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν μια άσκηση εκπαίδευσης ή ένας αμυντικός ελιγμός.

«Εκτιμάται ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση και έναρξη αντιπαράθεσης αυτή τη στιγμή», έγραφε ένα άκρως απόρρητο υπόμνημα που κυκλοφόρησε από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών στις 3:17 π.μ. και αργότερα εξετάστηκε από τους Times.

Μόλις τρεις ώρες αργότερα, άρχισε η επίθεση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή