Πρόστιμο στο κόμμα της Μέρκελ

Πρόστιμο ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ...
1'

Πρόστιμο ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, για κατάχρηση κρατικού χρήματος κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές.

Το πρόστιμο επέβαλε ο Νόρμπερτ Λάμερτ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, ο οποίος ελέγχει τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων της χώρας και εξετάζει τα οικονομικά τους. Πάντως, δεν υπάρχει κάποια υποψία ότι η Μέρκελ γνώριζε για αυτές τις ατασθαλίες.

Η Τοπική Ένωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτο παραδέχθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι ένα μέρος της χρηματοδότησης για την εκστρατεία του κόμματος για τις περιφερειακές εκλογές του 2006 προήλθε από τον κοινοβουλευτικό προϋπολογισμό που προορίζεται για τους βουλευτές του CDU.

Σύμφωνα με το γερμανικό νόμο οι κοινοβουλευτικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων, καθώς αυτά λαμβάνουν γενναιόδωρες άμεσες χρηματοδοτήσεις γι' αυτό το σκοπό.

Ο Λάμερτ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η "δωρεά" ύψους περίπου 400.000 ευρώ για την εκστρατεία του CDU ήταν παράνομη και για αυτό επέβαλε το προβλεπόμενο πρόστιμο, που ανέρχεται στο τριπλάσιο του ποσού.

Εισαγγελείς ερευνούν τον πρώην ηγέτη της Τοπικής Ενωσης του CDU Κρίστοφ Μπορ για την κατάχρηση κρατικών πόρων, ο οποίος πάντως δεν κατηγορείται ότι επωφελήθηκε προσωπικά από αυτήν την υπόθεση.