DefConnect 4.0: Ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της Ινδίας για αυτοδυναμία στην άμυνα

Μέσα από μια σειρά στρατηγικών πρωτοβουλιών, μεταρρυθμίσεις πολιτικής και τεχνολογικές προόδους, η Ινδία γίνεται όλο και περισσότερο κόμβος για την αμυντική παραγωγή, την έρευνα και την καινοτομία
8'

Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την επίτευξη αυτοδυναμίας στον αμυντικό τομέα, ευθυγραμμιζόμενη με το ευρύτερο όραμα της κυβέρνησης για το Atmanirbhar Bharat (αυτοδύναμη Ινδία).

Με τις αυξανόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας, η εστίαση της Ινδίας στην γηγενή αμυντική καινοτομία έχει καταστεί ζωτικής σημασίας τόσο για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας όσο και για τη μείωση της εξάρτησης από ξένες εισαγωγές.

Μέσα από μια σειρά στρατηγικών πρωτοβουλιών, μεταρρυθμίσεις πολιτικής και τεχνολογικές προόδους, η Ινδία γίνεται όλο και περισσότερο κόμβος για την αμυντική παραγωγή, την έρευνα και την καινοτομία.

Η προσπάθεια της Ινδίας προς την επίτευξη αυτοδυναμίας στις αμυντικές τεχνολογίες έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική τα τελευταία χρόνια, με το "DefConnect 4.0" να αποτελεί βασικό ορόσημο σε αυτό το φιλόδοξο ταξίδι.

Η ινδική κυβέρνηση έχει θέσει την αμυντική αυτάρκεια κορυφαία προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από εισαγόμενο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Με τα χρόνια, η Ινδία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αμυντικής τεχνολογίας, αλλά αυτή η δυναμική αλλάζει γρήγορα.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Make in India, που ξεκίνησε το 2014, έθεσε τις βάσεις για την προώθηση της εγχώριας παραγωγής σε κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.

Ο στόχος ήταν να ενθαρρυνθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα (PSUs), ιδιωτικές επιχειρήσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις, να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν προηγμένο αμυντικό εξοπλισμό.

Εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Άμυνας της Ινδίας Rajnath Singh στις 7 Οκτωβρίου, το "DefConnect 4.0" συγκέντρωσε ενδιαφερόμενους από τις ένοπλες δυνάμεις, τις αμυντικές επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα (DPSUs), καινοτόμους, ηγέτες του κλάδου, νεοφυείς επιχειρήσεις και φορείς χάραξης πολιτικής κάτω από μια στέγη, ενισχύοντας τη συνεργασία και παρουσιάζοντας πρωτοποριακές αυτόχθονες τεχνολογίες που υπόσχονται να μεταμορφώσουν το αμυντικό τοπίο της Ινδίας.

Η τέταρτη έκδοση του DefConnect υπογράμμισε τη συνεχή πορεία της Ινδίας προς την "Atmanirbhar Bharat" (αυτοδύναμη Ινδία), ιδιαίτερα στην αμυντική παραγωγή και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο Rajnath Singh τόνισε την ανάγκη για την Ινδία να αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις παγκόσμιες ανησυχίες για την ασφάλεια και προβλέποντας μελλοντικές απειλές.

Μιλώντας στα εγκαίνια του "DefConnect 4.0" στο Δελχί, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κεντρικής κυβέρνησης να υποστηρίξει πλήρως τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα στην οικοδόμηση μιας ισχυρής, αυτάρκης αμυντικής βιομηχανίας.

Υπογράμμισε τη σημασία του DefConnect 4.0 ως κρίσιμης πλατφόρμας που ενώνει διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς στο αμυντικό οικοσύστημα, βοηθώντας την Ινδία να προχωρήσει προς μεγαλύτερη αυτοδυναμία.

Ο Singh τόνισε τον αυξανόμενο ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην αμυντική βιομηχανία, προτρέποντάς τους να στραφούν από την απλή αναπαραγωγή υπαρχουσών τεχνολογιών στη δημιουργία καινοτομιών αιχμής που ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Η εκδήλωση παρουσίασε το όραμα της κυβέρνησης για την προώθηση της τεχνολογικής προόδου που διασφαλίζει ότι ο αμυντικός τομέας της Ινδίας παραμένει στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προτύπων.

Στο πλαίσιο των εργασιών, ο Υπουργός Άμυνας ξεκίνησε τις προκλήσεις «Acing Development of Innovative Technologies with iDEX-ADITI 2.0», παράλληλα με τη 12η έκδοση του «Defence India Start-up Challenges (DISC 12)».

Η πρωτοβουλία iDEX-ADITI 2.0 παρουσιάζει 19 προκλήσεις από τις ένοπλες δυνάμεις και τις σχετικές υπηρεσίες, προσφέροντας επιχορηγήσεις έως και 25 crore (περίπου 29.76.347 USD) στους νικητές στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτομίες για την αμυντική αριστεία (iDEX)».

Το iDEX έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ (Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις) να συνεργαστούν με αμυντικούς οργανισμούς και να αναπτύξουν εγχώριες λύσεις για τις ένοπλες δυνάμεις.

Μέχρι σήμερα, η iDEX έχει κυκλοφορήσει με επιτυχία 11 εκδόσεις του Defence India Start-up Challenges, προσελκύοντας πάνω από 9.000 εφαρμογές.

Συνεργάζεται ενεργά με περισσότερες από 450 νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ σε βασικά αμυντικά έργα.

Από την έναρξή του από τον Πρωθυπουργό Narendra Modi το 2018, το iDEX παρείχε μια πλατφόρμα συνεργασίας για τους ενδιαφερόμενους στους τομείς της άμυνας και της αεροδιαστημικής.

Εν τω μεταξύ, το DISC 12 εστιάζει σε 41 προκλήσεις που καλύπτουν διάφορους βασικούς τομείς τεχνολογίας, παρέχοντας επιχορηγήσεις έως και 1,5 crore Rs (περίπου 1.78.569 USD) για καινοτόμες λύσεις.

Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει ένα ζωντανό νεοσύστατο οικοσύστημα που μπορεί να συμβάλει στις αμυντικές δυνατότητες της Ινδίας, ενώ οδηγεί σε τεχνολογικές ανακαλύψεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η κυβερνοασφάλεια και η διαστημική τεχνολογία.

Ο Singh σημείωσε ότι αυτά τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να τονώσουν την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και να προωθήσουν περαιτέρω τον στόχο της Ινδίας να επιτύχει την "AtmaNirbharta" (αυτοδυναμία) στον αμυντικό τομέα, ενισχύοντας τη σημασία της εγχώριας τεχνολογίας και των βιομηχανικών συνεργασιών για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.

Η ινδική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, έχει τονίσει τη σημασία της αυτοδυναμίας σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.

Με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από ξένο εξοπλισμό και τεχνολογίες, το Υπουργείο Άμυνας (MoD) προωθεί ενεργά την αυτόχθονη καινοτομία, με στόχο να καθιερώσει την Ινδία ως παγκόσμιο ηγέτη στην αμυντική κατασκευή.

Το "DefConnect 4.0" ευθυγραμμίζεται με αυτό το όραμα, παρέχοντας μια πλατφόρμα για την προβολή των πιο πρόσφατων ανακαλύψεων στον αμυντικό τομέα της Ινδίας, πολλές από τις οποίες γεννήθηκαν από τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των νεοφυών επιχειρήσεων και του ακαδημαϊκού κόσμου.

Η σειρά DefConnect, η οποία ξεκίνησε το 2019, έχει εξελιχθεί σε μια διάσημη εκδήλωση που γιορτάζει τις εγχώριες αμυντικές καινοτομίες, εστιάζοντας στην ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η ρομποτική, η κυβερνοασφάλεια, η διαστημική τεχνολογία και τα μη επανδρωμένα συστήματα στον ινδικό στρατό. .

Το DefConnect 4.0 εδραίωσε περαιτέρω την ιδέα ότι η Ινδία δεν είναι απλώς ένας καταναλωτής παγκόσμιων αμυντικών τεχνολογιών, αλλά ένας αναδυόμενος παραγωγός λύσεων αιχμής προσαρμοσμένες στις μοναδικές αμυντικές προκλήσεις της.

Το DefConnect 4.0 τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών ενδιαφερομένων στο αμυντικό οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των νεοφυών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα και των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Singh επανέλαβε ότι τέτοιες εκδηλώσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη συγκέντρωση των καλύτερων μυαλών για την επίλυση των αμυντικών προκλήσεων της Ινδίας και ότι η προώθηση της καινοτομίας μέσω πρωτοβουλιών όπως το iDEX θα διασφαλίσει ότι η Ινδία θα παραμείνει στον δρόμο προς το Aatmanirbhar Bharat στην άμυνα.

Το όραμα της κυβέρνησης για μια αυτοδύναμη αμυντική βιομηχανία δεν είναι μόνο η μείωση της εξάρτησης από ξένες εισαγωγές αλλά και η μετατροπή της Ινδίας σε παγκόσμιο εξαγωγέα αμυντικών τεχνολογιών.

Το DefConnect 4.0 παρείχε μια πλατφόρμα για να συζητηθούν στρατηγικές και να προβληθούν καινοτομίες αιχμής που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν το μέλλον των αμυντικών δυνατοτήτων της Ινδίας.

Με την κυκλοφορία του iDEX-ADITI 2.0 και του DISC 12, η ​​Ινδία πρόκειται να γνωρίσει ένα νέο κύμα αμυντικής καινοτομίας, με τη δυνατότητα να κάνει σημαντικά βήματα προς τον στόχο της να γίνει μια αυτοδύναμη παγκόσμια αμυντική δύναμη.

Το ταξίδι της Ινδίας προς την αμυντική αυτοδυναμία ενισχύθηκε από μια σειρά μεταρρυθμίσεων πολιτικής με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την εγχώρια αμυντική παραγωγή.

Η Διαδικασία Άμυνας Άμυνας (DAP) 2020 της κυβέρνησης δίνει προτεραιότητα σε προϊόντα που σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και κατασκευάζονται εγχώρια (IDDM), διασφαλίζοντας ότι περισσότερες συμβάσεις ανατίθενται σε ινδικές εταιρείες.

Επιπλέον, η Πολιτική Αμυντικής Παραγωγής και Προώθησης Εξαγωγών (DPEPP) 2020 θέτει φιλόδοξους στόχους για την ενίσχυση των αμυντικών εξαγωγών και τη μετατροπή της Ινδίας σε παγκόσμιο κόμβο παραγωγής.

Αυτές οι πολιτικές, μαζί με το μοντέλο στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ενθαρρύνουν ξένες αμυντικές εταιρείες να συνεργαστούν με ινδικές εταιρείες για μεταφορά τεχνολογίας και κοινή παραγωγή, ενισχύοντας περαιτέρω την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η δέσμευση της Ινδίας στην εγχώρια αμυντική καινοτομία μετατρέπει τη χώρα σε αμυντική δύναμη.

Επενδύοντας σε προηγμένες τεχνολογίες, ενισχύοντας την καινοτομία και προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η Ινδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτοδυναμίας στην άμυνα.

Καθώς το έθνος προχωρά προς τον στόχο του Viksit Bharat (Αναπτυγμένη Ινδία) έως το 2047, η εστίασή του στις εγχώριες αμυντικές δυνατότητες θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και της παγκόσμιας ηγετικής θέσης στις αμυντικές τεχνολογίες.