«Τεστ ψυγείου»: Πώς να μην δοκιμάσετε το ελαιόλαδό σας

Στο διαδίκτυο, επίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους, διάφορα βιντεάκια συμβουλών και πρακτικών για να βρείτε αν το ελαιόλαδό σας είναι γνήσιο

«Τεστ ψυγείου»: Πώς να μην δοκιμάσετε το ελαιόλαδό σας
2'

Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στις «εύκολες» λύσεις, αν και μπορεί να αποδειχθούν μη συμφέρουσες οικονομικά.

Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία για τον πράσινο «χρυσό», το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου έχει εκτοξευτεί στα ύψη, με διάφορους επιτήδειους, να εκμεταλλεύονται την αδυναμία των καταναλωτών, πουλώντας τους φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Λόγω της φύσης του προϊόντος, δεν είναι εύκολο ο καταναλωτής να διαπιστώσει αν αυτό που αγοράζει είναι αυτό που πληρώνει.

Στο διαδίκτυο, επίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους, διάφορα βιντεάκια συμβουλών και πρακτικών για να «βοηθήσουν» ώστε να μην πέσετε θύματα επιτήδειων και να διαπιστώσετε αν το ελαιόλαδο σας είναι γνήσιο.

Είναι όμως έτσι;

Ένα από τα πιο δημοφιλή τεστ που συνιστώνται σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το TikTok είναι το λεγόμενο «τεστ ψυγείου».

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι μπορείτε να πείτε εάν το ελαιόλαδο σας είναι γνήσιο η fake, τοποθετώντας ένα μικρό δείγμα στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Εάν το ελαιόλαδο είναι πραγματικό, υποτίθεται ότι θα πήξει ή θα γίνει ζελατινoειδές, ενώ τα ψεύτικα ή νοθευμένα έλαια, θα παραμείνουν υγρά.

Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο, υπάρχει ένα ψήγμα επιστημονικής αλήθειας σε αυτή την παράξενη θεωρία.

Συνήθως το ελαιόλαδο περιέχει υψηλές ποσότητες ελαϊκού οξέος, ενός μονοακόρεστου λίπους που στερεοποιείται σε θερμότερες θερμοκρασίες.

Τα έλαια που προέρχονται από ηλίανθους ή καλαμπόκι, εν τω μεταξύ, περιέχουν συνήθως υψηλότερες ποσότητες πολυακόρεστων λιπών που πήζουν μόνο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Πιο συχνά, τα ελαιόλαδα θα νοθευτούν με μικρότερες ποσότητες φυτικού ελαίου ή χρησιμοποιώντας έλαια όπως κραμβέλαιο που περιέχουν παρόμοια επίπεδα ελαϊκού οξέος.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα μη γνήσια ελαιόλαδα μπορεί να σταθεροποιηθούν όταν τοποθετούνται σε κρύο περιβάλλον.

Το πιο σημαντικό, η δοκιμή δεν λειτουργεί επειδή δεν θα μπει όλο το πραγματικό ελαιόλαδο στο ψυγείο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή