WPost: Η Χαμάς σχεδίαζε την 11η Σεπτεμβρίου του Τελ Αβίβ - Στόχοι από ουρανοξύστες μέχρι τρένα

«Στρατηγική για την οικοδόμηση ενός κατάλληλου σχεδίου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης» - Το σενάριο της Χαμάς για την πολυμέτωπη επίθεση στο Ισραήλ
7'

Θανατηφόρα χτυπήματα αλά 11ης Σεπτεμβρίου στο Τελ Αβίβ σχεδίαζε η Χαμάς, πολύ πριν από την εισβολή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, όπως προκύπτει από τα χιλιάδες έγγραφα που κατάσχεσαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα με 59 σελίδες στα αραβικά να έχουν περιέλθει στην κατοχή της Washington Post.

Τα αρχεία δείχνουν προηγμένο σχεδιασμό για επιθέσεις χρησιμοποιώντας τρένα, πλοία, ακόμη και άρματα με άλογα - αν και πολλά σχέδια ήταν κακοσχηματισμένα και εξαιρετικά ανέφικτα, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας. Τα σχέδια προβλέπουν την προσέλκυση συμμαχικών μαχητικών ομάδων για μια συνδυασμένη επίθεση εναντίον του Ισραήλ από τα βόρεια, νότια και ανατολικά.

Ο θησαυρός των εγγράφων περιλαμβάνει μια σχολιασμένη, εικονογραφημένη παρουσίαση που περιγράφει λεπτομερώς τις πιθανές επιλογές για μια επίθεση, καθώς και επιστολές από τη Χαμάς προς τους κορυφαίους ηγέτες του Ιράν το 2021, ζητώντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση και εκπαίδευση για 12.000 επιπλέον μαχητές της Χαμάς.

Δεν είναι σαφές εάν το Ιράν γνώριζε το έγγραφο σχεδιασμού ή απάντησε στις επιστολές, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν τα αιτήματα ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Χαμάς να προσελκύσει τους Ιρανούς συμμάχους της στο είδος της άμεσης αντιπαράθεσης με το Ισραήλ που η Τεχεράνη παραδοσιακά επιδιώκει να αποφύγει.

Ενώ η αυθεντικότητα των εγγράφων δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί οριστικά, το περιεχόμενο είναι σε γενικές γραμμές συνεπές με αυτό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους μετά τον Οκτώβριο αναφέρει η The Post.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο σχεδιασμού η Χαμάς οραματίστηκε να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Μια παρουσίαση διαφανειών υπολογιστή 36 σελίδων που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2022 και ανακαλύφθηκε σε φυλάκιο της Χαμάς στη βόρεια Γάζα στις 10 Νοεμβρίου παρουσιάζει επιλογές και σενάρια για επίθεση στο Ισραήλ σε πολλαπλά μέτωπα, με στόχους που κυμαίνονται από στρατιωτικά κέντρα διοίκησης έως εμπορικά κέντρα.

Το αραβικό έγγραφο, με τίτλο «Στρατηγική για την οικοδόμηση ενός κατάλληλου σχεδίου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης», περιέχει δεκάδες χάρτες, φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα που απεικονίζουν την κίνηση των μαχητών της Χαμάς εναντίον ισραηλινών στόχων και μια πιθανή ακολουθία επιθέσεων.

«Σας παρουσιάζουμε αυτό το όραμα, το οποίο μιλά για την κατάλληλη στρατηγική απελευθέρωσης στο εγγύς μέλλον, αν θέλει ο Θεός», αναφέρει το προοίμιο της παρουσίασης.

Ευφυΐα από χιλιάδες φωτογραφίες, χάρτες

Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα σχέδια επίθεσης βασίστηκαν σε μια «μεγάλη βάση δεδομένων» που περιελάμβανε περισσότερες από 17.000 φωτογραφίες - από δορυφορικές εικόνες έως φωτογραφίες ισραηλινών πόλεων και τοπίων που τραβήχτηκαν από κάμερες drone ή συλλέχθηκαν από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ των εικόνων που εμφανίζονται είναι οι διατάξεις των ισραηλινών αεροπορικών βάσεων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τα διαγράμματα που δείχνουν τα μοτίβα πτήσης των εμπορικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούν το Διεθνές Αεροδρόμιο Ben Gurion έξω από το Τελ Αβίβ.

Η παρουσίαση περιγράφει τρεις πιθανούς φορείς επίθεσης και προτείνει τακτικές για να εξαπατήσουν τους ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας και να μπερδέψουν την απάντησή τους. Τα σχέδια περιλαμβάνουν ένα μείγμα επιχειρήσεων χαμηλής τεχνολογίας, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου και άλλες που φαίνεται να είναι πιο φιλόδοξες.

Μεταξύ των τελευταίων ήταν ένα σχέδιο καταστροφής ενός ουρανοξύστη του Τελ Αβίβ. Το έγγραφο προσδιορίζει ως πιθανούς στόχους τον Πύργο Moshe Aviv, ένα κτίριο 70 ορόφων που είναι το δεύτερο ψηλότερο του Ισραήλ, καθώς και το συγκρότημα Azrieli Center, το οποίο περιλαμβάνει τρεις ουρανοξύστες, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, σιδηροδρομικό σταθμό και κινηματογράφο. Το σχέδιο σημειώνει την κοντινή παρουσία του κτιρίου του αρχηγείου του IDF και υποδηλώνει ότι η κατάρρευση ενός κοντινού ουρανοξύστη θα μπορούσε να συντρίψει και τη στρατιωτική εγκατάσταση.

Αλλά η Χαμάς προφανώς δεν είχε καταλάβει ακριβώς πώς θα μπορούσαν να κατεδαφιστούν τα κτίρια, αναγνωρίζει το έγγραφο. «Εργαζόμαστε για να βρούμε έναν μηχανισμό για να καταστρέψουμε τον πύργο», αναφέρει.

Ένας πιο πρακτικός στόχος, πίστευε η Χαμάς, ήταν το σιδηροδρομικό σύστημα του Ισραήλ. Το έγγραφο περιγράφει διάφορες παραλλαγές ενός σχεδίου για τη χρήση σιδηροδρόμων για τη μεταφορά μαχητών και ισχυρών εκρηκτικών - συμπεριλαμβανομένων βυτιοφόρων καυσίμων που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν με μικρές βόμβες - στη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ. "Η σιδηροδρομική γραμμή προορίζεται για τη μεταφορά καυσίμων, η οποία είναι ένα αδύναμο σημείο σε περίπτωση έκρηξης τρένου μετά την κίνηση μέσα σε μία από τις πόλεις (μια κινούμενη βόμβα)", αναφέρει.

Άλλα σχέδια ζητούσαν την τροποποίηση των οχημάτων ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν σε ράγες και τη μετατροπή αλιευτικών σκαφών σε ταχύπλοα επιθετικά σκάφη για τη μεταφορά μαχητών και εκρηκτικών στα ισραηλινά λιμάνια. Αναφερόμενο στο σχέδιο «βάρκες σαν βόμβες», το έγγραφο ανέφερε ότι η Χαμάς είχε ήδη «βρει έναν μηχανισμό που λειτουργεί».

Ίσως η πιο ασυνήθιστη πρόταση ήταν ένα σχέδιο για την ανάσταση των ιππήλατων αμαξών της αρχαιότητας ως σύγχρονων μεταφορικών μέσων για μαχητές και όπλα. Η παρουσίαση περιλαμβάνει φωτογραφίες και περιγραφές ενός άρματος τριών ατόμων που σύρεται από άλογα και μπορεί να διασχίσει τραχύ έδαφος με ευκολία. Ένα άρμα θα προσφέρει έναν «γρήγορο και ελαφρύ μηχανισμό» που εκπέμπει λίγη θερμότητα ή ήχο σε σύγκριση με μια μοτοσικλέτα - ένα όχημα που οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποίησαν σε αφθονία στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Μεταφέρει τρία άτομα, ένα από τα οποία είναι ελεύθερο να οδηγεί και τα άλλα δύο να πυροβολούν και να πολεμούν», αναφέρει το έγγραφο για τα άρματα.

Στο σχέδιο υπονοείται η πεποίθηση ότι οι στενότεροι σύμμαχοι της Χαμάς θα συμμετάσχουν πλήρως στον αγώνα, αφού σημειώσουν τις επιτυχίες των αρχικών επιδρομών της ομάδας στο Ισραήλ. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Σινουάρ, ο οποίος αρνήθηκε να μοιραστεί λεπτομέρειες του σχεδίου της 7ης Οκτωβρίου με τη Χεζμπολάχ ή το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν πριν από την επίθεση, έπεισε τον εαυτό του ότι μια επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ θα πυροδοτούσε έναν ευρύτερο πόλεμο στον οποίο και οι δύο ομάδες τελικά θα υποχρεώνονταν να συμμετάσχουν.

Ένα ουσιαστικό μέρος οποιασδήποτε επιχείρησης, αναφέρει το έγγραφο, θα είναι «η σύνδεση και η προετοιμασία των εξωτερικών μετώπων (Λίβανος, Συρία και Σινά) και η συμφωνία για μηχανισμούς ειρηνικής επικοινωνίας και πολέμου».

Ο Sinwar, γνωστός για την παράνοια του σχετικά με τις διαρροές, προφανώς επέλεξε να αποφύγει να μοιραστεί τα τελικά του σχέδια επίθεσης με τους κύριους ευεργέτες της Χαμάς στη Βηρυτό και την Τεχεράνη. Αλλά ο ηγέτης της Χαμάς ήταν ξεκάθαρος για την τελική του πρόθεση: την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Επαναλαμβάνει το σημείο πολλές φορές στις επιστολές και ζητά από Ιρανούς αξιωματούχους να τον βοηθήσουν στην αναζήτησή του.

Μια σειρά επιστολών που χρονολογούνται τον Ιούνιο του 2021 είναι ουσιαστικά εκκλήσεις προς τους ηγέτες του Ιράν να στείλουν περισσότερα χρήματα και να παράσχουν εκπαίδευση για νέους μαχητές αξίας μιας μεραρχίας.

Οι επιστολές, υπογεγραμμένες από τον Σινουάρ και άλλους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα, απευθύνονται στον Χαμενεΐ, καθώς και στον Ισμαήλ Καάνι, τον ηγέτη της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης - μια ελίτ μονάδα που επιβλέπει το εκτεταμένο δίκτυο πολιτοφυλακών πληρεξουσίων του Ιράν - και τον Sayed Izadi, επικεφαλής των παλαιστινιακών επιχειρήσεων της Δύναμης Quds στη Βηρυτό. Ο Izadi ήταν ένας από τους τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή στρατιωτική επίθεση σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου.

Οι επιστολές βρέθηκαν τον Ιανουάριο στο καταφύγιο διοίκησης του Sinwar στο Khan Younis, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.