Έβο Μοράλες: Ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας - Κατηγορείται για βιασμό ανήλικης

Επίσης κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων, ενώ κινδυνεύουν με σύλληψη και οι γονείς της ανήλικης

Έβο Μοράλες: Ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας - Κατηγορείται για βιασμό ανήλικης
Αρχείου AP
3'

Δικαστήριο της Βολιβίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Έβο Μοράλες με τις κατηγορίες του βιασμού και της εμπορίας ανθρώπων, μετά την άρνησή του να εμφανιστεί για κατάθεση.

Ο Έβο Μοράλες, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία, την περίοδο 2006 - 2019, κατηγορείται ότι έγινε πατέρας ενός παιδιού με μία ανώνυμη 15χρονη, ενώ ήταν στην εξουσία το 2016, σε ηλικίαν 57 ετών.

Οι γονείς του κοριτσιού λέγεται ότι συμφώνησαν στη σχέση με αντάλλαγμα απροσδιόριστες «πολιτικές χάρες», υποστηρίζει η μήνυση.

Ο Μοράλες, ο οποίος παραιτήθηκε εν μέσω αναταραχών για τα αμφισβητούμενα εκλογικά αποτελέσματα, ισχυρίστηκε ότι οι αντίπαλοι «εφευρίσκουν κατηγορίες» για να «διαλύσουν το... λαϊκό κίνημα».

Παραμένει εγκλωβισμένος σε μια μάχη με τον νυν πρόεδρο Λούτσο Άρς για την υποψηφιότητα του κόμματος Movimiento al Socialismo σε μια χώρα που υποφέρει από αναταραχές.

Σύμφωνα με τη μήνυση, το θύμα ήταν μέλος της πολιτικής νεολαίας του το 2015, όταν ισχυρίζεται ότι είχε ξεκινήσει σεξουαλική σχέση μαζί της.

Το 2016, η ανήλικη γέννησε ένα κοριτσάκι και ως πατέρας να υποδεικνύεται ο Μοράλες.

Εκτός όμως από τον πρώην πρόεδρος, αντιμέτωποι με τη σύλληψη είναι και οι γονείς τς ανήλικης, οι οποίοι επίσης δεν προσήλθαν να καταθέσουν.

Στη Βολιβία, ο βιασμός είναι ένα ιδιωτικό έγκλημα που ερευνάται μόνο όταν υπάρχει καταγγελία από τους γονείς του θύματος.

Ο δικηγόρος του Μοράλες είπε ότι ο πελάτης του θεώρησε την έρευνα «παράνομη», υποστηρίζοντας ότι η έρευνα το 2020 για τους ίδιους ισχυρισμούς έκλεισε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Ο εισαγγελέας της Tarija που άνοιξε εκ νέου την υπόθεση την επέκτεινε για να συμπεριλάβει την εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο, λόγω υποψιών ότι οι γονείς του κοριτσιού την έγραψαν στη νεολαία του με στόχο την πολιτική πρόοδο και το προσωπικό όφελος.

Ο Μοράλες, ο οποίος εξελέγη ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας το 2006, ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες κατασκευάστηκαν από την κυβέρνηση του μεγάλου αντιπάλου του, του σημερινού προέδρου Λουίς Άρς, για να προσπαθήσει να τον δυσφημήσει και κάλεσε την κυβέρνηση να μην ανακατευτεί στην «οικογένειά» του.

Τον περασμένο μήνα, ο Μοράλες ηγήθηκε μιας εβδομαδιαίας πορείας από χιλιάδες κυρίως αυτόχθονες Βολιβιανούς στην πρωτεύουσα Λα Παζ για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές του Arce.

Ο πρώην καλλιεργητής κόκας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα των Άνδεων μέχρι που προσπάθησε να παρακάμψει το σύνταγμα για να επιδιώξει μια τέταρτη θητεία.

Αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού έχασε την υποστήριξη του στρατού μετά από εκλογές που χαρακτηρίστηκαν από καταγγελίες για νοθεία.

Ο νυν πρόεδρος Αρς υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών του Μοράλες για περισσότερο από μια δεκαετία, πριν γίνουν εχθροί και τραβήξουν χωριστούς δρόμους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή