WSJ: Μυστηριώδη drones παραβίαζαν επί 17 ημέρες στρατιωτική βάση των ΗΠΑ
Λύση σε ένα μυστήριο κλήθηκε να δώσει το αμερικανικό Πεντάγωνο, όταν «στρατιές» από drones έκαναν την εμφάνισή τους πάνω από την αεροπορική βάση του Λάνγκλεϊ στη Βιρτζίνια, παραβιάζοντας τον περιορισμένο εναέριο χώρο σε μια έκταση γης που έχει μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εγκαταστάσεων εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ.
Ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει στον στρατό να καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά σε στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ, εκτός εάν αποτελούν άμεση απειλή. Η εναέρια κατασκοπεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις, αν και ορισμένοι νομοθέτες ελπίζουν να δώσουν στον στρατό μεγαλύτερο περιθώριο.
Οι θεάσεις αποκάλυψαν το δίλημμα της άμυνας έναντι των drones στο έδαφος των ΗΠΑ σε σύγκριση με την ευκολία ανάπτυξης ή μάχης τους στο εξωτερικό. Τα drones έχουν γίνει ένα θανατηφόρο και οικονομικά αποδοτικό πολεμικό εργαλείο, ικανό να μεταφέρει εξοπλισμό επιτήρησης, εκρηκτικά ή θανατηφόρα χημικά.
Πάνω από 17 ημέρες, τα drones έφταναν το σούρουπο, κι έκαναν κύκλους πριν εξαφανιστούν. Μερικά έλαμπαν , κάνοντάς τα να μοιάζουν με έναν αστερισμό που κινείται στον νυχτερινό ουρανό — ή μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, τύπου ««Στενές συναντήσεις στο Langley», όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Η επίλυση αυτού του μυστηρίου, ακόμη και για την κατ' εξοχήν υπερδύναμη του κόσμου, αποδείχτηκε ευκολότερη στα λόγια απ' ότι στην πράξη. Η τοπική αστυνομία ήταν από τις πρώτες που προσπάθησαν.
Για δύο νύχτες, ξεκινώντας από τις 6 Δεκεμβρίου, στο Χάμπτον της Βιρτζίνια, οι αξιωματικοί κυνηγούσαν τα drones, με περιπολικό και με τα πόδια, μεταδίδοντας στιγμιαίες θεάσεις μαζί με πληροφορίες.
Τρία ακόμη φάνηκαν να προσγειώνονται αλλά επέστρεψαν στον αέρα πριν προλάβουν να τα φτάσουν οι αξιωματικοί. Ένα άλλο έμοιαζε σαν να προσγειώθηκε στην ανοικτή θάλασσα. Η αστυνομία τελικά τα παράτησε και το Πεντάγωνο παρέμεινε μπερδεμένο.
Πετώντας τυφλά
Το σμήνος των drone αναφέρθηκε και στον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πίστευαν ότι χομπίστες πετούσαν τα drones, που εμφανίζονταν με ένα μοτίβο. Ένα ή δύο drones σε πάνω από 100 πόδια στον αέρα που περιστασιακά αιωρούνταν.
Έρχονταν από τον βορρά γύρω στις 6 μ.μ. για να διασχίσουν τη βάση και συνέχιζαν νότια, πέρα από την πρόσβαση των ραντάρ. Επανέλαβαν το σχέδιο και στη συνέχεια εξαφανίζονταν, συνήθως μέχρι τα μεσάνυχτα.
Έπεσαν πολλές προτάσεις στο τραπέζι για να τα αναχαιτίσουν, και κάπου εκεί ανακάλυψαν ότι τα μικρότερα τετρακόπτερα δεν χρησιμοποιούσαν τη συνήθη ζώνη συχνοτήτων που είναι διαθέσιμη για εμπορικά drones - μια ακόμα απόδειξη ότι δεν επρόκειτο για χομπίστες.
Οι αξιωματούχοι του Λάνγκλεϊ ακύρωσαν τις νυχτερινές εκπαιδευτικές αποστολές, ανησύχησαν για πιθανές συγκρούσεις με το σμήνος των drone και μετέφεραν τα μαχητικά F-22 σε άλλη βάση.
Στις 23 Δεκεμβρίου, τα drones έκαναν την τελευταία τους επίσκεψη.
Τον Ιανουάριο, οι αρχές βρήκαν μια ένδειξη που ήλπιζαν ότι θα λύσει την υπόθεση.
«Ο χειρότερος κατάσκοπος ποτέ»
Στις 6 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο Fengyun Shi, κοντά στο Λάνγκλεϊ, παρκάροντας το νοικιασμένο αυτοκίνητό, έξω από ένα ναυπηγείο που διευθύνεται από την εταιρεία που κατασκευάζει πυρηνικά υποβρύχια και τη νεότερη γενιά του αεροπλανοφόρου κλάσης Ford του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Σι, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αναζητούσε ένα drone, λέγοντας πως κόλλησε σε ένα δέντρο. Αν και ειδοποιήθηκε η αστυνομία, ο Σι έφυγε χωρίς το drone, πήρε το αυτοκίνητο και στη συνέχεια το τρένο για την Ουάσιγκτον. Την επόμενη μέρα, πέταξε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Κατά τύχη, το drone έπεσε στο έδαφος την ίδια μέρα και κατέληξε στους ομοσπονδιακούς ερευνητές, οι οποίοι βρήκαν ότι είχε φωτογραφίσει σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού σε αποβάθρα, συμπεριλαμβανομένων πλάνων που τραβήχτηκαν γύρω στα μεσάνυχτα.
Στις 18 Ιανουαρίου, πράκτορες του FBI συνέλαβαν τον Σι καθώς επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πτήση χωρίς επιστροφή για την Κίνα. Yποστήριξε χωρίς ωστόσο να πείσει ότι ήταν λάτρης των πλοίων και δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι το drone του πέρασε σε περιορισμένο εναέριο χώρο. Δεν βρέθηκαν όμως στοιχεία που να τον συνδέουν με την κινεζική κυβέρνηση ενώ το drone το είχε αγοράσει από το Σαν Φρανσίσκο την ημέρα πριν ταξιδέψει στο Νόρφολκ.
Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Σι για παράνομη λήψη φωτογραφιών από διαβαθμισμένες ναυτικές εγκαταστάσεις, την πρώτη υπόθεση που αφορούσε ένα drone σύμφωνα με διάταξη της αμερικανικής νομοθεσίας περί κατασκοπείας. Ο 26χρονος Κινέζος υπήκοος ομολόγησε την ενοχή του και εμφανίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Νόρφολκ στις 2 Οκτωβρίου για την καταδίκη του σε έξι μήνες φυλάκιση σε ομοσπονδιακή φυλακή.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη καθορίσει ποιος πέταξε τα drones στο Λάνγκλεϊ ή γιατί.
Αυτόν τον μήνα εξάλλου επιβεβαιώθηκε ότι περισσότερα άγνωστα σμήνη drone εντοπίστηκαν τους τελευταίους μήνες κοντά στην αεροπορική βάση Έντουαρντς, βόρεια του Λος Άντζελες.