Ινδία: Η σορός στρατιώτη βρέθηκε 56 χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα

 Το στρατιωτικό  αεροσκάφους κατέπεσε το 1968, η πρώτη σορός ανακαλύφθηκε το 2003, ενώ τα συντρίμμια του ανασύρθηκαν μόλις το 2019
2'

Για 58 χρόνια και 8 μήνες μία οικογένεια θρηνούσε για το παιδί της, που χάθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, αλλά η σορός του δεν είχε βρεθεί.

Ο Τομάς Τσεριάν, ένας τεχνίτης του στρατού, ήταν μεταξύ των 102 επιβατών ενός αεροσκάφους της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας που συνετρίβη στα Ιμαλάια το 1968 εν μέσω κακοκαιρίας.

Το αεροπλάνο βγήκε από το ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από το πέρασμα Rohtang, το οποίο συνδέει το βόρειο κρατίδιο Himachal Pradesh με το υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.

Για χρόνια, το αεροσκάφος AN-12 της IAF αναφερόταν ως αγνοούμενο και η τύχη του παρέμενε ένα μυστήριο.

Στη συνέχεια, το 2003, μια ομάδα ορειβατών βρήκε το σώμα ενός από τους επιβάτες.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι αποστολές αναζήτησης του στρατού ανακάλυψαν οκτώ ακόμη πτώματα και το 2019, τα συντρίμμια του αεροπλάνου ανασύρθηκαν από τα βουνά.

Πριν από λίγες ημέρες, η συντριβή του 1968 έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο όταν ο στρατός ανέσυρε τέσσερα πτώματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Τσεριάν, δίνοντας τέλος στην αγωνία της οικογένειας.

Ο Τσεριάν, το δεύτερο από τα πέντε παιδιά, ήταν μόλις 22 ετών όταν εξαφανίστηκε. Είχε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να φτάσει στην πρώτη του θέση στην περιοχή Leh των Ιμαλαΐων.

Μόνο το 2003, όταν βρέθηκε το πρώτο πτώμα, η κατάστασή του μεταφέρθηκε από αγνοούμενος σε νεκρός.

«Ο πατέρας μας πέθανε το 1990 και η μητέρα μας το 1998, περιμένοντας και οι δύο νέα για τον αγνοούμενο γιο τους», λέει ο μικρότερος αδερφός του.

Συνολικά, μόνο 13 πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι τώρα από το σημείο της συντριβής.

Οι σκληρές καιρικές συνθήκες και το παγωμένο έδαφος της περιοχής καθιστούν δύσκολο για τις ομάδες αναζήτησης να πραγματοποιήσουν αποστολές εκεί.

Τα πτώματα του Τσεριάν κι τριών άλλων βρέθηκαν 16.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στον παγετώνα της Ντάκα.

Οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες, ραντάρ και drones για να εντοπίσουν τα πτώματα. Στη συνέχεια, η ομάδα έσκαψε με το χέρι μέσα από τα συντρίμμια και βρήκε ένα πτώμα.

Τρία ακόμη πτώματα ανασύρθηκαν μέσα από τις ρωγμές του παγετώνα.

Ήταν η ετικέτα ονόματος στη στολή του Τσεριάν- "Thomas C", με ορατό μόνο το C του επωνύμου του - μαζί με ένα έγγραφο στην τσέπη του που βοήθησε τους αξιωματούχους να τον αναγνωρίσουν.