Βρετανία: Παραλίγο τραγωδία με φιαλίδιο - «Περιείχε δηλητήριο για να σκοτώσει χιλιάδες», μια νεκρή

Η αποκάλυψη ήρθε τέσσερις μήνες μετά την επίθεση που δέχθηκε ο πρώην αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών από την ίδια ουσία

Βρετανία: Παραλίγο τραγωδία με φιαλίδιο - «Περιείχε δηλητήριο για να σκοτώσει χιλιάδες», μια νεκρή
AP
2'

Ο επικεφαλής σύμβουλος της δημόσιας έρευνας για τον θάνατο μιας Βρετανίδας που δηλητηριάστηκε το 2018 από έναν νευροπαραλυτικό οργανισμό σοβιετικής ανάπτυξης δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπήρχε αρκετό δηλητήριο στο φιαλίδιο που άνοιξε άθελά της για να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Dawn Sturgess και ο σύντροφός της κατέρρευσαν αφού ήρθαν σε επαφή με ένα πεταμένο μπουκάλι αρώματος που περιείχε τον νευροπαραλυτικό οργανισμό Novichok στην πόλη Amesbury της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Είχε ψεκάσει το περιεχόμενο του μπουκαλιού στον καρπό της και πέθανε ημέρες αργότερα. Ο σύντροφός της επέζησε.

Britain Russia Poisoned Spy

Η Dawn Sturgess

PA Media μέσω AP

«Τα στοιχεία θα υποδηλώνουν ότι αυτό το μπουκάλι - το οποίο θα ακούσουμε ότι περιείχε αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους - πρέπει νωρίτερα να είχε αφεθεί κάπου σε δημόσιο χώρο δημιουργώντας τον προφανή κίνδυνο ότι κάποιος θα το έβρισκε και θα το έπαιρνε σπίτι του», δήλωσε ο επικεφαλής συνήγορος Andrew O'Connor.

Η αποκάλυψη ήρθε τέσσερις μήνες μετά την επίθεση που δέχθηκαν ο πρώην αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Σεργκέι Σκριπάλ, και η κόρη του από το ίδιο νευροπαραλητικό οργανισμό, Novichok, στην κοντινή πόλη Salisbury.

Η Βρετανία κατηγόρησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά η Μόσχα αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλεσε τον Σκριπάλ, διπλό πράκτορα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της κατασκοπείας του καθώς και «κάθαρμα» που δεν ενδιαφέρει το Κρεμλίνο επειδή ανταλλάχθηκε ως κατάσκοπος το 2010.

Οι Σκριπάλ δεν θα καταθέσουν κατά τη διάρκεια της έρευνας από φόβο για την ασφάλειά τους.

Η Heather Hallett, η ιατροδικαστής που διενήργησε το 2018 την ανάκριση για τον θάνατο της Sturgess, δήλωσε ότι απαιτείται δημόσια έρευνα για να διεξαχθεί μια πλήρης εξέταση του τρόπου με τον οποίο πέθανε η γυναίκα.

Σε αντίθεση με τις ανακρίσεις, οι οποίες διεξάγονται συνήθως σε περιπτώσεις που η αιτία θανάτου είναι άγνωστη ή όταν κάποιος πεθαίνει βίαια, οι δημόσιες έρευνες επιτρέπεται να εξετάζουν ευαίσθητο υλικό των μυστικών υπηρεσιών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή