Ισραήλ - Associated Press: Ο Νετανιάχου εξετάζει σχέδιο αποκλεισμού της βόρειας Λωρίδας από τρόφιμα

Το Ισραήλ κάνει λόγο για Fake News. 
2'

Στενός σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε αναληθές το δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξετάζει σχέδιο που προβλέπει την παροχή διορίας μίας εβδομάδας στους Παλαιστίνιους για να αποχωρήσουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πριν από την έναρξη πλήρους πολιορκίας της περιοχής.

Ο σύμβουλος του Νετανιάχου διευκρίνισε στους Times of Israel ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ισχύει.

Τι ανέφερε το Assοciated Press για «το σχέδιο που εξετάζει ο Νετανιάχου»


Σύμφωνα με το AP, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξετάζει σχέδιο αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη βόρεια Γάζα σε μια προσπάθεια να εξαντλήσει από την πείνα τους μαχητές της Χαμάς. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να εγκλωβίσει χωρίς τρόφιμα ή νερό εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ έχει εκδώσει πολλές εντολές εκκένωσης για το βόρειο τμήμα της Λωρίδας καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν την Κυριακή. Το σχέδιο που προτάθηκε στον Νετανιάχου και το ισραηλινό κοινοβούλιο από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών θα κλιμακώσει την πίεση, δίνοντας στους Παλαιστίνιους μια εβδομάδα διορία για να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, πριν το κηρύξουν «κλειστή στρατιωτική ζώνη».

Όσοι παραμείνουν θα θεωρηθούν μαχητές - που σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί κανονισμοί θα επιτρέπουν στα στρατεύματα να τους σκοτώσουν - και θα στερηθούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου που δόθηκε στο Associated Press από τον επικεφαλής «αρχιτέκτονά» του, ο οποίος λέει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να «σπάσει» η Χαμάς στο βόρειο τμήμα και να πιεστεί να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους.

Το σχέδιο θέλει το Ισραήλ να διατηρεί τον έλεγχο του βορρά για αόριστο χρονικό διάστημα, ώστε να επιχειρήσει να δημιουργήσει μια νέα διοίκηση χωρίς τη Χαμάς, χωρίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση για την πλήρη υλοποίηση του λεγόμενου «σχεδίου των στρατηγών» και δεν είναι σαφές πόσο έντονα εξετάζεται.

Αξιωματούχος με γνώση του θέματος δήλωσε ότι τμήματα του σχεδίου εφαρμόζονται ήδη, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά. Ένας δεύτερος αξιωματούχος, ο οποίος είναι Ισραηλινός, είπε ότι ο Νετανιάχου «διάβασε και μελέτησε» το σχέδιο, «όπως πολλά σχέδια που έφτασαν σε αυτόν κατά τη διάρκεια του πολέμου», αλλά δεν είπε αν κάποιο από αυτά έχει υιοθετηθεί.