Λίβανος: 21 νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε χριστιανική κοινότητα στο βορρά

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε μια σπάνια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο βόρειο Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας
AP
4'

Το Ισραήλ επέκτεινε τους στόχους του στον πόλεμο με τους μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους σε αεροπορική επιδρομή στο βορρά, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας, ενώ εκατομμύρια Ισραηλινοί βρήκαν καταφύγιο από βλήματα που εκτοξεύτηκαν πέρα ​​από τα σύνορα.

Μέχρι στιγμής, το κύριο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο ήταν στην κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά, στα προάστια της Βηρυτού και στο νότο, όπου επεισόδια με ισραηλινά στρατεύματα και ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ έχουν δημιουργήσει ένταση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη Δευτέρα έντονη ανησυχία αφού αρκετές θέσεις ειρηνευτικών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο δέχθηκαν πυρά εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.

Η επίθεση στη βόρεια πόλη Αϊτού με χριστιανική πλειοψηφία έπληξε ένα σπίτι που είχε νοικιαστεί σε εκτοπισμένες οικογένειες, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της πόλης Τζόζεφ Τραντ. Εκτός από τους θανάτους, οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Τα σωστικά συνεργεία στο σημείο έψαξαν μέσα από σωρούς ερειπίων όπου φάνηκαν καμμένα οχήματα και δέντρα σκορπισμένα στο έδαφος. Το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους 25 χωριών στο νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν σε περιοχές βόρεια του ποταμού Αουαλί, ο οποίος ρέει περίπου 60 χιλιόμετραβόρεια των ισραηλινών συνόρων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να «συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ χωρίς έλεος παντού στον Λίβανο - συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού». «Όλα είναι σύμφωνα με επιχειρησιακές εκτιμήσεις. Αυτό το έχουμε αποδείξει πρόσφατα και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε.

Μίλησε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, όπου ένα drone που εκτοξεύτηκε από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες το βράδυ της Κυριακής.

Ο στρατός είπε ότι ερευνά πώς το drone απέφυγε τα εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας του και χτύπησε την εκπαιδευτική εγκατάσταση της Ταξιαρχίας Golani κοντά στην πόλη Μπινιαμίνα. Ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ μετά από έναν και πλέον χρόνο διασυνοριακών μαχών που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι ήταν μια απάντηση στις θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας έχουν σκοτώσει σχεδόν 1.700 ανθρώπους τον περασμένο μήνα.

Οι περισσότερες από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την περασμένη εβδομάδα έπληξαν την πλειοψηφία των Σιιτών νότια και την κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά - περιοχές όπου η Χεζμπολάχ είναι ισχυρή. Η Αϊτού, μια Μαρωνιτική χριστιανική κοινότητα που βρίσκεται στα βουνά κοντά στη βορειοδυτική παράκτια πόλη της Τρίπολης, δεν ήταν ένα μέρος που θα περίμενε κανείς να δεχθεί επίθεση.Οι κάτοικοι είπαν ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, μόνο μια μοναδική, τεράστια έκρηξη.

Ωστόσο, είπαν επίσης ότι αρκετές οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο στο νότο είχαν πρόσφατα μετακομίσει στο Aΐτού και ότι το σπίτι που χτυπήθηκε είχε νοικιαστεί σε νέους ανθρώπους μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Επίσης τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ένα χτύπημα στη νότια περιοχή Nαμπάτιε σκότωσε τον διοικητή της αντιαρματικής μονάδας της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ. Ο στρατός είπε επίσης ότι έπληξε θέσεις της Χεζμπολάχ που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτόξευση αρκετών ρουκετών στο κεντρικό και βόρειο Ισραήλ τη Δευτέρα. Οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν ή έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους, σύμφωνα με τον στρατό.

Νωρίς την Τρίτη, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι η ισραηλινή αεροπορία είχε χτυπήσει την περασμένη ημέρα «περισσότερους από 200 τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και βαθιά μέσα στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών πυραύλων, θέσεων αντιαρματικών πυραύλων και -εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας», σε συντονισμό με επίγεια στρατεύματα.

Στο νότιο Λίβανο, είπε ότι εξολόθρευσε «δεκάδες τρομοκράτες», διέλυσε τις υποδομές της Χεζμπολάχ και εντόπισε «τεράστιες ποσότητες» όπλων και εξοπλισμού.