Τι είναι το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD που οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας συστοιχίας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο Ισραήλ
1'

Με τον κόσμο να βρίσκεται σε στάση αναμονής για την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα στο Τελ Αβίβ μαζί με αμερικανικά στρατεύματα για να το χειριστούν, ενισχύοντας την άμυνα του κορυφαίου συμμάχου της στη Μέση Ανατολή έναντι μιας ιρανικής επίθεσης, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Κυριακή.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας συστοιχίας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο Ισραήλ, η οποία θα λειτουργεί από Αμερικανούς στρατιώτες, για την ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ έναντι πιθανών επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

Μια τυπική συστοιχία THAAD περιλαμβάνει 6 έως 9 εκτοξευτές, ο καθένας με 8 αναχαιτιστές, συνολικά 48 έως 72 πυραύλους. Περιλαμβάνει επίσης ένα τμήμα ελέγχου πυρός και επικοινωνιών με δύο κέντρα τακτικών επιχειρήσεων (TOC) και ένα επίγειο ραντάρ AN/TPY-2.

Για τη λειτουργία του συστήματος θα απαιτηθούν περίπου 100 έως 200 Αμερικανοί στρατιώτες, με δυνατότητα λιγότερου προσωπικού ανάλογα με τη συμμετοχή των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης μίλησε στην ΕΡΤ για τα συστήματα που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.