Έρημος Σαχάρα: Πλημμύρισε έπειτα από δεκαετίες - Πρωτόγνωρες εικόνες με λίμνες σε αμμόλοφους

Η έρημος Σαχάρα στο νοτιοανατολικό Μαρόκο επλήγη από ισχυρές βροχοπτώσεις - Φοίνικες ξεπροβάλλουν στη μέση λιμνών

Έρημος Σαχάρα: Πλημμύρισε έπειτα από δεκαετίες - Πρωτόγνωρες εικόνες με λίμνες σε αμμόλοφους

Στην έρημο Σαχάρα στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, ένα από τα πιο άνυδρα μέρη παγκοσμίως, σχηματίστηκαν λίμνες από τις βροχοπτώσεις

AP
2'

Πρωτόγνωρες και συνάμα εντυπωσιακές εικόνες από την έρημο Σαχάρα είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς αποτυπώνουν μεγάλες λίμνες σε κυματιστούς αμμόλοφους, στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, σ’ ένα από τα πιο άνυδρα μέρη παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο μέρος επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις έπειτα από δεκαετίες.

Τα δορυφορικά δεδομένα της NASA έδειξαν σχεδόν 20 εκατοστά βροχής σε ορισμένα σημεία της περιοχής. Ειδικότερα, η Ερατσίντια, μια έρημη πόλη στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, κατέγραψε σχεδόν 8 εκατοστά βροχής. Αυτά τα ύψη βροχόπτωσης ισοδυναμούν με περισσότερο από όσο βρέχει για μισό χρόνο στην εν λόγω περιοχή.

«Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο AP η Χουσίν Γιουάμπεμπ από τη μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου την περασμένη εβδομάδα.

Sahara erimos - plimmyres

Ένας άνδρας περπατά σε αμμόλοφους δίπλα σε μια λίμνη που προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις στην έρημη πόλη Μερζούγκα, στο νοτιοανατολικό Μαρόκο.

AP

Καθώς η βροχή κυλούσε πάνω από το έδαφος της ερήμου, δημιούργησε ένα νέο, υδάτινο τοπίο ανάμεσα στους φοίνικες και τη θαμνώδη χλωρίδα. Μερικές από τις πιο δραματικές εικόνες είναι από την πόλη της ερήμου Μερζούγκα, όπου ο σπάνιος κατακλυσμός σχημάτισε νέες λίμνες στους αμμόλοφους.

Πλέον, οι φοίνικες αντανακλώνται στα λαμπυρίζοντα νερά, στην έκταση μιας νέας λιμνοθάλασσας, που πλαισιώνεται από απότομους αμμόλοφους. Η βροχή γέμισε επίσης λίμνες που είναι συνήθως ξηρές, όπως μια στο Εθνικό Πάρκο Iriqui, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου.

Sahara-plimmyres-(ap)-(4).jpg

Άποψη λιμνών που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις μεταξύ αμμόλοφων στην έρημη πόλη Μερζούγκα, στο νοτιοανατολικό Μαρόκο.

AP

Παράλληλα, μεγάλο μέρος της βροχής έπεσε σε αραιοκατοικημένες απομακρυσμένες περιοχές, σε πόλεις και χωριά του Μαρόκου, προκαλώντας φονικές πλημμύρες τον περασμένο μήνα, οι οποίες σκότωσαν περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους.

Morocco Desert Rain

Μια όαση που σχηματίστηκε εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων στην έρημη πόλη Μερζούγκα, στο νοτιοανατολικό Μαρόκο.

AP

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη (μη πολική) έρημος του κόσμου, που εκτείνεται σε 3,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Δορυφορικές εικόνες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και αποδεικνύουν τις τεράστιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δείχνοντας ταυτόχρονα ως υπαίτιο τον άνθρωπο.

Sahara-plimmyres-(ap)-(5).jpg

Οι φοίνικες Ξεπροβάλλουν στη μέση λίμνης η οποία σχηματίστηκε από έντονες βροχοπτώσεις στην έρημη πόλη Μερζούγκα, στο νοτιοανατολικό Μαρόκο.

AP

*Με πληροφορίες από CNN

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή