Βόρεια Κορέα: Ανατίναξε τμήματα δρόμων στα σύνορα - Προειδοποιητικές βολές από τη Σεούλ

Στο κόκκινο η ένταση στην κορεατική χερσόνησο: Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τμήματα δρόμων στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, σε μια συμβολική επίδειξη θυμού
AP
4'

Σε μια συμβολική επίδειξη οργής, η Βόρεια Κορέα ανατίναξε σήμερα (15/10) το βόρειο τμήμα των αχρησιμοποίητων δρόμων που κάποτε τη συνέδεαν με τον Νότο, με τους αντιπάλους να εκτοξεύουν απειλές και να ρίχνουν προειδοποιητικές βολές, μέρες μετά τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι η Νότια Κορέα πέταξε drones πάνω από την πρωτεύουσά της.

Η σκηνοθετημένη κατεδάφιση δρόμων υπογραμμίζει την αυξανόμενη οργή της Βόρειας Κορέας ενάντια στη συντηρητική κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει δεσμευτεί να διακόψει τις σχέσεις με τη Νότια Κορέα και να εγκαταλείψει τον στόχο της επίτευξης ειρηνικής ενοποίησης της Κορέας.

Οι παρατηρητές λένε ότι είναι απίθανο ο Κιμ να εξαπολύσει μια προληπτική, μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Νότια Κορέα λόγω του φόβου ότι θα ακολουθήσουν σχεδόν βέβαια μαζικά αντίποινα και οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας που θα απειλούσαν την επιβίωση της Πιονγκγιάνγκ.

Σε απάντηση στις εκρήξεις,το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο στρατός της πυροβόλησε στα νότια τμήματα των συνόρων. Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά η κίνηση θα μπορούσε να ήταν μια προσπάθεια αποτροπής διασυνοριακών πυρών από τη Βόρεια Κορέα. Δεν έγινε αμέσως γνωστό εάν η Βόρεια Κορέα απάντησε. Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ενισχύει την ετοιμότητά του και τη στάση επιτήρησής του σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Το βίντεο που παρασχέθηκε από τον στρατό της Νότιας Κορέας δείχνει ένα σύννεφο λευκού και γκρίζου καπνού να αναδύεται από την έκρηξη σε δρόμο κοντά στη συνοριακή πόλη Kαεσόνγκ. Φορτηγά και εκσκαφείς της Βόρειας Κορέας φαίνονται να καθαρίζουν τα συντρίμμια. Ένα άλλο βίντεο έδειξε καπνό να αναδύεται από έναν παραλιακό δρόμο κοντά στα ανατολικά σύνορα. Η Βόρεια Κορέα έχει ιστορία να οργανώνει τη χορογραφημένη καταστροφή εγκαταστάσεων στο δικό της έδαφος ως πολιτικό μήνυμα.

Το 2020, η Βόρεια Κορέα ανατίναξε ένα άδειο κτήριο γραφείων συνδέσμου, κατασκευής Νότιας Κορέας, ακριβώς βόρεια των συνόρων ως αντίποινα για τα φυλλάδια που μοίρασε σε πολίτες η Σεούλ. Το 2018, κατέστρεψε σήραγγες στο χώρο πυρηνικών δοκιμών της κατά την έναρξη της πυρηνικής διπλωματίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και το 2008, ανατίναξε έναν πύργο ψύξης στο κύριο πυρηνικό της συγκρότημα όταν γίνονταν προηγούμενες διαπραγματεύσεις αφοπλισμού με την Ουάσιγκτον και άλλους.

Η καταστροφή των δρόμων θα ήταν σύμφωνη με την εντολή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιανουάριο να εγκαταλείψει τον στόχο της ειρηνικής ενοποίησης της Κορέας και να ορίσει επισήμως τη Νότια Κορέα ως «αμετάβλητο κύριο εχθρό της χώρας». Αυτή η εντολή εξέπληξε πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές της Βόρειας Κορέας επειδή φαινόταν να ξεφεύγει από τα μακροχρόνια όνειρα των προκατόχων του για ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου με τους όρους του Βορρά.

Οι ειδικοί λένε ότι ο Κιμ πιθανότατα στοχεύει να μειώσει τη φωνή της Νότιας Κορέας στην περιφερειακή πυρηνική αντιπαράθεση και να επιδιώξει άμεσες συναλλαγές με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κιμ μπορεί επίσης να ελπίζει να μειώσει την πολιτιστική επιρροή της Νότιας Κορέας και να ενισχύσει την κυριαρχία του στο εσωτερικό.

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι διείσδυσε με drones για να ρίξει προπαγανδιστικά φυλλάδια πάνω από την Πιονγκγιάνγκ τρεις φορές αυτόν τον μήνα και απείλησε να απαντήσει με βία αν συμβεί ξανά. Η Νότια Κορέα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν έστειλε drones, αλλά προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει το τέλος του καθεστώτος της εάν απειληθεί η ασφάλεια των πολιτών της Νότιας Κορέας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι θα αποκλείσει μόνιμα τα σύνορά της με τη Νότια Κορέα και θα χτίσει αμυντικές δομές πρώτης γραμμής. Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Βόρεια Κορέα είχε προσθέσει αντιαρματικά φράγματα και ναρκοθετεί κατά μήκος των συνόρων από τις αρχές του έτους. Είπαν ότι η Βόρεια Κορέα έχει επίσης ναρκοθετήσει και έχει αφαιρέσει λαμπτήρες κατά μήκος των τμημάτων της των διακορεατικών δρόμων και έχει αφαιρέσει δεσμούς στη βόρεια πλευρά των σιδηροδρόμων.Τα τελευταία χρόνια η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από προκλητικές δοκιμές πυραύλων και η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επεκτείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις και τη συνεργασία τους.

Σχετικές ειδήσεις