Δημιούργησαν κοινωνική κουζίνα δίπλα σε αντικαρκινικό νοσοκομείο - Μαγειρεύουν συγγενείς ασθενών

Δύο ηλικιωμένοι μοιράζονται εδώ και χρόνια τον πόνο των καρκινοπαθών - Ένα καλομαγειρεμένο φαγητό από τους συγγενείς των ασθενών ενισχύει τη θετική ψυχολογία

Ο Wan Zuocheng και η Hong Gengxiang που άνοιξαν την κοινωνική κουζίνα δίπλα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο

YouTube
2'

Στην πόλη Ναντσάγκ της Κίνας, σ’ ένα δρομάκι κοντά σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο, δύο ηλικιωμένοι λειτουργούν μια «κοινωνική κουζίνα» για να υποστηρίξουν όσους φροντίζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που νοσούν από καρκίνο.

Πρόκειται για τον Wan Zuocheng και τη σύζυγό του, τη Hong Gengxiang, οι οποίοι φέρουν πλούσιο φιλανθρωπικό έργο εδώ και δύο δεκαετίες, έχουν κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση των συμπολιτών τους, ενώ και ο Τύπος έχει καταπιαστεί μαζί τους με διθυραμβικά σχόλια.

«Ανεξάρτητα από το τι θα προκύψει στη ζωή σου, πρέπει να τρως καλό φαγητό», είπε ο Wan στο South China Morning Post.

Έναντι πολύ χαμηλού κόστους ο κάθε πολίτης, συγγενής ή κοντινό πρόσωπο καρκινοπαθούς, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους χώρους της κουζίνας που έχουν δημιουργήσει οι δύο ηλικιωμένοι προκειμένου να μαγειρέψει. Μερικές φορές τα γεύματα προορίζονται για τους ίδιους τους ασθενείς, ώστε να μπορούν να φάνε κάτι καλομαγειρεμένο, που δεν θα έχει σχέση με το «νοσοκομειακό» φαγητό, ενώ μερικές φορές προορίζονται για τους ίδιους που φροντίζουν τους ασθενείς.

Το 1993, ο Wan και η Hong διατηρούσαν ένα εστιατόριο σ’ ένα κτήριο δίπλα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Τζιανγκσί, αλλά όταν αυτό κατεδαφίστηκε, άνοιξαν έναν πάγκο για πρωινό. Όλα ξεκίνησαν όταν «ένα ζευγάρι ήρθε σε εμάς για λογαριασμό του παιδιού τους», είπε ο Wan. «Μας είπαν ότι ήθελαν απλώς ένα γεύμα για το παιδί μαγειρεμένο από τα χέρια της μητέρας του. Τότε λοιπόν, τους επιτρέψαμε να χρησιμοποιήσουν την κουζίνα μας».

Από τότε άρχισαν σταδιακά να φτιάχνουν το εστιατόριο, ωστόσο το κόστος ήταν δυσβάσταχτο. Κάτι τέτοιο όμως, δεν τους εμπόδισε να συνεχίσουν το έργο τους. Στην πορεία, μαγνήτισαν το ενδιαφέρον πολλών και έτσι άρχισαν οι δωρεές. Πλέον, σχεδόν 10.000 άνθρωποι έρχονται να μαγειρέψουν στην κοινωνική κουζίνα.

«Εμείς και οι ασθενείς είμαστε πλέον αχώριστοι. Ζούμε μαζί τους τις δύσκολες στιγμές και τους συμπαραστεκόμαστε».

Να σημειωθεί πως το φαγητό είναι απίστευτα σημαντικό στην κινεζική κουλτούρα, όπως συμβαίνει στα περισσότερα μέρη στη Γη. Αντί να ρωτάς πώς πάνε τα πράγματα, σε μέρη της Κίνας είναι συνηθισμένος χαιρετισμός να ρωτάς κάποιον αν έχει φάει ακόμα. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί στην ιατρική ότι οι πιθανότητες να νικήσει κανείς τον καρκίνο αυξάνονται αν υπάρχει θετική ενέργεια αλλά και ένα καλό γεύμα, μαγειρεμένο από αγαπημένα πρόσωπα.

*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork

Σχετικές ειδήσεις