Βρέθηκε μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του κόσμου - Αλλάζει η ιστορία του πρώιμου Χριστιανισμού

Κομμάτια από το αρχικό υλικό που ανακαλύφθηκε στη θέση των ερειπίων υποδηλώνουν ότι η εκκλησία ήταν πλούσια διακοσμημένη με τερακότα, πιθανώς εισαγόμενη από τη Μεσόγειο

Βρέθηκε μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του κόσμου - Αλλάζει η ιστορία του πρώιμου Χριστιανισμού
3'

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μιας αρμενικής εκκλησίας που χρονολογείται σχεδόν 2.000 χρόνια πριν, καθιστώντας την την παλαιότερη κατασκευή του είδους της στη χώρα και μια από τις παλαιότερες στον κόσμο.

Το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Münster, το οποίο συνεργάστηκε με μια ομάδα της Αρμενικής Ακαδημίας Επιστημών για την αρχαιολογική ανασκαφή, ανακοίνωσε την ανακάλυψη την Παρασκευή και την χαρακτήρισε «μια συγκλονιστική μαρτυρία του πρώιμου χριστιανισμού στην Αρμενία».

Η κοινή ομάδα αρχαιολόγων και ερευνητών αποκάλυψε το κτίριο κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αρταξάτα, κάποτε μια ακμάζουσα μητρόπολη και εμπορικό κέντρο, που για αρκετούς αιώνες πριν και μετά την κοινή εποχή χρησίμευε ως πρωτεύουσα του αρχαίου αρμενικού βασιλείου. Οι ανασκαφές ήταν μέρος του μεγαλύτερου Αρμενογερμανικού Έργου Artaxata, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2018 για τη μελέτη της περιοχής.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εκκλησία που βρέθηκε πρόσφατα στην Αρταξάτα χτίστηκε αρχικά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Εκείνη η χρονική στιγμή συμπίπτει με την κατασκευή του καθεδρικού ναού Etchmiadzin, επίσης στην Αρμενία, που θεωρείται ο πρώτος καθεδρικός ναός του αρχαίου βασιλείου και συχνά θεωρείται ως ο παλαιότερος καθεδρικός ναός στον κόσμο.

armenia-church-2.jpg

«Το κτίριο, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, είναι η παλαιότερη αρχαιολογικά τεκμηριωμένη εκκλησία στη χώρα — μια συγκλονιστική μαρτυρία του πρώιμου χριστιανισμού στην Αρμενία», δήλωσε ο Achim Lichtenberger, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Münster που εργάζεται στο αρχαιολογικό έργο στην Artaxata. , αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο Mkrtich Zardaryan της Αρμενικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος επίσης εργάστηκε στο έργο, σημείωσε ξεχωριστά ότι η αρχιτεκτονική της εκκλησίας μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν κάτι νέο για την ιστορία της Αρμενίας. Ο ναός έχει σχήμα οκτάγωνου, με ορθογώνιους θαλάμους που εκτείνονται από τις τέσσερις πλευρές. Είναι η πρώτη οκταγωνική εκκλησία που είναι γνωστό ότι υπάρχει στην Αρμενία, είπε ο Ζαρνταριάν, προσθέτοντας ότι οι εκκλησίες με αυτό το σχήμα εμφανίζονται συνήθως στην ανατολική Μεσόγειο και μπορούν ομοίως να χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα.

Η αρχαία εκκλησία έμοιαζε με παλαιοχριστιανικά μνημεία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Münster. Είχε διάμετρο περίπου 100 πόδια και αρχικά είχε δάπεδο από κονίαμα, φτιαγμένο κυρίως από άμμο και τσιμέντο, με τοίχους κατασκευασμένους από χοντρές πλάκες από τερακότα - ένα πήλινο υλικό που εκείνη την εποχή παρήχθη σε μέρη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

armenia-church.jpg

Κομμάτια από το αρχικό υλικό που ανακαλύφθηκε στη θέση των ερειπίων υποδηλώνουν ότι η εκκλησία ήταν πλούσια διακοσμημένη με τερακότα, πιθανώς εισαγόμενη από τη Μεσόγειο. Τα υπολείμματα ξύλινων πλατφορμών που βρέθηκαν μαζί με τον πηλό βοήθησαν τους ερευνητές να επιβεβαιώσουν την αρχαία προέλευση του κτιρίου μέσω χρονολόγησης με άνθρακα, ανέφερε το πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή