Μετανάστης στην Σουηδία επέστρεψε στο Ιράκ λόγω των συμμοριών: «Είναι πιο ασφαλής η ζωή εδώ»

Είχε φύγει το 2003 από το Ιράκ για να γλυτώσει από τον πόλεμο, αλλά επέστρεψε σε αυτό για να γλυτώσει από τις πολυεθνικές συμμορίες της Σουηδίας.
2'

Ένας πρώην ιδιοκτήτης εστιατορίου που έφτασε στη Σουηδία από το εμπόλεμο Ιράκ το 2003, αποφάσισε να επιστρέψει σε αυτό, λόγω της κλιμακούμενης βίας των συμμοριών στην Σκανδιναβική χώρα.

Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες στη Σουηδία, ο Αμίν επέστρεψε στην πατρίδα του, περιγράφοντας την κίνηση αυτή ως μία από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρε ποτέ.

Σε συνέντευξή του σε σουηδικό μέσο ο Αμίν είπε: «Είναι πολύ πιο ασφαλές στο Ιράκ απ' ό,τι στη Σουηδία».

Ο Αμίν είχε δημιουργήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση μετά την άφιξή του στη Σουηδία από το Ιράκ. Διατηρούσε μια παμπ στα περίχωρα της Στοκχόλμης.

Ωστόσο, η περιοχή γινόταν όλο και πιο επικίνδυνη καθώς άρχισαν να κυριαρχούν συμμορίες μεταναστών, οι οποίες απαιτούσαν χρήματα για «προστασία» από τους ντόπιους επιχειρηματίες και κατέφευγαν στη βία όταν οι απαιτήσεις δεν ικανοποιούνταν. Ο Αμίν έγινε ένας από τους στόχους τους.

«Μετακόμισα στη Σουηδία επειδή ήταν μια ασφαλής χώρα. Τώρα, φεύγω από τη Σουηδία επειδή δεν είναι πλέον ασφαλής», εξήγησε ο Αμίν.

Αφού υπέστη επανειλημμένες απειλές, βία και εκβιασμούς από μια οργανωμένη συμμορία από το Skärholmen, αποφάσισε ότι δεν μπορούσε πλέον να ζει ή να εργάζεται υπό τέτοιες συνθήκες.

«Φανταστείτε πώς είναι να εργάζεσαι 10 ώρες την ημέρα και μετά να έρχεται κάποιο άσχημο άτομο και να σε απειλεί και να λέει αηδιαστικά πράγματα», προσέθεσε.

Παρά την αρχική υποστήριξη από την τοπική αστυνομία, η κατάσταση επιδεινώθηκε και η βία κλιμακώθηκε. Υπήρξαν αρκετοί πυροβολισμοί στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου που σημειώθηκε ακριβώς έξω από το εστιατόριο του.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια στη Σουηδία. Δεν αισθάνομαι πια ασφαλής εκεί. Δεν μπορείς να φορέσεις ωραία ρούχα, μια χρυσή αλυσίδα, ένα ωραίο ρολόι. Δεν μπορείς να οδηγήσεις ένα ωραίο αυτοκίνητο γιατί κάποιος θα το καταστρέψει», δήλωσε ο Αμίν.

Έχει ανοίξει ένα νέο εστιατόριο στο Ιράκ και λέει ότι αισθάνεται πολύ πιο ασφαλής σε μια χώρα από την οποία, μόλις πριν από δύο δεκαετίες, έφυγε αναζητώντας ασφάλεια. «Είναι πιο ασφαλές στο Ιράκ», κατέληξε.

Η ιστορία του Αμίν αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη βία των συμμοριών στη Σουηδία, η οποία έχει γίνει εξέχον ζήτημα τα τελευταία χρόνια και την οποία η κεντροδεξιά κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τους δεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει.

Σχετικές ειδήσεις