Έλον Μασκ: Έκανε «δωράκι» 75 εκατ. δολαρίων στον Τραμπ στην τελική ευθεία των εκλογών

O πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Ελον Μασκ, προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών 
AP
3'

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ έδωσε σχεδόν 75 εκατομμύρια δολάρια στην επιτροπή πολιτικής δράσης που δημιούργησε για την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, στην τελευταία συνεισφορά του για την στήριξη του πρώην προέδρου, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η America PAC έχει αναδειχθεί ως σημαντικός παίκτης στην προσπάθεια επανεκλογής του Τραμπ, με την επιτροπή να ξεκινά αυτή την άνοιξη με την έγκαιρη υποστήριξη από πλούσιους χορηγούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της Tesla Aντόνιο Γκράσιας, του συνιδρυτή της Palantir και επενδυτή τεχνολογίας με έδρα το Όστιν, Τζο Λονσντέιλ, και του επενδυτή της Sequoia Capital, Σον Μαγκουάιρ.

Η ομάδα ξόδεψε ήδη περισσότερα από 96 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τον Τραμπ, σύμφωνα με την ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρεία OpenSecrets, και περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα βοηθώντας τους Ρεπουμπλικάνους στις κούρσες του Κογκρέσου.

Ο Μασκ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης X και της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, υποστήριξε τον Τραμπ τον Ιούλιο, αφού ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επέζησε από απόπειρα δολοφονίας σε συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια και μάλιστα προ ημερών βρέθηκε στο πλευρό του σε προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της απόπειρας.

Η συνεισφορά του Μασκ είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κύματος συγκέντρωσης χρημάτων που αναφέρθηκε από πολλες PAC, εκστρατείες του Κογκρέσου και ορισμένες προεδρικές επιτροπές. Το κύριο όχημα συγκέντρωσης κεφαλαίων της αντιπροέδρου Kάμαλα Χάρις για δωρεές μεγάλων δολαρίων, το Harris Victory Fund, απέφερε 633 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό είναι σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από τα 145 εκατομμύρια δολάρια του Tραμπ, σύμφωνα με αναφορές που κατατέθηκαν το βράδυ της Τρίτης. Αντανακλά τη συνεχιζόμενη ανισότητα στους οικονομικούς πόρους που διατίθενται άμεσα και για τις δύο εκστρατείες. Ωστόσο, μια πλήρης εικόνα της οικονομικής ευρωστίας των προσπαθειών Τραμπ και Χάρις δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι την Κυριακή, όταν οι εκστρατείες και τα κόμματα υποβάλλουν λεπτομερείς εκθέσεις στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή.

Ο Μασκ , ο οποίος υποστήριξε τους Δημοκρατικούς στις προηγούμενες εκλογές, περιέγραψε την ψηφοφορία του 2024 ως την τελική ελπίδα του για τη δημοκρατία των ΗΠΑ και ισχυρίστηκε ότι αν η Χάρις κερδίσει τις εκλογές οι παράνομοι μετανάστες θα καταλάβουν τη χώρα. «Αν ο Τραμπ δεν κερδίσει αυτές τις εκλογές, είναι οι τελευταίες εκλογές που θα έχουμε», είπε την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή του Τάκερ Κάρλσον στο X.

Εάν κερδίσει ο Τραμπ, έχει δεσμευτεί να διορίσει τον Μασκ ως επικεφαλής μιας επιτροπής για τον έλεγχο των ομοσπονδιακών δαπανών και των κανονισμών. «Ο Μασκ είναι ίσως ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας και καινοτόμος της εποχής μας», είπε στους FT ο Τζον Πόλσον, κορυφαίος δωρητής του Τραμπ και πιθανός υπουργός Οικονομικών εάν ο Ρεπουμπλικανός κερδίσει τις εκλογές. «Ο Ίλον φέρνει τεράστια ενέργεια, δημιουργικότητα και εστίαση σε ό,τι κάνει».