Γαλλία-Ιταλία: «Ξεσκέπασαν» διεθνή σπείρα που πουλούσε παμφθηνα κρασιά σε αστρονομικές τιμές

Συνελήφθη συμμορία που πουλούσε fake κρασιά ως πανάκριβες vintage ετικέτες στη Γαλλία και την Ιταλία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι επιτήδειοι κέρδισαν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ
Associated Press
2'

Η γαλλική και η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσαν ότι διέλυσαν ένα διεθνές κύκλωμα απάτης που περνούσε μπουκάλια κρασιού κακής ποιότητας ως σοδειές αξίας έως και 15.000 ευρώ το καθένα. Έξι άτομα -μεταξύ των οποίων και ένας Ρώσος υπήκοος που φέρεται να είναι ο αρχηγός - συνελήφθησαν στο Παρίσι, το Τορίνο και το Μιλάνο.

Φέρεται ότι κατασκεύασαν ψεύτικες ετικέτες που αντιπροσώπευαν διάσημους γαλλικούς αμπελώνες, οι οποίοι στη συνέχεια πουλούνταν σε πλήρη αγοραία αξία μέσω εμπόρων κρασιού σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα κέρδισε 2 εκατομμύρια ευρώ από την απάτη, ανέφεραν οι Γάλλοι εισαγγελείς.

Ένας Γάλλος υπήκοος κατηγορήθηκε για οργανωμένη απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο φερόμενος αρχηγός, ένας 40χρονος Ρώσος υπήκοος, θα κατηγορηθεί επίσης, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Σε δελτίο τύπου, η Europol ανέφερε ότι τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια των κατασχέσεων περιελάμβαναν «μεγάλη ποσότητα μπουκαλιών κρασιού από διαφορετικούς παραποιημένους τομείς Grand Cru, ετικέτες κρασιού και προϊόντα, μηχανήματα εμφιάλωσης, πολυτελή προϊόντα», καθώς και ηλεκτρονικός εξοπλισμός αξίας 1,4 εκατ. ευρώ και πάνω από 100.000 ευρώ σε μετρητά.

Η απάτη του κρασιού υπάρχει από τότε που εφευρέθηκε το κρασί. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στη Γαλλία, ήταν σε ένα αρκετά διαχειρίσιμο επίπεδο –ορισμένοι αφοσιωμένοι ειδικοί παραποιούσαν ετικέτες και σφραγίδες για να μετατρέψουν το φθηνό κρασί σε κάτι πιο εντυπωσιακό. Όμως, την τελευταία δεκαετία, τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Οι τιμές των καλύτερων grand crus στην παγκόσμια αγορά είναι τώρα τόσο υψηλές – χιλιάδες λίρες το μπουκάλι – που είναι εξαιρετικά κερδοφόρο να διεξάγεται απάτη με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο. Το επίκεντρο αυτού του είδους απάτης λέγεται ότι είναι η Ιταλία. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν την τεχνογνωσία του κρασιού εκεί: τεχνίτες που ασχολούνται με ετικέτες, παλιά μπουκάλια και φελλούς και επίσης ένας εγκληματικός υπόκοσμος που είναι έτοιμος να επενδύσει.

Η παραποίηση παλαιών μπουκαλιών και ετικετών είναι τόσο επιδέξια που ακόμη και οι ίδιοι οι αμπελώνες συχνά δεν μπορούν να εντοπίσουν ένα ψεύτικο μπουκάλι. Και καθώς ορισμένοι αγοραστές αποθηκεύουν το κρασί για χρόνια, μπορεί να μην ανακαλύψουν ποτέ ότι είναι ψεύτικο.

Με διεθνείς αγοραστές, ειδικά στην Κίνα, που είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν 20.000 λίρες ή περισσότερα για ένα μπουκάλι κορυφαίας ποιότητας, ο εγκληματικός πειρασμός να δημιουργήσουν το τέλειο μπουκάλι - και μετά να το γεμίσουν με... σκουπίδια - είναι για κάποιους πολύ μεγάλος για να αντισταθούν.