Πριν από τις 5 Νοεμβρίου τα «αντίποινα» Ισραήλ - Η σύνδεση με τις εκλογές στις ΗΠΑ

Σχετίζεται η επιλογή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τον χρόνο των «αντιποίνων» με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ;
2'

Τη βεβαιότητα ότι η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου - θα λάβει χώρα πριν τις 5 Νοεμβρίου, εξέφρασαν στο CNN Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές θα φέρει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή - αποτέλεσμα κατά κάποιους της πολιτικής Μπάιντεν - Χάρις στην περιοχή, ακριβώς κατά την περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Παρά το ότι το πλάνο επιθέσεων του Ισραήλ - όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στο CNN - δεν καταρτίζεται με βάση τον χρόνο των αμερικάνικων εκλογών, αλλά αντίθετα αποτελούν αντικείμενα έντονης συζήτησης στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζεται ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπεντζαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται «συντονισμένος με την αμερικάνικη πολιτική και ιδιαίτερα ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις του Ισραήλ στις ΗΠΑ».

Με δεδομένο μάλιστα ότι η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα ζήτημά της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, δεν είναι περίεργο ότι τόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όσο και η Καμάλα Χάρις δέχονται πιέσεις για τους χειρισμούς τους. Τόσο από την πλευρά που ζητά ισχυρότερη στήριξη στους Παλαιστίνιους όσο και από αυτή που ζητά τη στήριξη του Ισραήλ. Χαρακτηριστική είναι η κάμψη που παρουσιάζει η Καμάλα Χάρις σε περιοχές με ισχυρή παρουσία αραβικού στοιχείου.

Όπως είναι προφανές τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Χάρις δέχονται και τα πυρά του Ντόναλντ Τραμπ και των ρεπουμπλικάνων πολιτικών εν γένει, οι οποίοι τους καταλογίζουν ότι οδηγούν ολόκληρο τον κόσμο σε χάος.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν τόσο σημαντικές εντάσεις στις σχέσεις τους, με αποκορύφωμα τη χτεσινή «απειλή» των ΗΠΑ κατά του Ισραήλ ότι πρέπει να αποτρέψει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, ή θα διακοπούν οι προμήθειες οπλικών συστημάτων. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν που έστειλαν επιστολή στους ισραηλινούς ομολόγους τους, διατυπώνοντας τα παραπάνω.

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακριβώς λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν περιέλθει την επιστολή δεν υπέγραφε κάποιος από τους Μπάιντεν ή Χάρις, παρά τις πιέσεις της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να ολοκληρώθηκε και η παράδοση των αντι-βαλλιστικών συστημάτων Thaad στο Ισραήλ, που ως σκοπό φαίνεται να έχουν την προστασία του από τυχόν «αντεπίθεση» του Ιράν μετά τα αντίποινα.

Σχετικές ειδήσεις