«Μαστίγιο και καρότο» από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ: Η στρατηγική Μπάιντεν λίγο πριν λήξει η θητεία του

Ο Τζο Μπάιντεν προσφέρει καρότο και μαστίγιο στο Ισραήλ καθώς η θητεία του πλησιάζει στο τέλος της

«Μαστίγιο και καρότο» από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ: Η στρατηγική Μπάιντεν λίγο πριν λήξει η θητεία του
AP
6'

Στους τελευταίους μήνες της θητείας του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δείχνει πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ως καρότο και μαστίγιο για να επηρεάσει την αντιπαράθεσή του με το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από το Ιράν μαχητικές ομάδες.

Όμως, ενώ η προσέγγιση αυξάνει τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον στη λήψη αποφάσεων από το Ισραήλ λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δεν είναι σαφές εάν θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του Μπάιντεν, να αποτρέψει δηλαδή μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και να αντιμετωπίσει το Ισραήλ την ολοένα και πιο δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, λένε οι ειδικοί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή (13/10) ότι θα στείλει περίπου 100 στρατιώτες στο Ισραήλ μαζί με ένα προηγμένο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, την ώρα που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει μια επίθεση αντιποίνων στο Ιράν μετά από την ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συμμετοχή τους στην ισραηλινή στρατηγική

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επίσης στο Ισραήλ επιστολή την Κυριακή προειδοποιώντας ότι πρέπει να λάβει μέτρα τον επόμενο μήνα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πιθανούς περιορισμούς στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Δημόσια, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι φαινομενικά αντίθετες κινήσεις εντάσσονται σε μακροχρόνιες πολιτικές που στοχεύουν τόσο να διασφαλίσουν την άμυνα του Ισραήλ όσο και να υποστηρίξουν την προστασία των αμάχων στον πόλεμο στη Γάζα που διαρκεί ένα χρόνο. Ωστόσο, νυν και πρώην αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ιδιωτικά ότι είναι κινήσεις που αυξάνουν τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην ισραηλινή στρατηγική, ακόμη και αν ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Το Ισραήλ έχει παρακούσει πολλές φορές τις συμβουλές των ΗΠΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει πολιτικές δυσκολίες στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις από ]φιλελεύθερους ακτιβιστές στο Δημοκρατικό Κόμμα να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση των ΗΠΑ για να χαλιναγωγήσει το Ισραήλ.

Ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε ότι η προσέγγιση της διοίκησης με καρότο και μαστίγιο «υποδηλώνει ότι σε μια εποχή που μπορεί να μην πιστεύετε ότι η διοίκηση είναι τόσο ενεργή…σκέφτεται και ενεργεί ξεκάθαρα»

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι απίθανο να περιορίσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Ισραήλ εάν βαθύνει η σύγκρουση με το Ιράν.

«Είναι σχεδόν αδιανόητο για μένα, καθώς υπάρχει η πιθανότητα σοβαρής κλιμάκωσης - η ισραηλινή απάντηση και τι θα κάνουν σε αντάλλαγμα οι Ιρανοί -αυτή η κυβέρνηση να μπορούσε να εξετάσει έναν σοβαρό περιορισμό των στρατιωτικών συστημάτων», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η επιστολή δεν «προοριζόταν ως απειλή», αλλά ότι φαίνεται πως οι Ισραηλινοί παίρνουν τα ζητήματα στα σοβαρά. Ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον δήλωσε: «Η επιστολή έχει ληφθεί και εξετάζεται διεξοδικά από ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας». Το Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι 50 φορτηγά βοήθειας μεταφέρθηκαν στη βόρεια Γάζα από την Ιορδανία, σε ένα πρώτο αποτέλεσμα της κινητοποίησης των ΗΠΑ.

Προθεσμία για την αύξηση της βοήθειας

Ο Μπάιντεν έχει δώσει προτεραιότητα στην άμυνα του Ισραήλ από τότε που τα μέλη της Χαμάς προκάλεσαν πόλεμο σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους. Αρνήθηκε να σταματήσει τις ροές όπλων προς το Ισραήλ, εκτός από βόμβες 2.000 λιβρών, παρά την κατακραυγή μελών του Δημοκρατικού κόμματος καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα σκότωσε 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Η κυβέρνηση τον Απρίλιο ζήτησε καλύτερη προστασία για τους πολίτες και τους εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κάτι που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους προκάλεσε προσωρινή αύξηση στις ροές βοήθειας στην επικράτεια.

Ωστόσο, η επιστολή της Κυριακής φάνηκε να είναι το πιο σαφές τελεσίγραφο μέχρι στιγμής προς την κυβέρνηση του Νετανιάχου από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα, που περιγράφει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να λάβει το Ισραήλ εντός 30 ημερών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να εισέρχονται στη Γάζα τουλάχιστον 350 φορτηγά με βοήθεια την ημέρα. «Είναι ένα μικρό βήμα προς μια πολύ σημαντική αλλαγή», δήλωσε ο John Ramming Chappell, σύμβουλος υπεράσπισης και νομικός σύμβουλος στο Centre for Civilians in Conflict.

Ο Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συζήτηση, με τη βοήθεια να ενδέχεται να αυξηθεί σύντομα.

Η απόφαση να σταλεί το αντιπυραυλικό σύστημα Terminal High Altitude Area Defense System, ή THAAD, είναι ένα εξίσου σημαντικό βήμα, είπαν πρώην αξιωματούχοι και αναλυτές, σύμφωνα με μια στρατηγική προσφοράς στους Ισραηλινούς, με στόχο να επηρεάσουν τον τρόπο διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Oι ΗΠΑ μπαίνουν πραγματικά στο παιχνίδι»

Πρώην αξιωματούχος της άμυνας περιέγραψε την ανάπτυξη ως «αλλαγή πλεύσης», δεδομένου του μακροχρόνιου δόγματος ασφαλείας του Ισραήλ να αμυνθεί, από μόνο του. Αυξάνει επίσης το διακύβευμα, ενδεχομένως, για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι ΗΠΑ μπαίνουν πραγματικά στο παιχνίδι» τοποθετώντας αμερικανικές δυνάμεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, που μόλις πριν από δύο εβδομάδες παραλάμβαναν 180 ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους», είπε ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και εξέφρασε την ανησυχία του για πλήγμα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. «Αυτό είναι πιθανώς ένα καρότο για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τους Ισραηλινούς από τα χειρότερα», δήλωσε ο Thomas Karako, διευθυντής του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, αναφερόμενος στην πιθανότητα το Ισραήλ να επιλέξει να χτυπήσει πυρηνικά και άλλα. στόχους.

«Και, ξέρετε, δεν στέλνετε ένα περιουσιακό στοιχείο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς ανταλλάγματα». Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε ερώτηση σχετικά με το εάν η αποστολή του συστήματος THAAD στο Ισραήλ μπορεί να ήταν μέρος μιας συμφωνίας για να συμφωνήσουν οι Ισραηλινοί να μην χτυπήσουν ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου ή πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο χρόνος που απομένει ωστόσο είναι λίγος. Οι 30 ημέρες που έδωσε ο Μπάιντεν στο Ισραήλ για να συμμορφωθεί με τα αιτήματά του θα εξαντληθούν μετά τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, δίνοντας στον Νετανιάχου τη δυνατότητα να αποφασίσει πόσο πλήρως θα πρέπει να συμμορφωθεί, είπε ο Μίλερ, ειδικά εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος με τον οποίο είναι κοντά, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, νικήσει τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Reuters

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή