Βρήκαν τον «διάδοχο» του Σινουάρ: Είναι ο Χάλεντ Μασάλ και βρίσκεται στην Τουρκία

Το όνομα του Μασάλ δεν είναι άγνωστο καθώς ήταν ένα από τα βασικότερα στελέχη της Χαμάς και από ό,τι φαίνεται τα σχέδια διαδοχής του Σινουάρ ήταν έτοιμα.
X
3'

Ο Χάλεντ Μασάλ είναι ο διάδοχος του Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς, σύμφωνα τουλάχιστον με ιρανικές πηγές.

Το όνομα του Χάλεντ Μασάλ ήλθε ξανά στην επιφάνεια αμέσως μετά τις δηλώσεις του Μπεντζαμίν Νετανιάχου με την οποία οι μαχητές της οργάνωσης καλούνταν να παραδοθούν προκειμένου να τους επιτραπεί να ζήσουν αλλά και να παραδώσουν τους ομήρους.

Είναι σαφές ότι η οργάνωση, με τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ δέχθηκε ένα πολύ σκληρό πλήγμα και δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί η άμεσα εναλλαγή των προσώπων στην εξουσία προκειμένου να μην υπάρξουν ρήγματα στην οργάνωση.

Βρίσκεται στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για τη δολοφονία του που θα μπορούσε να σημάνει και επέκταση της κρίσης.

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς

Το όνομα του Μασάλ δεν είναι άγνωστο καθώς ήταν ένα από τα βασικότερα στελέχη της Χαμάς. Μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες, έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον πόλεμο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μασάλ σημείωσε ότι η σύγκρουση με το Ισραήλ αποτελεί μέρος της ευρύτερης διαμάχης που διαρκεί εδώ και 76 χρόνια και ξεκινά από τα γεγονότα του 1948 που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν "Νάκμπα” ή "καταστροφή”, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν και ουσιαστικά οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

"Η παλαιστινιακή ιστορία είναι φτιαγμένη από κύκλους”, δήλωσε στη συνέντευξή του στο Reuters ο 68χρονος Μασάλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς υπό τον ανώτατο ηγέτη Γιαχία Σινουάρ.

"Περνάμε φάσεις όπου χάνουμε μάρτυρες (θύματα) και μέρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων, αλλά μετά το παλαιστινιακό πνεύμα εγείρεται ξανά, όπως ο Φοίνικας, χάρη στον Θεό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μασάλ, ο οποίος επέζησε από την απόπειρα δολοφονίας που πραγματοποίησε σε βάρος του το Ισραήλ το 1997, όταν του έκαναν ένεση με δηλητήριο, και ο οποίος ήταν ο ανώτατος ηγέτης της Χαμάς από το 1996 ως το 2017, σημείωσε ότι η ισλαμιστική παλαιστινιακή ομάδα είναι ακόμα σε θέση να στήνει ενέδρες στα ισραηλινά στρατεύματα.

Ο Μασάλ, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων, εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στη Χαμάς, δεδομένου ότι έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης για σχεδόν τρεις δεκαετίες, και θεωρείται ευρέως πλέον ως το διπλωματικό πρόσωπο της οργάνωσης. Είναι ένας εκ των έξι ηγετών της Χαμάς σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τρομοκρατικές ενέργειες στο πλαίσιο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο.

Οι δηλώσεις του φαίνεται να στέλνουν το μήνυμα ότι η ισλαμιστική οργάνωση θα συνεχίσει τη μάχη παρά τις όποιες απώλειες, σύμφωνα με αναλυτές που ασχολούνται με τη Μέση Ανατολή.

Σχετικές ειδήσεις