Η επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο του Σινουάρ – Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι

Αλλάζει η εικόνα του πολέμου στη Μέση ανατολή μετά το θάνατο του ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.
AP Photo
8'

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο βασικός αρχιτέκτονας της φονικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο πλέον καταζητούμενος εχθρός του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, σκοτώθηκε σε μάχες μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Σινουάρ, επιβλήθηκε με το πέρασμα στου καιρού στην ισλαμική οργάνωση και άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο. Για τον ισραηλινό στρατό ήταν «το πρόσωπο του διαβόλου» ή «ο ζωντανός νεκρός», καθώς δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον Οκτώβριο του 2023.

Από το 2017 ήταν ο επικεφαλής των υποθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και ο de facto ηγέτης πριν αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου το 2024. Ο Σινουάρ ήταν από τους πρώτους που βοήθησε στη σύσταση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Οι τελευταίες στιγμές του Σινουάρ

Βίντεο από drone που δημοσίευσε η Μοσάντ και το IDF, κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές του ισχυρού άνδρα της Χαμάς.

Όλα ξεκίνησαν από έναν τυπικό έλεγχο από ομάδα αναγνώρισης του ισραηλινού στρατού σε δρόμο στην Ταλ Ας Σουλτάν στη Ράφα, νότια της Γάζας.

Όταν μία ομάδα πέντε αντρών, αντιλήφθηκε την στρατιωτική παρουσία, ξεκίνησε να εκτοξεύει εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών χειροβομβίδες. Στη συνέχεια η ομάδα αναγνώρισης ανταπέδωσε με πυρά, σκοτώνοντας τους τέσσερις από αυτούς, ενώ ο πέμπτος μπήκε σε κτήριο το οποίο βρισκόταν κοντά του και ταμπουρώθηκε.

Η ομάδα του IDF, σύμφωνα με το «πρωτόκολλο» που εφαρμόζει σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποίησε drone με κάμερα προκειμένου να γίνει αναγώνριση του χώρου. Στο βίντεο που ακολουθεί, βλέπουμε το drone που μπήκε στο μισοκατεστραμμένο κτήριο, προκειμένου να εντοπίσει τον συγκεκριμένο άνδρα, αλλά και να τον ταυτοποιήσει.

Ο άνδρας που φαινόταν ανήμπορος να αντιδράσει, άρχισε ξαφνικά να πετά διάφορα αντικείμενα στο drone καθώς το όπλο του δεν είχε πλέον σφαίρες και δεν διέθετε πυρομαχικά.

Την ώρα που το drone έκανε την αναγνωστική πτήση, η ομάδα των Ισραηλινών στρατιωτών κάλυψε όλη την περιοχή, χρησιμοποιώντας ακόμα και ελεύθερο σκοπευτή. Ο ελεύθερος σκοπευτής, βρήκε «καθαρή βολή» και εκτέλεσε τον Σινουάρ με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν άρματα μάχης τα οποία κατέστρεψαν την πρόσοψη του κτιρίου και η ομάδα αποχώρησε.

Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις DNA στο πτώμα ενός μαχητή, για να εξακριβωθεί αν αυτό είναι του Γιαχία Σινουάρ.

Σε νεκροτομείο του Τελ-Αβίβ η σορός του Σινουάρ

Η σορός του Γιαχία Σινουάρ, μεταφέρθηκε σε νεκροτομείο του Τελ-Αβίβ για «περαιτέρω εξετάσεις».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας αναφέρει πως «η σορός του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, έφτασε πριν από λίγο στο Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής, που βρίσκεται στο Τελ-Αβίβ, όπου πρέπει να γίνουν "πρόσθετες εξετάσεις"».

Ο θάνατος του Σινουάρ, σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε τα μεσάνυχτα ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου που ξεκίνησε πέρυσι εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, εν είδει αντιποίνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα» από τον ισραηλινό στρατό, τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, διευκρινίζοντας ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».

Οι τρεις πιθανοί διάδοχοι του Σινουάρ

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Χάλεντ Μασάλ είναι ο πιθανός διάδοχος του Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς.

Το όνομά του Μασάλ ήλθε στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κάλεσε τους μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης να παραδοθούν ώστε να τους επιτραπεί να ζήσουν.

Ο Μασάλ βρίσκεται στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για τη δολοφονία του, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει και την επέκταση της κρίσης.

Δεύτερος υποψήφιος – που είναι και ο επικρατέστερος, είναι ο αδελφός του Γιαχία, Μοχάμεντ Σινουάρ. Ένας Αμερικάνος αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi πως αν αναλάβει τη διοίκηση της Χαμάς, «οι διαπραγματεύσεις θα έχουν τελείως χαλάσει». Ο Μοχάμεντ Σινουάρ, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο, έχει τις ίδιες πεποιθήσεις με τον αδελφό του, τον οποίο οι ΗΠΑ πίστευαν εδώ και καιρό ότι ήταν πρόθυμος να θυσιάσει Παλαιστίνιους πολίτες για να επιτύχει το όραμά του. Ο Μοχάμεντ, έχει επιβλέψει το δίκτυο κατασκευής τούνελ της Χαμάς, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Χαλίλ αλ Χαΐγια, ο οποίος υπήρξε ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές της Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός που διεξήχθησαν στη Ντόχα. Εξαιτίας αυτού, είναι «πιθανότατα αυτός που θα ήθελαν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αλλά με μεγάλο μέρος της ομάδας εξαντλημένο, η οργάνωση μπορεί να προτιμήσει με κάποιον που είναι πιο πιθανό να διαπραγματευτεί», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πρώτη αντίδραση από το Ιράν

Το Ιράν, υποστηρικτής του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, διαβεβαίωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης» με σκοπό την «απελευθέρωση» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

«Θα αποτελέσει πρότυπο για τη νεολαία και τα παιδιά, που θα συνεχίσουν την πορεία προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσο η κατοχή και οι επιθέσεις διατηρούνται, η αντίσταση θα συνεχίζεται», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μπάιντεν: Ο θάνατος του Σινουάρ είναι μια «ευκαιρία» για την πολιτική διευθέτηση στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι μια «ευκαιρία» για την πολιτική διευθέτηση στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς την ισλαμιστική οργάνωση στην εξουσία.

Η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια 7η Οκτωβρίου, υπογράμμισε.

«Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων. Αυτό το εμπόδιο δεν υπάρχει πλέον. Αλλά απομένει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ουάσινγκτον θα προωθήσει πρόταση εκεχειρίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Μίλερ δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου ότι η Ουάσινγκτον, με τον Σινουάρ εκτός κάδρου, είδε μια ευκαιρία για τερματισμό του πολέμου. «Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, γιατί ο Σινουάρ είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί», δήλωσε ο Μίλερ.

Μπορέλ: Εμπόδιο ο Σινουάρ στην κατάπαυση του πυρός και στην απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στεκόταν «εμπόδιο στην κατεπείγουσα κατάπαυση του πυρός και στην άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρει ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, σχολιάζοντας την εξόντωση του επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ένας τρομοκράτης, καταχωρισμένος στη λίστα της ΕΕ, υπεύθυνος για την αποτρόπαια επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» του 2023 στο Ισραήλ, υπογραμμίζει ο Μπορέλ.

Ο Μακρόν απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την πλευρά του την απελευθέρωση «όλων των ομήρων» που κρατούνται ακόμη από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς στη Γάζα.

«Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ο κύριος υπεύθυνος των τρομοκρατικών επιθέσεων και βάρβαρων ενεργειών της 7ης Οκτωβρίου», έγραψε στην πλατφόρμα Χ. «Αυτή τη μέρα, σκέφτομαι με συγκίνηση τα θύματα, ανάμεσά τους 48 συμπατριώτες μας, και τους οικείους τους. Η Γαλλία απαιτεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων που ακόμη κρατούνται από τη Χαμάς».

Σχετικές ειδήσεις