Ιράν και Χεζμπολάχ ορκίζονται εκδίκηση για τη δολοφονία Σινουάρ - Φόβος για τους ομήρους στη Γάζα

Ο «άξονας αντίστασης» στο Ισραήλ λέει ότι ο «μαρτυρικός» θάνατος του Γιάχια Σινουάρ θα ενισχύσει το «πνεύμα της αντίστασης», την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για την τύχη των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα. Σε τεντωμένο σχοινί για μία ακόμη φορά η Μέση Ανατολή, βιώνει μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην αιματοβαμμένη ιστορία της

Ιράν και Χεζμπολάχ ορκίζονται εκδίκηση για τη δολοφονία Σινουάρ - Φόβος για τους ομήρους στη Γάζα
AP
8'

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε σήμερα ότι περνά σε μια νέα, κλιμακούμενη φάση στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ η οποία θα φανεί τις επόμενες ημέρες, ενώ το Ιράν είπε ότι «το πνεύμα αντίστασης θα ενισχυθεί» μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι οι στρατιωτικές απώλειες του Ισραήλ έχουν φτάσει τους 55 νεκρούς στρατιώτες και τους 500 τραυματίες από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο την 1η Οκτωβρίου. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσης ότι κατέστρεψε 20 ισραηλινά τανκς, τέσσερις στρατιωτικές μπουλντόζες και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης σε πρόσφατες μάχες.

Mideast Wars

Η δολοφονία του είναι η μεγαλύτερη νίκη του Ισραήλ, μέχρι στιγμής στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ο θάνατός του είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς, την οργάνωση που μετέτρεψε σε μαχητική δύναμη και επέφερε τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.

Δεν σκοτώθηκε σε μια προγραμματισμένη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, αλλά σε μια τυχαία συνάντηση με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα στη νότια Γάζα. Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στο σημείο δείχνει τον Σινουάρ, ντυμένο με εξοπλισμό μάχης, να κείτεται νεκρός στα ερείπια ενός κτηρίου που χτυπήθηκε από οβίδα τανκ.

«Ιράν: Ο θάνατός του Σινουάρ θα ενισχύσει το πνεύμα αντίστασης»

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ είπε ότι οι συνθήκες του θανάτου του Γιάχια Σινουάρ θα ενισχύσουν το «πνεύμα της αντίστασης». Ο Σινουάρ προφανώς σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα, αντί να κρυβεται σε ένα καταφύγιο όπως τον απεικόνιζε με συνέπεια το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από drone με τον ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος προφανώς έχει χάσει μέρος του χεριού του, να κάθεται σε μια πολυθρόνα φορώντας ρούχα μάχης και μία παλαιστινιακή κεφίγια σε ένα ερειπωμένο διαμέρισμα στη Ράφα. Καθώς παρακολουθεί το drone, του πετάει ένα αντικείμενο. Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα X, η ιρανική αποστολή του ΟΗΕ είπε:

«Όταν οι αμερικανικές δυνάμεις έσυραν έναν ατημέλητο Σαντάμ Χουσεΐν από μια υπόγεια τρύπα, τους παρακάλεσε να μην τον σκοτώσουν παρά το γεγονός ότι ήταν οπλισμένος. Εκείνοι που θεωρούσαν τον Σαντάμ ως πρότυπο αντίστασής τους τελικά κατέρρευσαν.

Όταν οι μουσουλμάνοι κοιτούν τον μάρτυρα Σινουάρ που στέκεται στο πεδίο της μάχης –με ένδυση μάχης και έξω στο ύπαιθρο, όχι σε κρησφύγετο, αντιμετωπίζοντας τον εχθρό– το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί.

Θα γίνει πρότυπο για τους νέους και τα παιδιά που θα συνεχίσουν την πορεία του προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσο υπάρχει κατοχή και επιθετικότητα, η αντίσταση θα διαρκέσει, γιατί ο μάρτυρας παραμένει ζωντανός και πηγή έμπνευσης»

Ηγέτες στη Δύση είπαν ότι ο θάνατός του Σινουάρ προσφέρει μια ευκαιρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιστραφούν οι όμηροι που συνέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς.

Νετανιάχου: Ο πόλεμος δεν τελείωσε

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, επαίνεσε τους στρατιώτες και κατέστησε σαφές ότι η νίκη είναι μεγάλη αλλά δεν είναι το τέλος του πολέμου. «Σήμερα ξεκαθαρίσαμε για άλλη μια φορά τι συμβαίνει με αυτούς που μας βλάπτουν. Σήμερα δείξαμε για άλλη μια φορά στον κόσμο τη νίκη του καλού έναντι του κακού. Αλλά ο πόλεμος, αγαπητοί μου, δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Είναι δύσκολος και μας κοστίζει ακριβά" Μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Χρειαζόμαστε αντοχή, ενότητα, θάρρος και σταθερότητα. Μαζί θα πολεμήσουμε και με τη βοήθεια του Θεού - μαζί θα νικήσουμε»

Benjamin Netanyahu, Israel.

Ο Νετανιάχου και το συντριπτικό ποσοστό των Ισραηλινών που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα χρειάζονταν μια νίκη. Ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει πολλές φορές τους πολεμικούς του στόχους - την καταστροφή της Χαμάς ως στρατιωτική και πολιτική δύναμη και την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους.

Κανένα από τα δύο δεν επιτεύχθηκε, παρά τον ένα χρόνο πολέμου που σκότωσε τουλάχιστον 42.000 Παλαιστίνιους κα μετέτρεψε μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια. Αλλά οι υπόλοιποι όμηροι δεν ελευθερώθηκαν και η Χαμάς πολεμά και μερικές φορές σκοτώνει ισραηλινά στρατεύματα. Η δολοφονία του Σινουάρ ήταν η νίκη που ήθελε το Ισραήλ. Αλλά μέχρι να μπορέσει ο Νετανιάχου να ισχυριστεί ότι οι άλλοι πολεμικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, ο πόλεμος, όπως λέει, θα συνεχιστεί.

Ποιος ήταν ο Γιαχία Σινουάρ

Ο Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν πέντε ετών όταν την κατέλαβε το Ισραήλ από την Αίγυπτο στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967. Η οικογένειά του ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από 700.000 Παλαιστίνιους που διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τις ισραηλινές δυνάμεις στον πόλεμο του 1948 όπου το Ισραήλ κέρδισε την ανεξαρτησία του.

Η οικογένειά του καταγόταν από την πόλη που σήμερα είναι γνωστή ως Άσκελον, η οποία βρίσκεται κοντά στα βόρεια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας. Στα 20 του, καταδικάστηκε από το Ισραήλ για τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων πληροφοριοδοτών. Κατά τη διάρκεια των 22 ετών που έμεινε στη φυλακή έμαθε Εβραϊκά, μελέτησε τον εχθρό του και επεξεργάστηκε πώς να τον πολεμήσει. Ο χρόνος του στη φυλακή σήμαινε επίσης ότι ο Ισραήλ είχε τα οδοντιατρικά του αρχεία και ένα δείγμα του DNA του, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν το σώμα του.

Αφέθηκε ελεύθερος ως ένας από τους περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που ανταλλάχθηκαν το 2011 με έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη, τον Γκιλάντ Σαλίτ. Στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σε μια σχολαστικά σχεδιασμένη σειρά επιθέσεων, ο Σινουάρ και οι άνδρες του προκάλεσαν τη χειρότερη ήττα του Ισραήλ - και ένα συλλογικό τραύμα που είναι ακόμα βαθιά αισθητό.

Η δολοφονία περίπου 1.200 Ισραηλινών, η ομηρεία και οι πανηγυρισμοί των εχθρών τους υπενθύμισαν σε πολλούς Ισραηλινούς το ναζιστικό ολοκαύτωμα. Η ίδια η εμπειρία του Σινουάρ σε μια ανταλλαγή κρατουμένων πρέπει να τον έπεισε για την αξία και τη δύναμη της σύλληψης ομήρων.

«Νετανιάχου μην θάψεις τους ομήρους»

Ο Τσαρλς Λίστερ, ακαδημαϊκός στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εδρεύει στις ΗΠΑ, θεωρεί ότι η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση των υπόλοιπων ομήρων «εξαιρετικά εύθραυστη».

Σε ανάρτησή του στο Χ έγραψε: Θα υπάρξει μια επιθυμία της Χαμάς για εκδίκηση. Οι οικογένειες ομήρων δικαίως ασκούν ήδη πίεση για κατάπαυση του πυρός -- αλλά θα ακούσει ο Νετανιάχου; Απίθανο».

Στο Τελ Αβίβ, οι οικογένειες των υπόλοιπων 101 ομήρων στη Γάζα, οι μισοί εκ των οποίων εικάζεται οτι μπορεί να είναι ήδη νεκροί - συγκεντρώθηκαν στην πλατεία στην οποία συγκεντρώνονταν εδώ και ένα χρόνο, προτρέποντας την ισραηλινή κυβέρνηση να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση για να επιστρέψουν σπίτι .

Η Eινάβ Ζανγκάουερr, μητέρα του ομήρου Ματάν Ζανγκάουερ έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό. «Νετανιάχου, μην θάψεις τους ομήρους. Πήγαινε τώρα στους μεσολαβητές και στο κοινό και παρουσίασε μια νέα ισραηλινή πρωτοβουλία. Για το Mατάν μου και τους υπόλοιπους ομήρους στα τούνελ, ο χρόνος έχει τελειώσει. Έχετε τις φωτογραφίες της νίκης. Φέρτε μια συμφωνία τώρα!»

«Αν ο Νετανιάχου δεν εκμεταλλευτεί αυτή τη στιγμή και δεν σηκωθεί τώρα για να παρουσιάσει μια νέα ισραηλινή πρωτοβουλία -ακόμα και σε βάρος του τερματισμού του πολέμου- σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τους ομήρους σε μια προσπάθεια να παρατείνει τον πόλεμο και να οχυρώσει την κυριαρχία του. Δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι».

Κάθε ηγέτης της Χαμάς από τη δεκαετία του 1990 έχει σκοτωθεί από το Ισραήλ, αλλά πάντα υπήρχε ένας διάδοχος. Καθώς το Ισραήλ γιορτάζει τη δολοφονία του Σινουάρ, η Χαμάς έχει ακόμα τους ομήρους ως διαπραγματευτικό εργαλείο και εξακολουθεί να πολεμά.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή