CRINK: Ο νέος «άξονας του κακού» που αμφισβητεί την παγκόσμια τάξη και αλλάζει τις ισορροπίες

Μια άτυπη συμμαχία Κίνας, Ρωσίας, Ιράν και Βόρειας Κορέας, o νέος άξονας του κακού όπως τον αποκαλούν στη Δύση, αναγκάζει το ΝΑΤΟ να συσφίξει τους δεσμούς του με τις χώρες του Ινδοειρηνικού και αλλάζει το παγκόσμιο status quo

CRINK: Ο νέος «άξονας του κακού» που αμφισβητεί την παγκόσμια τάξη και αλλάζει τις ισορροπίες
5'

Υπάρχει ένα νέο απειλητικό αρκτικόλεξο που αμφισβητεί την παγκόσμια τάξη: CRINK. Αντιπροσωπεύει την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα - τέσσερις αυταρχικές χώρες που συμπράττουν με την επιθυμία της Μόσχας να υποτάξει την Ουκρανία.

Η συνεργασία τους αναγκάζει το ΝΑΤΟ να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με ομοϊδεάτες στον Ινδο-Ειρηνικό. Για πρώτη φορά, ανώτεροι αξιωματούχοι από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία συμμετείχαν σε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Αυτό ακολουθεί τρεις διαδοχικές ετήσιες συνόδους κορυφής στις οποίες συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι οι ηγέτες της περιοχής.

«Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι αυτές οι τέσσερις χώρες συνδέονται όλο και περισσότερο με συμμάχους του ΝΑΤΟ», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, «λόγω του απλού γεγονότος ότι οι απειλές για την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό, φυσικά, συνδέονται με τι συμβαίνει εδώ, και δεν μπορείς απλά να χωρίσεις τον κόσμο».

Η Ρωσία έχει στραφεί στους συμμάχους της για βοήθεια στην Ουκρανία. Το Ιράν έχει προμηθεύσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που σφυροκοπούν τακτικά πόλεις της Ουκρανίας και έχει αναπτύξει επίσης στρατιωτικούς συμβούλους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία λένε ότι έχουν στείλει επίσης βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.

Η Βόρεια Κορέα, εν τω μεταξύ, στέλνει τεράστιες ποσότητες όλμων πυροβολικού, καθώς και πυραύλους, ζωτικής σημασίας για τις δυνάμεις της Ρωσίας καθώς προελαύνουν αργά στην Ουκρανία. Το Κίεβο λέει ότι επιπλέον, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες για να πολεμήσουν στα πεδία των μαχών.

North Korea Russia

Η Κίνα επιμένει ότι δεν εξοπλίζει τη Ρωσία, αν και η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το Πεκίνο βοηθά τον στρατό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Κίνα αγοράζει επίσης ρωσική ενέργεια και οι εξαγωγές της σε τσιπ και άλλες προμήθειες είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσει την ισχύ της η πολεμική μηχανή της Μόσχας.

Αυτή την εβδομάδα, Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Πεκίνο και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά. Πραγματοποίησαν επίσης κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους τελευταίους μήνες. «Βλέπουμε ότι έχουμε κοινές απόψεις, κοινή αξιολόγηση της κατάστασης και κοινή κατανόηση του τι πρέπει να κάνουμε μαζί», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ μετά τη συνάντηση.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας παρέχουν κρίσιμη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, αλλά αντισταθμίζουν αυτές τις δωρεές με περιορισμούς στη χρήση τους για να χτυπήσουν στόχους στη Ρωσία, κάτι που δεν κάνουν οι εταίροι της Μόσχας. Αυτό αναγκάζει το ΝΑΤΟ να συσφίξει τις σχέσεις του με τις δημοκρατίες στην άλλη άκρη του κόσμου.

Υπάρχει επίσης ανησυχία για την απειλητική συμπεριφορά της Κίνας προς άλλες ασιατικές χώρες όπως οι Φιλιππίνες, και η στρατιωτική της κινητοποίηση κοντά στην Ταϊβάν. «Φυσικά, μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας για τη βαριά στρατιωτική συσσώρευση της Κίνας», είπε ο Ρούτε.

Οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ που ευνοούν τη συμμαχία να προσεγγίσει μερικούς από τους κορυφαίους σκεπτικιστές της Κίνας στην περιοχή. Οι Ολλανδοί θα ηγηθούν ενός ταξιδιού για κορυφαίους συμμάχους διπλωμάτες του ΝΑΤΟ στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αργότερα αυτόν τον μήνα, μετά από παρόμοια εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ για να επισκεφθούν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν είναι ενωμένο στην επέκταση των δεσμών με την ανατολή.

Britain Ukraine NATO

Η Γαλλία είναι η κινητήρια δύναμη που μπλοκάρει το σχέδιο του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει ένα νέο γραφείο στο Τόκιο, επιμένοντας ότι ο Οργανισμός Βορειοατλαντικής Συνθήκης πρέπει να επικεντρωθεί στην πατρίδα του, τον Βόρειο Ατλαντικό. Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ευρώπη που συνορεύουν με τη Ρωσία θέλουν επίσης να επικεντρωθεί στην προετοιμασία της περιοχής τους για έναν πιθανό πόλεμο με τη Μόσχα - και να αφήσει τον Ινδο-Ειρηνικό στις ΗΠΑ.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, προειδοποιεί εδώ και χρόνια το ΝΑΤΟ να μην πλησιάσει πολύ τις τέσσερις δημοκρατίες Ινδο-Ειρηνικού. Ενώ οι τέσσερις προσκεκλημένοι βρίσκονται εκτός των δομών του ΝΑΤΟ, οι αμυντικές τους βιομηχανίες είναι στενά συνδεδεμένες με την Ατλαντική συμμαχία.

«Υπάρχει ισχυρή συνεργασία εκεί. Πάντα αναζητώ ευκαιρίες», δήλωσε στο POLITICO ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας Πατ Κονρόι, αναφερόμενος στις πρόσφατες συμφωνίες της Αυστραλίας με τη Νορβηγία για την κατασκευή πυραύλων, με τη Γερμανία για 100 τεθωρακισμένα οχήματα και με τη Γαλλία για συμπαραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία.

Η Νότια Κορέα έχει αναδειχθεί ως βασικός εταίρος για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, οι οποίες απαιτούν ταχεία παράδοση όπλων για την αντικατάσταση του εξοπλισμού που αποστέλλεται στην Ουκρανία. «Η Νότια Κορέα και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο ήταν το 2024», έγραψε σε άρθρο τον Απρίλιο ο Ραμόν Πατσέκο Πάρδο, ειδικός για την Κορέα στο Κέντρο Ασφάλειας, Διπλωματίας και Στρατηγικής του Vrije Universiteit Brussels. «Η Νότια Κορέα μπορεί γρήγορα να κλιμακώσει την παραγωγή με τρόπο που οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι σε θέση να κάνουν λόγω δεκαετιών υποχρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας».

Η Oάνα Λουνγκέσκου, από τη βρετανική αμυντική δεξαμενή σκέψης του Royal United Services Institute και πρώην εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, είπε ότι υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό. «Ένας τομέας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για το μέλλον είναι οι τακτικές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και των εταίρων του στην περιοχή, όπως κάνουν ήδη μεμονωμένοι σύμμαχοι σε εθνική βάση», είπε ο Λουνγκέσκου.

Πηγή: Politico

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή